Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Skaitytojai apie „XXI amžių“

Ir katalikiškame leidinyje turi būti rašinių įvairiausiomis temomis…

„Nors mes dabar skaitome
„Kregždutę“, tačiau kartais
įdomu paskaityti ir „XXI amžių“
Autoriaus nuotrauka

Skaudu ir apmaudu, kad krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis „XXI amžius“ negauna Spaudos rėmimo fondo paramos ir redakcijos vadovams tenka kasdien sukti galvą, kaip išsilaikyti. Šio vienintelio katalikiško laikraščio skaitytojai mato, kad jis dar vis gyvuoja tik „XXI amžiaus“ redakcijos darbuotojų, prenumeruojančių bei platinančių šį laikraštį žmonių dėka. Nors laikraštis leidžiamas tik pusšešto tūkstančio egzempliorių tiražu, bet jį skaito gerokai daugiau žmonių. Mat daugelis, dėl pinigų stokos negalėdami jo užsiprenumeruoti, jį skolinasi iš kaimynų. Gerai žinau, kad trečiadienio arba penktadienio numeriai per savaitę keliauja iš rankų į rankas. Taigi vienas prenumeruoja, o skaito šeši arba septyni žmonės. Vadinasi, „XXI amžius“ žmonėms yra reikalingas. O tai rodo šio leidinio kokybę ir spausdinamos medžiagos aktualumą.

Reikėtų, kad iš tų šešių arba septynių skaitančiųjų užsiprenumeruotų ne vienas, o kokie trys ar keturi, nes būtent prenumerata padeda kiekvienam leidiniui išsilaikyti. Tose parapijose, kuriose aktyviai katalikišką spaudą, tarp kitų leidinių ir „XXI amžių“, propaguoja kunigai, vienuolės, tikybos mokytojai, - ten katalikiškos spaudos daugiau užsiprenumeruojama. O jei dar prisideda visuomeniniai „XXI amžiaus“ platintojai – tai jau visiškai neblogai.

Tiesa, kai kam „XXI amžius“ yra tarsi „rąstas akyje“, vieniems jis – „kunigų laikraštis“, kitiems – atseit per daug politizuotas. Nejaugi? Ar pabandėte atidžiau jį paskaityti? Jeigu pabandytumėte bent trims mėnesiams arba pusmečiui užsiprenumeruoti „XXI amžių“, netrukus ir jūs, patikėkite, jį prenumeruotumėte visą laiką, nes jame, be profesionaliai parengtų politinių apžvalgų, pačių skaitytojų išsakytų nuomonių politinėmis aktualijomis, dar daug pateikta ir kitokios įdomios, patrauklios medžiagos. Apstu informacijos iš vyskupijų, dekanatų, parapijų bei įvairių religinių organizacijų. Vis plačiau ir visapusiškiau nušviečiamas miesto bei kaimo žmonių gyvenimas, gvildenamos opios jaunų žmonių dvasinės ir kultūrinės problemos ir t.t.

Bet verčiau išklausykime „XXI amžiaus“ skaitytojų nuomones. Jos konkrečios, tikslios. Apklaustiems pašnekovams sutikus arba net pageidaujant, vietoj vardų ir pavardžių parašyti tik inicialai, taip pat atsiklausta kiekvieno pasisakiusiojo, ar sutinka, kad jų nuomonė būtų pateikta „XXI amžiuje“. Šiuos žmonės pakalbinau įvairių atlaidų metu.

Petras Mitkus iš Klaipėdos: „XXI amžių“ skaitau nuo tada, kai tik šis laikraštis atsirado. Visko jame randu, nes gerame laikraštyje ir turi būti visko. Žinoma, kai kam jis nepatinka, todėl ir neremiamas. Nuo amžių blogis ir gėris yra dvi priešingybės. Vadinasi, tiems leidiniams, kuriuose apstu įvairaus nedorumo, purvo, kultūringas, dvasingas laikraštis „gadina“ blogio propagavimo užduotį… Ir dar nė vieno keiksmažodžio ar nešvankaus žodžio „XXI amžiuje“ nerasi, tuo tarpu daugelis leidinių tuo tik ir mėgaujasi ir šitaip suburia aplink save žemo intelekto skaitytojus. „XXI amžius“, būdamas dvasingas ir kultūringas, lieka lyg Kristus prikaltas prie kryžiaus Golgotoje. Kaip Kristui, kenčiančiam už žmonijos nuodėmes, niekas nepadavė vandens lašelio atsigaivinti, taip ir „XXI amžiui“ nėra lėšų, kad jis galėtų normaliai egzistuoti, nes šėtono apsėsti individai nesupranta, tiksliau, nenori suprasti, kokią didžiulę įtaką daro žmogui doras, religinis laikraštis, propaguojantis visas žmogiškąsias vertybes pagal Kristaus mokymą, rašantis tiesą.

Pagaliau ir mes, tikintieji, nusidedame neparemdami „XXI amžiaus“ prenumerata, jo kitiems nepropaguodami, kad jį prenumeruotų ir skaitytų.

Julė Stankienė iš Tauragės: Sovietmečiu buvo plačiai propaguojamas I.Mičiurino šūkis, kad nereikia laukti malonių iš gamtos: jas iš jos pasiimti – mūsų uždavinys. Ir ėmėme. Viską išdraskydami, sunaikindami, netgi užteršdami upes, upeliukus ir ežerus ir tuo pačiu gėrėme degtinę, kol beveik nusigėrė visa mūsų tauta. Bet šį I.Mičiurino šūkį norėčiau perfrazuoti: nelaukime, kad „XXI amžių“ kas nors remtų, nes šiandien metami pinigai į visokius šou ir kitus žmogaus moralę žalojančius biznius, biznelius, tik jokiu būdu neremiama dora, katalikiška spauda. Todėl, jeigu save vadiname katalikais ir dar nueiname bažnyčion – būkime katalikiškos spaudos, o ypač „XXI amžiaus“, to vienintelio katalikiško laikraščio, rėmėjai, jo propaguotojai bei platintojai. Nesigėdykime netgi su pluoštu „XXI amžiaus“ numerių pastovėti prie bažnyčios durų ir nuoširdžiai pasiūlyti kitiems su juo susipažinti. Jausdami katalikišką priedermę padėti išlaikyti katalikišką spaudą, tikrai surasime keletą litų „XXI amžiui“ užsiprenumeruoti. Juk šiandien būtina įsileisti į sovietmečio „ledo“ sukaustytus namus katalikišką šviesą, kuri sušildytų mūsų širdis, jausmus bei mąstymą apie tikrąsias šio gyvenimo vertybes. Tai padarykime dabar, tuoj pat, nieko nebelaukdami, jeigu esame tikri, o ne šiaudiniai katalikai. Nueikime į paštą ir užsiprenumeruokime „XXI amžių“.

Antanas Petrikas iš Tauragės: Tik tas gali suprasti „XXI amžiaus“ naudingumą, kas jį ne pripuolamai, o nuolat prenumeruoja. Man „XXI amžius“ – teisingiausias laikraštis ir dar katalikiškas. Mūsų šeima jau dešimt metų skaito „XXI amžių“ ir kiekvieną trečiadienį, penktadienį su nekantrumu jo laukia pašto dėžutėje, nes jame randu tai, kas svarbu lietuviui katalikui. O žmogui reikia tiesos, ir nesvarbu, ar tai būtų žmogaus asmeninis gyvenimas, darbas, bičiulystė ar dar kas nors. Ypač tiesos reikia katalikiškoje spaudoje, būtent ją ir galima rasti „XXI amžiuje“. Štai žurnalistas P.Katinas rašo tiktai tiesą. Jo platus politinis išprusimas jam neleidžia „nukrypti į šalį“, todėl jis ir neturi bėdų su teismais. Tikėkime tiesa, ją propaguokime, ir viskas išeis į gera! „XXI amžiaus“ skaitytojai bene pirmiausia ir imasi skaityti P.Katino straipsnius. Žmonės džiaugiasi, kad melas demaskuojamas tiesa!

P.V. iš Tauragės: Aš „XXI amžiuje“ randu apie viską parašyta: apie itin šventus dalykus, bažnyčias, kunigus, kultūrą, kaimo žmonių gyvenimą, paleistuvingo gyvenimo arba bedievystės pasekmes. Nors gyvenu gana kukliai, bet kasmet pusmečiais užsiprenumeruoju „XXI amžių“ ir ištisus metus jį skaitau. Be jo būtų nuobodu. Televizijos laidas težiūriu tik tas, kuriose nėra purvo. Prenumeruodama „XXI amžių“ aš netampu didesnė vargšė. Mums, Lietuvos katalikams, būtų gėda, jeigu šis laikraštis nebeišsilaikytų.

Z.K. iš Šilalės: „XXI amžių“ perku, nes užsiprenumeruoti iš karto ilgesniam laikui ne visada užtenku pinigų. Va liepos 15 dieną nusipirkau penktadienio numerį ir pati nustebau, kiek daug visko prirašyta viename numeryje. Ir apie viską: apie Ispanijos valdžios negražų elgesį įteisinant homoseksualų „santuokas“, apie nelegalų lietuvaičių gabenimą į Jungtinę Karalystę, apie Pietų Afrikos susirūpinimą, gresiant visiškam jos išnykimui dėl 45 mln. užsikrėtusių ŽIV arba jau sergančių AIDS. Juk tai pasaulinio masto tragedija, verčianti susimąstyti kiekvieną žmogų, ypač kataliką! Netgi informacija pagal dpa-ELTA sudomino, kad alkoholis moterų smegenims kenkia labiau negu vyrams. O juk kaip geria mūsų moterys! Ir daugiau vertingų straipsnių radau tos dienos numeryje. Todėl tegul niekas nesako, kad „XXI amžius“ neįdomus, neaktualus ir neverta jo remti arba prenumeruoti. Reikia tik nuolat jį skaityti, ir iš karto pastebėsi, kad jis rašo ypač aktualiomis ir svarbiomis temomis.

G.R. iš Šilalės: Patinka, kad parašoma ir apie mūsų, Šilalės, gražią Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Nuotraukose smagu matyti savus, pažįstamus žmones. Ypač malonu skaityti apie dabartinį Šilalės parapijos kleboną dekaną kun. Stasį Toleikį ir vikarą kun. Sigitą Valauskį. Jie abu gražiai sutaria ir nuoširdžiai darbuojasi Šilalės ir viso Šilalės dekanato labui. O kaip jie pagarbiai elgiasi su buvusiu ilgamečiu šios bažnyčios klebonu, dabar jau per 80 metų perkopusiu kunigu jubiliatu Antanu Ivanausku! Kun. A.Ivanauskas stengiasi būti naudingas parapijai, klauso išpažinčių. Jis visą laiką vaikšto su rožiniu ir meldžiasi už parapijos gyvuosius ir mirusiuosius. Abu jaunieji kunigai rodo dėmesį ir pagarbą senam kunigui, todėl net atrodo, kad kunigas jubiliatas visa dešimčia metų atjaunėjo. Reikėtų apie šiuos jaunus kunigus parašyti į „XXI amžių“, kad visi žinotų, kokius puikius kunigus turi Šilalė. Netgi tie, kurie buvo nustoję lankyti bažnyčią, vėl pradėjo ją uoliai lankyti ir netgi melstis už kunigus.

Beje, mes, šilališkiai, nuolat skaitome „XXI amžių“, o mūsų vaikai - „Kregždutę“. Reikėtų, kad kuo daugiau žmonių prenumeruotų ir skaitytų „XXI amžių“.

Laima Vyšniauskienė iš Plungės: Aš niekam neperšu „XXI amžiaus“, nes kiekvienas katalikas turi susiprasti prenumerata padėti išsilaikyti katalikiškiems leidiniams, tarp jų ir „XXI amžiui“. Esame pakankamai išsilavinę ir tai turėtume patys sąmoningai suprasti. Plungėje ir kai kuriose šio dekanato parapijose „XXI amžius“ ir kita katalikiška spauda yra plačiai propaguojama. Prie to nemažai prisideda Plungės Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas, dekanas kun. Donatas Stulpinas, atskirų šio dekanato parapijų klebonai. Kunigo žodis, propaguojant katalikišką spaudą, turi didelės įtakos. Svarbu, kad tai kiekvienas kunigas suprastų. Priešingu atveju gėrio sėklą, sėjamą tikinčiųjų širdyse, užgoš visokie bulvariniai, erotiniai skaitalai. Duokime tam atkirtį katalikiška spauda!

Vaclovas Sasnauskas iš Tauragės: Ar beprisimename, kokie aktyvūs ir energingi mes visi buvome Sąjūdžio metais? Puolėme skaityti tokį dar menkutį „XXI amžių“, „Katalikų pasaulį“, o mūsų vaikai - „Kregždut꓅ Kaip sakoma, tada ryte rijome šiuos leidinius, o dabar viskas lyg ir atšalo, išblėso. Be reikalo! Mes dar nepasiekėme Jono Biliūno apdainuoto „Laimės žiburio“. Toliau turi tęstis ideologinė kova už tikėjimą, dorą ir visokiausio brutalumo išgujimą iš mūsų sąmonės ir širdžių. Pirmiausia padėkime išsilaikyti katalikiškai spaudai, o ypač „XXI amžiui“, „Kregždutei“, „Artumai“ ir kitiems katalikiškiems leidiniams. Nuo šiandien pabandykime visi, kurie esame katalikai, užsiprenumeruoti „XXI amžių“, o vaikams - „Kregždutę“. Katalikiška spauda privalo gyvuoti!

Pulcherija Tumasonienė iš Varnių: Anksčiau, maždaug prieš penkerius metus, ir pati skaičiau „XXI amžių“, bet dabar akys ašaroja, net su akiniais silpnai beįžiūriu raštą. Dabar „XXI amžių“ skaito mano sūnus su marčia. Sako, kad įdomus laikraštis ir labai teisingai apie viską rašo. Girdėjau, kad katalikiškai spaudai sunku išsilaikyti, kai jos neremia valstybė. Aš, nuvažiavusi su sūnumi į Telšiuose vykusius Šv.Antano atlaidus, Telšių Katedroje paaukojau 10 Lt, kad Lietuvoje išsilaikytų katalikiška spauda, o ypač „XXI amžius“. Manau, Dievas išklausys. Laikraščių su visokiais nuogaliais mūsų namuose niekas neskaito. Būtų tai pamatęs vyskupas Motiejus Valančius, nežinau, kaip būtų išbaręs katalikus, neparemiančius katalikiškų leidinių. Bent jau mes, varniškiai, turėtume rodyti pavyzdį ir nedelsdami, kol dar mato akys, pradėti skaityti „XXI amžių“ ir kitus katalikams skirtus laikraščius bei žurnalus. Aš net dviem savo vaikaičiams pusmečiui užprenumeravau po „Kregždutę“. Iš pensijos susitaupiau. Reikia, kad vaikai ir jaunuoliai nors retkarčiais paskaitytų „XXI amžių“ ir kitus katalikiškus leidinius. Mes, seniai, išmirsime, ir tai bus labai greitai. Žiūrėkime, kad jie po mūsų, mylėdami Dievą taip, kaip mes Jį mylėjome, kartu skaitytų ir katalikišką spaudą. Ach, kaip būtų gerai, jei aš dar turėčiau „druką“ matančias akis!

Vida M. iš Kvėdarnos (Šilalės dekanatas): Man patinka „XXI amžius“, nors ir ne visus numerius perskaitau. Jame būna įvairiausių pasiskaitymų. Dabar „XXI amžius“ leidžiamas su ryškiomis, aiškiomis nuotraukomis. Tai pagyvina laikraštį, gerina jo kokybę. Manau, jog tokių katalikiškų laikraščių kaip „XXI amžius“ nemėgsta tie, kurie norėtų, kad mūsų Lietuva, o ypač jaunimas, vis gilyn bristų į bedievybės, girtavimo ir paleistuvystės liūną, nes paskui iš to yra daromas biznis, kaupiami milijonai.

Tad kviečiu visus visus katalikus užsiprenumeruoti „XXI amžių“. Iš pradžių pamėginkite bent trims mėnesiams. Pamatysite, patiks ir jūs jį ir toliau prenumeruosite. Labai norėtume rasti straipsnį apie Kvėdarnos parapijos kleboną kun. Julių Meškauską. Koks puikus ir nuoširdus kunigas! Ir Kvėdarnos parapijos senelių globos namų gyventojai juo neatsidžiaugia.

Petras S. iš Laukuvos (Šilalės dekanatas): „XXI amžiuje“ daug rašoma apie kunigus, parapijų, ypač jaunimo veiklą. Tokie straipsniai katalikams yra įdomūs. Turime pareigingą, rimtą ir nuoširdų kleboną kun. Praną Bartasūną. Ypač jis nori patraukti bažnyčion tuos parapijiečius, kurie dėl vienokių arba kitokių priežasčių yra atšalę nuo tikėjimo. Ir jam po truputį tai pavyksta. Būtų gerai, kad ir mes galėtume „XXI amžiuje“ pasiskaityti apie kun. P.Bartasūną. Man atrodo, kad straipsniai, spausdinami „XXI amžiuje“ apie kunigus, juos tik paskatina dar uoliau tarnauti Dievui, Bažnyčiai ir parapijų, kuriose jie dirba, žmonėms. O mums, katalikams, malonu tokius straipsnius skaityti.

„XXI amžių“ siūlau visiems prenumeruoti ir jį skaityti. Tik mes, o ne kas kitas, tegali išlaikyti katalikišką spaudą.

Vladas Dirmeikis iš Tauragės: Tauragės Švč.Trejybės parapija yra gana veikli, nes jau nebe pirmus metus mums vadovauja energingas klebonas dekanas kun. Alvydas Bridikis. Tai geras kunigas, ištikimas savo pašaukimui, gebantis dirbti su jaunimu.

Tauragėje nemažai tikinčiųjų prenumeruoja „XXI amžių“, kitus leidinius. Mes, tauragiškiai, esame įsitikinę: jeigu neskaitysime katalikiškos spaudos – nukrypsime vien į pasaulietišką gyvenimą. Kai kas sako, kad pakanka maldaknygės ir rožinio. Aišku, pirmiausia reikia šito. Bet įgyti tikėjimo tvirtybės arba šių dienų pasaulį suvokti iš katalikiškų pozicijų galima tik nuolat domintis katalikiška spauda. Vienas iš tokių leidinių yra „XXI amžius“. Jame nušviečiamas visas katalikiškas pasaulis, naujienos iš visur ir apie viską. „XXI amžiuje“ nerasi sekso, laisvo gyvenimo propagandos, rėkiančios reklamos vien žmogaus kūno geiduliams tenkinti ir pan. Šiame laikraštyje į pasaulį, į žmonių gyvenimą, šių dienų politiką yra žvelgiama kataliko akimis. Katalikiška spauda privalo gyvuoti, ir ji gyvuos, jeigu mes, katalikai, ją paremsime visomis išgalėmis ir dar kitus tam reikalui pasitelksime, trauksime.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija