Atnaujintas 2005 rugsėjo 14 d.
Nr.68
(1369)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

V. Bacevičiaus festivalis – maištingojo muziko šimtmečiui

Rugsėjo 9-ąją Lietuva pažymėjo kompozitoriaus ir pianisto, pirmojo Lietuvos avangardinės muzikos kūrėjo Vytauto Bacevičiaus gimimo 100-metį. Šia proga rugsėjo 16-spalio 26 dienomis Vilniaus ir Kauno koncertų salėse vyks V.Bacevičiaus festivalis.

Pasak muzikologų, V. Bacevičius – išskirtinė asmenybė Lietuvos muzikos istorijoje, vienas iš pirmųjų avangardistų prieškario Lietuvoje, kvietęs kurti modernią Lietuvą, bene vienintelis iš lietuvių kompozitorių daug ir be kompromisų kūręs emigracijoje JAV. Jis buvo bene vienintelis kompozitorius po Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, palikęs didžiulį ir vertingą fortepijoninės bei simfoninės muzikos palikimą ir buvęs puikiu koncertuojančiu pianistu.

V. Bacevičiaus 100-mečio renginių serija šį rudenį pasieks kulminaciją šiai progai skirtame festivalyje. Simfoninės, vargoninės ir kamerinės muzikos vakarais ketinama sukurti išsamų V. Bacevičiaus kūrybinio palikimo vaizdą, kurį iki šiol buvo galima susidaryti tik iš negausių prastos kokybės įrašų ir pavienių koncertų. Kai kurie šio kompozitoriaus opusai festivalyje skambės pirmą kartą po jų premjeros prieškariu.

Kauno muzikiniame teatre prasidėsiančio festivalio koncertai vėliau vyks Nacionalinėje filharmonijoje, Vilniaus kongresų rūmuose, sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje, Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos fakulteto rūmuose Kaune, Lietuvos kompozitorių namuose, „Vartų“ galerijoje ir kt.

Rugsėjo 16-17 dienomis Lietuvos kompozitorių sąjungoje vyks tarptautinė muzikologų konferencija „Vytautas Bacevičius (1905-1970) ir jo amžininkai: tarptautiniai pirmojo Lietuvos muzikos avangardo ryšiai ir kontekstai“. Renginio dėmesio centre – istoriniai bei kultūriniai V. Bacevičiaus ir jo bendraamžių kompozitorių kūrybos kontekstai. Tarptautiniame muzikologų forume bus siekiama apibrėžti iš Baltijos ir Rytų Europos kraštų kilusių, moderniai orientuotų kompozitorių vietą bendrojoje XX amžiaus muzikos istorijoje. Konferencijoje dalyvaus Lietuvos ir užsienio šalių muzikologai.

V. Bacevičiaus jubiliejinę programą rengia Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Muzikos informacijos ir leidybos centras, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Kauno muzikinis teatras, Vytauto Didžiojo universitetas, Religinės muzikos centras, „Vartų“ galerija.

Programą remia Lietuvos kultūros ministerija.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija