Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Rusų admirolams žmonių gyvybė bevertė

Trys išgelbėti rusų įgulos kariai

Rusijos karinis „Priz“ tipo
batiskafas A-28 ir jį išgelbėjęs
britų „Skorpionas“
EPA-ELTA nuotraukos

Rusijos žiniasklaidoje vis dar netyla aistros dėl britų išgelbėto rusų karinio laivyno batiskafo AS-28 („Priz“). Kaip žinoma, jis nuskendo netoli Kamčiatkos, Berezovojaus užutekyje. Esą įsipainiojo į žvejų tinklus ir negalėjo iškilti. Bent jau taip iš pradžių aiškino karinio laivyno vadai. Tačiau šiomis dienomis Maskvos dienraštis „Komsomolskaja pravda“ per visą puslapį paskelbė keletą straipsnių apie šį įvykį. Ten Rusijos karinio laivyno vadų išvedžiojimai, dėl ko taip atsitiko, vadinami „smegenų pudravimu“. Kaip rašo buvęs povandeninio laivo karininkas Vitalijus Tutubalinas, visos šitos kalbos kilo tiktai pasklidus žiniai (žurnalistų ir batiskafo vado žmonos dėka), kad batiskafas su septynių žmonių įgula negali iškilti. Laivyno vadovybė tuoj ėmė šaukti, kad kreiptasi pagalbos į amerikiečius ir japonus. Tačiau tas kreipimasis, anot V.Tutubalino, buvo kaip numirėliui kompresas. Juk iš Amerikos iki Kamčiatkos reikia plaukti savaitę, o iš artimiausios Japonijos Hokaido salos – ne mažiau kaip tris paras. Laivyno vadai, kviesdami pagalbą, tai puikiai žinojo. Juk per tą laiką įgula jau būtų buvusi negyva, o „karinė paslaptis“ išsaugota.

Ir koks ten buvo žvejų tinklas, į kurį rugpjūčio 4 dieną neva įsipainiojo batiskafas, kad sugebėjo nutempti aparatą į dugną? Ir kokios buvo, anot laivyno vadovybės, „techninės ryšio priemonės“, kuriomis esą buvo palaikomas ryšys su įgula? Beldimas į korpusą? Vadinasi, batiskafas nebuvo aprūpintas ryšio priemonėmis.

„Prizo“ vado žmona Jelena Milaševskaja po batiskafo išgelbėjimo Rusijos ir užsienio žurnalistams pareiškė, kad batiskafas jau tris kartus buvo prie katastrofos ribos. „Šiam aparatui jau 25-eri metai! Ir ne kartą iki šio įvykio jame vyko avarijos, apie kurias puikiai žino karinė vadovybė. Kartą jis užsidegė po vandeniu, kartą sprogo iliuminatoriai ir tik Dievo dėka ekipažui pavyko išsigelbėti. Aš be reikalo jums tai kalbu. Pamatysite, dėl avarijos apkaltins mano vyrą, esą jaunas, nepatyręs. Juk jam tiktai 26 metai. Tačiau patikėkite, jis virtuoziškai valdo šį aparatą. Jis gali užsimerkęs batiskafo čiuptuvais paimti butelį ir nesutraiškyti jo. Tai laivyne laikoma „aukštuoju pilotažu“. Beje, mano vyro tėvas tarnavo tame pačiame batiskafe ir Viačeslavas jį pažįsta kaip penkis savo rankos pirštus“, – pareiškė J.Milaševskaja.

Dabar Rusijos spaudoje svarstoma, ar vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas prezidentas V.Putinas nubaus Rusijos karinio laivyno vadą Vladimirą Kurojedovą. Gynybos ministras Sergejus Ivanovas labai susinervino, kai jo paklausė, ar jis apdovanosiąs išgelbėtus batiskafo jūrininkus, ar nubausiąs. Ministras tokius klausimus pavadino kvailais. Ir įteikė britų gelbėtojams vardinius laikrodžius. O Kamčiatkos gubernatorius pažadėjo išgelbėtus jūrininkus aprūpinti butais. Žinoma, jeigu ne britų gelbėtojų sumanumas ir moderniausias jų aparatas „Skorpionas“, septyni jūrininkai kartu su batiskafu būtų likę jūros dugne. Aišku, jei ši nelaimė būtų atsitikusi sovietmečiu, tai apie ją niekas niekada nebūtų sužinojęs. Jūrininkų artimieji būtų gavę laiškus, kad jų vyrai ar sūnūs žuvo vykdydami tarnybinę užduotį.

Dabar generolai ir admirolai elgiasi irgi panašiai. Visa laimė, kad Rusijoje dar gyvuoja, nors ir sunkiai įstengianti būti, nepriklausoma žiniasklaida, o ir kariškių šeimos jau nebetiki karinės vadovybės raportais. Dabar tie patys admirolai, užuot padėkoję britams už batiskafo išgelbėjimą, ima kalbėti, kad gal ir nereikėjo kviesti užsienio gelbėtojų. Užsimenama, kad britų „Skorpionas“, gelbėdamas batiskafą ir jo įgulą, savo žnyplėmis „atsikando“ ir Rusijos laivyno karinių paslapčių kąsnį. Beje, kaip teigia Rusijos laikraščio karinis apžvalgininkas Sergejus Ptičkinas, labiausiai apmaudu dėl to, kad visai šalia patyrusio avariją batiskafo buvo lygiai toks pat aparatas, galėjęs išlaisvinti batiskafą „Priz“ iš povandeninės nelaimės. Tačiau dėl vadovybės aplaidumo tas aparatas buvo neveikiantis.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija