Atnaujintas 2005 rugsėjo 16 d.
Nr.69
(1370)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl lojalumą valstybei praradusios Seimo narės ir žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės atstatydinimo

Lietuvos Respublikos Liustracijos komisijos Pirmininkei Daliai Kuodytei

Lietuvos Respublikos Seimo

Pirmininkui Artūrui Paulauskui

Lietuvos Respublikos

Prezidentui Valdui Adamkui

Piliečio lojalumas valstybei, nors jo vertinimas nėra lengvas (dažnai motyvuojamas tik įtarimu), jo nenagrinėja ir nelojalumo fakto netvirtina teismai, tačiau, skiriant ar renkant asmenis į valstybines institucijas, į lojalumą visose valstybėse atsižvelgiama labai rimtai, nelojalių piliečių veikla valstybinėse institucijose nutraukiama, sustabdoma arba ribojama. Ir toks ribojimas nelaikomas žmogaus teisių pažeidimu, apkalta ar bausme, kaip nelaikomi bausme ribojimai dirbti tam tikrą darbą be atitinkamo profesinio pasirengimo, kvalifikacijos. Nelojalumo valstybei požymiai gali būti įvairūs: valstybei priešiška veikla ar bendradarbiavimas su valstybei priešiškomis struktūromis praeityje, įtarimas ar realūs faktai, liudijantys esant tokios veiklos tąsą.

Žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės bendradarbiavimo faktą su KGB praeityje nustatė Aukščiausiasis Teismas, nelojalumą Lietuvos valstybei rodo ir kiti veiksmai. Tai glaudus bendravimas su slaptu SSRS agentu Vokietijoje Klimaičiu-Kliugeriu iki ir po nepriklausomybės atkūrimo, Maskvos inicijuoto moratoriumo nepriklausomybei aktyvus palaikymas ir primygtinis siūlymas Seimui priimti 1990 metais, kainų pakėlimas, išprovokavęs jedinstveninkų maištą 1991 metais, ginkluotų omonininkų pasitelkimas asmens apsaugai po jos atstatydinimo iš premjerės pareigų 1991-aisiais, R.Pakso rėmėjo Borisovo elgesio teisinimas, pataikavimas bei pritarimas nepalankiai Rusijos politikai Lietuvos atžvilgiu ir tos valstybės padėkos ženklai (jai suteiktas Rusijos kunigaikštienės titulas), nesena išvyka į Rusijos organizuotas iškilmes Karaliaučiuje be Prezidento ir URM pritarimo ir kt.

Laikydami K.Prunskienę nelojalia Lietuvos Respublikai, siūlome:

- Liustracijos komisijai, kadangi K.Prunskienė neprisipažino bendradarbiavusi su KGB nei teismams, nei Liustracijos komisijai, o tokį faktą pripažino LR Aukščiausiasis Teismas, vadovaudamasis įstatymu, viešai paskelbti jos bendradarbiavimą su KGB.

- LR Seimui svarstyti K. Prunskienės, kaip nuslėpusios bendradarbiavimą su KGB bei praradusios lojalumą valstybei, Seimo narės mandato panaikinimo klausimą.

- LR Prezidentui K. Prunskienę iš užimamų žemės ūkio ministrės pareigų atstatydinti.

Jonas BUROKAS,
Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungos
valdybos pirmininkas

Rytas KUPČINSKAS,
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas

Algirdas PETRUSEVIČIUS,
Lietuvos kariuomenės kūrėjų
savanorių sąjungos pirmininkas

Antanas BUROKAS,
Krašto apsaugos bičiulių
klubo pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija