Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Katalikiškai spaudai bibliotekose atsirasti trūksta ir noro, ir pinigų

Bronius VERTELKA

Platelių bibliotekos vedėja
Irena Kaniavienė: „Yra nuolat
skaitančių „XXI amžių“, žinau,
jog yra ir jį prenumeruojančių
per paštą“

Žemaičių Kalvarijos bibliotekininkė
Violeta Garbenčienė pati nuolat
domisi katalikiško laikraščio turiniu
Autoriaus nuotraukos

Didžiausias „XXI amžiaus“ turtas - jį perkantys ar prenumeruojantys žmonės. Panevėžio krašte katalikiškos pakraipos laikraštis turi daugiausia savo skaitytojų. Tai didžiulis jo nuolatinių talkininkų nuopelnas. Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kan. Bronius Antanaitis, jau atšventęs savo gyvenimo 80 metų sukaktį, - aktyviausias „XXI amžiaus“ platintojas tarp Lietuvos kunigų. Nuoširdūs laikraščio bičiuliai – Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, generalvikaras kan. dr. Robertas Pukenis, Panevėžio ir jo krašto bažnyčių klebonai. Spausdintą katalikišką žodį skleisti padeda kai kurios Panevėžio miesto savivaldybės bibliotekos. Tokios spaudos uoli rėmėja yra Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Užsukus į ją, „XXI amžių“ ir „Kregždutę“ rasi greta kitų Lietuvoje išeinančių laikraščių.

Nelankančių bažnyčios „XXI amžius“ nedomina

Plungės dekanas kan. Donatas Stulpinas visoms savo rajono bibliotekoms ir mokyklų bibliotekoms yra apmokėjęs katalikiškos spaudos prenumeratą. Laikraščius siunčia redakcija paštu. Knietėjo sužinoti, ar geradario kunigo dėka užsakyti laikraščiai yra vertinami vietoje. Liepos pabaigoje teko važinėti po Plungės rajoną.

Šateikiai - seniūnijos centras, kelis šimtus žmonių turinti gyvenvietė. Naujas gatvių asfaltas, nuplautas neseniai paberto lietaus. Biblioteka - vietos pagrindinės mokyklos pastate. Ankstokas rytas, tačiau joje - būrelis vaikų. Neseniai čia pasirodęs internetas - jiems didžiausia pramoga. Kol kas juo galima naudotis nemokamai. Pastebėjusios svečią, tai yra – mane, sužiuro keturios kavą gurkšnojančios moterys. Pasiteiravus, ar galiu gauti „XXI amžių“, pakilo viena jų ir atnešė tvarkingai atrodantį laikraštį. Pasirodo, ji čia dirba neseniai, pavaduoja dekretinių atostogų išėjusią bibliotekininkę. Pati yra dirbusi buhaltere, tačiau jai patinka bendrauti ir su skaitytojais. Klausiu moterų, ar jos skaito katalikišką spaudą. „Esam dar jaunos, neinam į bažnyčią, todėl ir ja nesidomim. Užtat mėgstam romanus apie meilę“, - bando visų bendrą nuomonę išdėstyti viena jų. Panūdus sužinoti, ką veikiančios, kuo užsiimančios, atsako, jog ūkininkaujančios. Darbą Šateikiuose rasti yra sunku, nors veikia kelios smulkios medienos perdirbimo įmonėlės, kartais žmonės bando rasti laimę Plungėje. Kultūrinis gyvenimas Šateikiuose irgi tik rusena. Patys kultūros namai - vos ne griuvėsiai, atrodo prastai. Kažkas į gera gal keisis atėjus naujai meno vadovei. Miestelyje nėra veikiančios aludės ar kavinės, tačiau išgeriančiųjų vis tiek nestinga. Slapčia varomos naminės degtinės bet kur gausi. Tokio gėrimo butelio kaina - 3,5-4 litai.

Tarp vietinių yra žmonių, kurie prabudę tik ir galvoja, kaip gauti pinigų „samanei“. Kalbintos moterys tikino, jog jų vyrai neįprato prie alkoholio, pačios jos į jį irgi kreivai žiūrinčios.

Sugrįžtame prie temos, ar reikia katalikiškos spaudos. Antrą savaitę dirbanti bibliotekininke taria, jog tokią yra būtina turėti, nors ji pati dar nesuspėjo su ja artimiau susipažinti. Norėtų gauti ir „Literatūrą ir meną“, „Metus“, tačiau turi tai, ką užsako rajono centrinė biblioteka. Užprenumeruoja tiek, kiek leidžia tam skirtos lėšos.

Vaikams patinka kryžiažodžiai, suaugusiems – straipsniai

Vaizdinga Plungės rajono gamta. Yra kur akis paganyti. Nenuobodu ir važiuoti. Pakyli į kalnelį, ir tolumoje regi mėlynuojantį ežerėlį ar vingiuojančią upės vagą. Platelių apylinkės grožiu galėtų rungtis nebent su Zarasų kraštu. Neblogai tvarkomas pats miestelis. Biblioteka - jo centre. Čia dirbanti Irena Kaniavienė - puikiai plateliškių žinomas žmogus. Rugsėjį sukaks 30 metų, kai ji - bibliotekininkė. I.Kaniavienė sako, jog yra dėkinga Plungės dekanui, kurio dėka Platelius pasiekia „XXI amžius“ ir „Kregždutė“. Yra nuolat skaitančių suaugusiems skirtą laikraštį. Vienas jų atmina dviračiu iš kaimo, nors jam jau 80 metų. Ankstesnius „XXI amžiaus“ numerius bibliotekininkė leidžia neštis į namus. Nepasitaikė, kad juos grąžintų įplėštus ar taukuotus. Suaugusieji su pagarba žiūri į katalikiškas idėjas skleidžiantį „XXI amžių“. Pati bibliotekininkė irgi jį perverčia. Kartais vien dėl to, kad tikisi pamatyti pavardę savo pusbrolio, kunigaujančio Klaipėdoje. Skaitytojų nepaliesta neguli ir „Kregždutė“. Dažniausiai vaikams rūpi joje įdėti kryžiažodžiai.

Biblioteka gauna „Valstiečių laikraštį“, todėl atsisakė „Ūkininko patarėjo“. Be „Lietuvos ryto“, dar ateina rajono laikraštis, „Žemaičių saulutė“, „Šeimininkė“. Plateliškiai mėgsta žurnalus, todėl stengiamasi kuo daugiau jų užsakyti.

Ką skaityti, sprendžia bibliotekos lankytojai

Žemaičių Kalvarijos bibliotekininkė atostogavo. Su Violeta Garbenčiene buvau priverstas šnekučiuotis jos namuose. Moteris irgi nesėdėjo be darbo - buvo užimta savo buto remontu. Ji maloniai pakvietė į vidų ir bemat tarp mūsų užsimezgė pokalbis. V. Garbenčienė pasakojo, jog netrūksta „XXI amžiaus“ skaitytojų. Tai 40-70 metų žmonės. Ypač skaitytojai vertina straipsnius apie Žemaičių Kalvariją. Pati bibliotekos darbuotoja irgi domisi katalikiška spauda. Patinka rašiniai iš dekanatų gyvenimo, pasakojimai apie įdomesnio likimo žmones, istorinius įvykius liečiantys straipsniai. Kas rašoma apie parapiją - išsikerpa. Bibliotekoje galima susipažinti ir su „Respublika“, kurią prenumeruoja su nuolaida, o dovanų gauna „Laiką“. Jeigu lankytų „Akistata“, tikriausiai jos neskaitytų, nebent pavartytų.

„Esame priversti išsisukti be literatūrinių leidinių. Vis riboja lėšos. Gerai būtų turėti kuo daugiau skirtingų laikraščių bei žurnalų“, – teigė V. Garbenčienė. Kartu ji prašė perduoti gerus linkėjimus redakcijai, kurios dėka į jų miestelį ateina „XXI amžius“ ir „Kregždutė“. O Plungės dekanui - jos ypatinga padėka.

Nepeikė ir Klaipėdoje

Pasižmonėjus Plungės rajone, kelias nuvedė į Klaipėdą. Buvo trečiadienis, irgi rytas. Rūpėjo sužinoti, ką šiandien rašo naujas „XXI amžiaus“ numeris. Skubu į Klaipėdos J. Simonaitytės viešąją biblioteką H. Manto gatvėje. Šmurkšteliu į skaityklą. Ankstyvas metas, tačiau skaitytojų yra. Skaityklos darbuotojos klausiu, ar galėčiau pamatyti „XXI amžių“. Išgirstu atsakymą, jog biblioteka ruošiasi keltis į netoliese esantį pastatą, dėl to šis laikraštis nebuvo užsakytas. Ten jau lanko „XXI amžius“. Turėti du jo egzempliorius bibliotekai būtų didelė prabanga. Dar paklausus, ar yra jį skaitančių, iš moters lūpų išgirstu: „Tai puikus laikraštis, juo galima pasinaudoti ruošiantis parodoms. „XXI amžių“ žmonės gerai skaito“.

Visiškai netoli ir toje pat H. Manto gatvėje - J. Simonaitytės viešosios bibliotekos Periodikos skaitykla. Didelėje salėje netrūksta norinčiųjų susipažinti su naujausia spauda. Skaityklos darbuotoja sako, jog „XXI amžiaus“ trečiadienio numerį gausianti tik rytojaus dieną. Smalsauju, kaip klaipėdiečiai vertina šį laikraštį. Bibliotekininkė sako: „Jis yra žmonėms reikalingas. Specialios apklausos neatlikome, kaip jis skaitomas, tačiau mėgstančių jį atsiversti tikrai netrūksta“.

Ko daugiau trūksta – noro ar lėšų?

Ilgas mūrinis pastatas kairėje kelio pusėje, vykstant nuo Panevėžio ir įvažiuojant į Vabalninką. Prie jo paradinių durų iškaba skelbia, jog čia įsikūręs šio krašto muziejus. Įėjus į jo vidų ir paklaidžiojus tamsokais koridoriais pastebi užrašą, kad čia yra ir miesto biblioteka. Joje dirba trys moterys. Užkalbinta su skaitytojais reikalų turinti bibliotekininkė Rima Brazdžionienė noriai pasakojo, jog biblioteką lanko apie 400 skaitytojų ( įskaitant ir vaikus), nors Vabalninke gyvena maždaug 1300 žmonių. Be šios, savo bibliotekas turi vietos vidurinė ir žemės ūkio mokyklos (taupant lėšas, pernai Biržų rajone aštuonios bibliotekos nustojo veikti).

Vabalninko biblioteka įrengta net aštuoniuose kambariuose. Čia yra interneto svetainė su penkiais kompiuteriais. Bibliotekos lankytojams įrengta skaitykla, tačiau joje laikraščių pasirinkimas-nedidelis. Jų prenumeratą reguliuoja rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Anksčiau pasirodžiusių laikraščių išsinešti namo negalima. Spaudos stygių R.Brazdžionienė bando kompensuoti net taip: surenka perskaitytus laikraščius iš juos prenumeruojančiųjų ir tuos pačius pateikia bibliotekos skaitytojams. Yra ir tokių, kurie ir patys atneša jau jiems nebereikalingus. Pasitaiko, jog dovanoja ir „XXI amžių“. Atskirai jis bibliotekai niekada nebuvo užprenumeruotas. „Neblogai būtų turėti ir katalikišką laikraštį, bet tai ne nuo mano noro, o nuo pinigų kiekio priklauso“, - sakė evangelikė R. Brazdžionienė.

Biržų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skaitykloje irgi nepavyko rasti „XXI amžiaus“. Šios kultūros įstaigos direktoriaus pavaduotoja Dina Burbulienė prisipažino, jog katalikiškas mintis skleidžiančio laikraščio biblioteka nėra prenumeravusi, pati jo niekada nėra skaičiusi. Bibliotekos atsakinga darbuotoja guodėsi pinigų stygiumi. „Lėšų stokojame savo patalpų remontui“, - žiūrėdama į lubose atsirandančias įskilimus, sakė bibliotekos, įsikūrusios Radvilų pilyje, direktoriaus pavaduotoja D.Burbulienė. Pati ji yra evangelikė.

Bibliotekos patalpas lygino su kišene

Su Biržų rajono pakraštyje įsikūrusio Nemunėlio Radviliškio bibliotekininke Livija Šmatiene pavyko išsikalbėti jai jau skubant namo. Ketvirtį amžiaus miestelio bibliotekoje dirbanti moteris teigė, jog tarp čia gyvenančių katalikų ir evangelikų kokios nors trinties nepastebėjusi. Miestelis - Lietuvos pakraštyje, daugumos jo gyventojų pajamos - pensija ar uždarbis už parduotą pieną. Su spauda čia visiškai blogai: gauna tik „Šeimininkę“, du rajoninius, bet nėra jokio respublikinio laikraščio. Norėdama padėti vienai ūkininkei, kuri pageidavo „Valstiečių laikraščio“ ir „Ūkininko patarėjo“, L.Šmatienė kreipėsi į rajono viešąją biblioteką. Šiaip pasiekti Biržus ne kiekvienas gali: kelionė iki jų ir atgal kainuoja dešimt litų, be to, autobusai kursuoja retokai. Katalikiškų tikėjimą išpažįstanti bibliotekininkė tikino, jog pastoviai norėtų gauti ir „XXI amžių“. Jį yra varčiusi bei skaičiusi.

Kartu Nemunėlio Radviliškio bibliotekos darbuotoja skundėsi prastomis savo darbo sąlygomis.Vietos mokykloje turi kaip kišenė mažytį kambarėlį, kur negali tinkamai išsidėlioti knygų. Anuometėje Vilniaus kultūros mokykloje bibliotekininkės specialybę įgijusi L.Šmatienė teigė, jog pasiilgstanti ankstesnės erdvės. Kažkada biblioteka buvo kultūros namuose. Jų pastatas dabar atrodo gūdžiau nei po karo. Stovi jis su išdaužytais langais.

Nenori prenumeruoti tokių leidinių, kurių neskaito

Lazdijų rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorė Aldona Ribinskienė sakė, kad rajone yra 27 bibliotekos filialai, iš kurių šešiems užprenumeruotas „XXI amžius“, o dešimčiai - „Kregždutė“. Viešoji biblioteka irgi gauna abu laikraščius. Šiaip laikomasi nuostatos iš Savivaldybės laikraščių ir žurnalų prenumeratai skiriamų pinigų kiekvienam bibliotekos filialui užprenumeruoti nors po vieną rajono laikraštį, respublikinį dienraštį ar savaitraštį ir žurnalą vaikams bei suaugusiems. Ką užprenumeruoti konkrečiai, sprendžia bibliotekininkai, atsižvelgdami į skaitytojų poreikius. O ir jie kartais keičiasi. „Būna, kad bibliotekai užprenumeruotas „Lietuvos rytas“, o skaitytojai po kurio laiko ima pageidauti „Respublikos“, - sakė A.Ribinskienė. – Tada tenka vieno leidinio atsisakyti ir užprenumeruoti kitą. Skaitytojų poreikiai nuolat keičiasi ir prie jų reikia taikytis. Be to, atsiranda naujų leidinių, kurių pageidauja skaitytojai. Šiaip nenorime prenumeruoti tokių leidinių, kurių neskaito“. Bibliotekos direktorė taip pat apgailestavo, jog dėl pinigų stokos ne visada gali patenkinti skaitytojų poreikius, tačiau pripažino, kad nebrangų „Kregždutės“ laikraštį užprenumeruoti mano esant kaip pareigą vaikams ugdyti, nes jame spausdinama daug gerų ir vaikams būtinų dalykų.

Šateikiai-Plateliai- Žemaičių Kalvarija-
Klaipėda-Vabalninkas-Biržai-
Nemunėlio Radviliškis-Lazdijai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija