Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kalba – tautos tradicijos dalis

Kaip viešai paskelbta, nuo šių mokslo metų pradžios mokiniai bus pradėti mokyti naujų lietuvių kalbos taisyklių. Valstybinė lietuvių kalbos komisija numato siūlyti ir daugiau įvairių lietuvių kalbos rašybos pakeitimų ir supaprastinimų.

Nesiimame spręsti, būtini šiandien šie pokyčiai, ar ne. Tačiau sunku suvokti paaiškinimus, kad supaprastinimai reikalingi, nes, laikydami valstybinį lietuvių kalbos egzaminą, mokiniai daro daug klaidų.

Jei mokinių lietuvių kalbos žinios pastaruoju metu nuolat prastėja, pirmiausia reikėtų ieškoti šio reiškinio priežasčių, o ne susitaikyti su esama padėtimi ir ieškoti būdų, kaip lengvinti užduotis ir mažinti reikalavimus. Juk niekas nesiūlo įteisinti smulkių vagysčių, jei nepaliaujamai auga nusikalstamumas.

Todėl būtų žymiai suprantamiau, jei Valstybinė lietuvių kalbos komisija skirtų daugiau dėmesio blogėjančių lietuvių kalbos žinių priežastims tirti ir joms šalinti. Ir be didesnių tyrimų akivaizdu, kad viena svarbiausių priežasčių – lietuvių kalbai vis mažiau draugiška elektroninė terpė. Kompiuteriai vis dar neturi lietuviškų klaviatūrų, plataus vartojimo programinei įrangai bei mobilaus ryšio priemonėms lietuvių kalba nėra privaloma, „švepluojama“ elektroninėje žiniasklaidoje skelbiamuose komentaruose ir valstybinių institucijų tarpusavio susirašinėjimuose. Komisijos dėmesio ir pasiūlymų šioje srityje aiškiai trūksta.

Įvedami pakeitimai liečia kiekvieną Lietuvos gyventoją. Juos žinoti svarbu ne tik šiuo metu besimokantiems, bet ir tiems, kurie lietuvių kalbos rašybos taisyklių mokėsi, kai jos buvo kitokios. Jiems taip pat turėtų būti sudarytos sąlygos įsisavinti pakeitimus. Deja, šiandien padėtis tokia, kad net iškilūs ir puikiai kalbos dalykus išmanantys žmonės nežino, kokių rašybos taisyklių laikytis.

Kalba ir rašybos taisyklės yra svarbi tautos tradicijos dalis, su kuria reikia elgtis ypač atsargiai ir konservatyviai. Tėvynės sąjunga, matydama, kad visuomenė bet kokius pokyčius lietuvių kalbos vartojime priima ypač jautriai, ketina paskatinti platesnį šių klausimų svarstymą.

Andrius KUBILIUS,
Tėvynės sąjungos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija