Atnaujintas 2005 rugsėjo 16 d.
Nr.69
(1370)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ir XXI amžiuje – su „XXI amžiumi“

Apie tikrą, pilietišką – dorą, tautišką, patriotišką – visuomenę didžioji žiniasklaida (puse lūpų) prabilo tik prieš porą metų. Visose valstybinėse įstaigose išlikusi buvusi komunistinė partinė nomenklatūra senu papročiu varė propagandą prieš mokyklos, Bažnyčios, kariuomenės dalyvavimą politikoje. Ji ir dabar dažnai mulkina žmones tvirtindama, kad politinė veikla minėtose institucijose draudžiama, nors iš tikrųjų ten draudžiama partinė, o ne politinė veikla. Visuomenė, menanti laikus, kai „už politiką“ sodino už grotų, pasiduoda tokiam mulkinimui, vengia politikos tarsi nešvaraus dalyko. Taigi nuo pat nepriklausomybės atkūrimo, kai Lietuva tapo demokratine respublika, kai jos reikalų tvarkymas (politika) atiduotas į piliečių rankas, visuomenė buvo depolitizuojama, t.y. nupilietinama. Taip buvo (ir tebėra) daroma, kad vakarykščiai „geradariai“ turėtų kaip sovietmečiu „liaudį“, kurią galima maitinti propagandiniais patiekalais, o, atėjus rinkimams, ją lengvai nuvestų prie balsadėžių, kad vėl balsuotų už juos. Ir tik vienintelis krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis tikro pilietiškumo ugdymo, telkimo veiklai Tėvynės labui misiją atlieka nuo pat nepriklausomybės atgavimo jau penkiolika metų, nuo 1990 m. rugsėjo 6 d.

Minint „XXI amžiaus“ penkiolikmetį, rugsėjo 9 dienos šio laikraščio pirmame puslapyje apžvelgtas jo nueitas kelias. Apmaudu ir skaudu, kad tas kelias nepriklausomoje krikščioniškoje Lietuvoje toks nelengvas ir net blokuojamas. Jį, neteikdama jokios paramos, blokuoja valstybė, nes dėl jau paminėtų priežasčių nupilietintą visuomenę lengviau valdyti, išlikti valdžiose. Tačiau, pasirodo, blokuoja ir kai kurie katalikų bendruomenės sluoksniai, net jų elitas. Iš tikrųjų gal tokios nuostatos pasiekia parapijų klebonus, kunigus, nes retoje bažnyčioje per skelbimus ar iš nuodėmklausio išgirsime raginimą skaityti šį krikščionišką laikraštį.

Nueito kelio apžvalgoje konstatuojamas laikraščio vienišumas.

Perdėm liaupsinama demokratija, lietuviškai tariant savivalda, priklausomai nuo pilietinės visuomenės sąmoningumo, pasižymi ne tik tam tikrais privalumais, bet ir ydomis bei grimasomis. Demokratijos mechanizmas vertina daugumos valią; jei ta valia gera, demokratija – geras valdymo būdas, tačiau jei bloga – netikęs (dauguma, minia Kristų pasiuntė į Golgotą). Tačiau, įsigilinus į istoriją, visuomenių raidą, dauguma niekur niekad nevedė ir nenuvedė. Vedė geroji (geros valios) mažuma – talentai, genijai, išminčiai, šventieji. Todėl laikraščio vienišumas demokratijai nesubrandintoje mūsų visuomenėje, žiniasklaidos margumyne nėra jo trūkumas ar yda, o veikiau privalumas, brandinantis pageidautiną vaisių.

Kadangi tikintysis netikinčiojo nesmerkia, o laiko nepatyrusiu Dievo malonės broliu, laikraštis išlaiko būtent tokią poziciją ir todėl jis tinka ne tik tikinčiųjų bendruomenei. Jis tolerantiškas, atviras kitiems periodiniams leidiniams, įdomesnius rašinius iš jų perspausdina, cituoja („Valstiečių laikraštis“, „Veidas“, „Ekstra“, „Draugas“ (Čikaga), „Lietuvos aidas“, „Tremtinys“, „Lietuvos rytas“ ir kt.). Deja, „XXI amžius“ broliško atsako iš didžiosios žiniasklaidos pasigenda. Antai neteko girdėti, kad per spaudos apžvalgą populiariausias Lietuvoje Nacionalinis radijas būtų perskaitęs kokį rašinį iš „XXI amžiaus“, nors tokių, žymiai vertesnių už kokią tikrą ar išgalvotą sensaciją, laikraštis tikrai nestokoja.

Minint laikraščio penkiolikmetį, dera sveikinti jo leidėjus, platintojus ir skaitytojus, dėkoti už pasiaukojamą triūsą Lietuvos labui. Dera sveikinti ilgametį redaktorių Edvardą Šiugždą, atiduodantį savo galias kilniam reikalui. Linkėdami laikraščiui ilgiausių metų, linkėkime tiek valdžioms, tiek žiniasklaidai, tiek dvasininkams palankumo šiam leidiniui.

Įžengus į trečiąjį tūkstantmetį – XXI amžių, pradėjus šešioliktuosius nepriklausomybės metus, kiekvienas, siekiantis tapti tikru Lietuvos piliečiu, turėtų imti ir skaityti „XXI amžių“, kuris skaitytojo per penkiolika savo gyvavimo metų nenuvylė.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija