Atnaujintas 2005 rugsėjo 16 d.
Nr.69
(1370)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dievo Motinos gimimo iškilmės

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Ganytojai su kunigais vyksta
į Eucharistijos šventę

Šiluvos Mergelė Marija
koplyčios altoriuje

Šv.Mišiose dalyvavo Krašto
apsaugos ministras Gediminas
Kirkilas, Lietuvos kariuomenės
vadas generolas majoras
Valdas Tutkus ir kiti generolai

Monsinjorui Alfonsui Svarinskui
tinka pulkininko uniforma

Šiluvoje gyvenantis monsinjoras
Eduardas Simaška po 60 metų
sutiko savo buvusį mokinį
Juozapą Stankevičių,
Lietuvos vietinės rinktinės karį

Stebuklingasis akmuo
Šiluvos koplyčioje liečiamas
ir bučiuojamas
jau keturis šimtmečius

Šiluvos atlaidai prasidėjo Karių ir partizanų diena

Dievo Motinos Apsireiškimas Šiluvoje XVII a. pradžioje davė svarų impulsą kovoje su protestantizmo šalininkais, sustiprino katalikiškų, paprastų žmonių ir jaunimo tikėjimą. Šiluvos Dievo Motinos apsireiškimas tapo didžiuliu, reikšmingu stimulu stiprinti katalikų tikėjimą visoje Europoje. Lietuvoje mažas miestelis tapo Šilinių atlaidų vieta - kasmet rugsėjo 8-ąją čia švenčiama Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, Gimimo iškilmė.

Sovietmečiu šią vietovę bolševikai bandė visokiais būdais izoliuoti nuo tikinčiųjų bendruomenės, apskritai išbraukti iš visuomenės atminties. Buvo skelbiamos įvairios gyvulių nagų ligos, neva vyko kelio taisymo darbai, kad tik kuo mažiau žmonių atvyktų į Šiluvos atlaidus. Tačiau žmonės nepaisė draudimų, važiavo aplinkiniais keliais. Komunistus ypač siutino kilometrinės piligrimų eisenos iš Tytuvėnų į Šiluvą su maldomis, giesmėmis.

Atgavus Lietuvai nepriklausomybę Šiluva tapo itin populiariu maldininkų traukos centru ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Ypač Šiluvos populiarumas išaugo čia apsilankius popiežiui Jonui Pauliui II 1993 metų rugsėjo mėnesį. Dabar čia pastatyti Jono Pauliaus II namai. Šiuose namuose savo kelią į kunigystės luomą „tikrina“ Lietuvos jaunuoliai.

Rugsėjo 8-ąją, pirmą Šilinių atlaidų dieną, šventėme Dievo Motinos Marijos gimtadienį. Pirmoji atlaidų diena skirta Lietuvos kariuomenei, partizanams, kovotojams už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Į Šiluvos Eucharistijos šventimą atvyko Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Šiaulių vyskupas, Lietuvos kariuomenės ordinaras Eugenijus Bartulis, vyskupas emeritas Juozas Preikšas, vyriausias Lietuvos kariuomenės kapelionas pulkininkas Juozas Gražulis, kariuomenės dalinių karo kapelionai, per penkiasdešimt kunigų iš įvairių parapijų.

Atlaiduose dalyvavo Lietuvos krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus, generolai V. Vaikšnoras, A.Pocius, dimisijos generolas A. Andriškevičius ir kiti aukšti Lietuvos kariuomenės karininkai, vadai. Atvyko Lietuvos Laisvės kovos sąjūdžio vadai Vyčio kryžiaus ordino kavalieriai: Jonas Čeponis, Vytautas Balsys, Steponas Grybauskas, Lietuvos partizanų kapelionas pulkininkas monsinjoras Alfonsas Svarinskas ir daug kitų garbių kovotojų, ryšininkų. Dalyvavo Lietuvos vietinės rinktinės veteranai. Šiluvos aikštę priešais bažnyčią užtvindė karių gretos.

Turėdami laiko prieš šv.Mišias kariai bendravo, lankėsi Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo koplyčioje, meldėsi. Tikintieji ėjo keliais aplink altorių koplyčioje, lietė, bučiavo stebuklingą akmenį, ant kurio Dievo Motina apsireiškė piemenėliams. Popiežius Jonas Paulius II, atvykęs į Šiluvą, irgi bučiavo šį akmenį.

Įvyko įdomus susitikimas prie koplyčios. Lietuvos vietinės rinktinės karys veteranas Juozapas Stankevičius po šešiasdešimt metų sutiko savo buvusį mokytoją monsinjorą Eduardą Simašką, kuris dabar reziduoja Šiluvoje. Prieš 60 metų jis buvo Ukmergės gimnazijos kapelionas ir dėstė moksleiviams tikybą. Susijaudino abu – ir mokytojas, ir buvęs mokinys. Kaip nesijaudinsi, kai mokytojui – 96-eri, o mokinys gerokai perkopęs per septynias dešimtis.

Šiluvoje religines knygas platina Birutė Žemaitytė, o viena populiariausių knyga – „Su kryžiumi per Europą“, kurioje įdomiai aprašytas Lietuvos piligrimų žygis per Europą, įveikiant 3600 km per keturis su puse mėnesio ir neturint nė vienos poilsio dienos. Šis žygis buvo skirtas popiežiaus Jono Pauliaus II pontifikato 25-mečiui...

Prieš šv. Mišių auką kunigas Artūras Kazlauskas vedė ketechezę, parepetavo su Lietuvos karo akademijos kariūnų choru religines giesmes.

Šv. Mišias koncelebravo Kauno arkivyskupas S.Tamkevičius. Per pamokslą vyskupas E.Bartulis sakė, kad niekas nė svajoti nesvajojo, kad Dievas taps žmogumi, kad Marija taps Dievo Motina. Marija pakluso angelo žiniai. Popiežius Jonas Paulius II ragino nebijoti atidaryti duris Kristui. Ten, kur jaučiama tarpusavio meilė, ten gyvena Kristus. Kas įsileidžia Kristų vidun, tas gyvena laimingai. Šį visuotinį džiaugsmą patyrė katalikai Kelne, kur suvažiavo vienas milijonas jaunuolių iš viso pasaulio. Ten buvo 2000 jaunuolių iš Lietuvos, o tarp jų ir 40 Lietuvos karių. „Noriu palinkėti Lietuvos žmonėms, o ypač Krašto apsaugos ministerijos žmonėms vykdyti savo misiją - ginti mūsų valstybę. Lietuvą jau seniai pamilo Švč. Mergelė Marija, todėl ir kelią į dangų atrasti padės“, – sakė vyskupas.

Padėkos žodį tarė KAM ministras G.Kirkilas. Jis sakė, kad atvyko į vietą, kur apsireiškė Dievo Motina Marija, o tikėjimas stiprino mūsų žmones šviesia ateitimi. „Bažnyčios nuopelnas, kad Lietuvoje įkurtas Vilniaus universitetas, o čia sėdintys žilagalviai partizanai, kovotojai už laisvę verti didelės pagarbos, nes tai jų dėka tapome laisvi. Esame pasaulyje ir vykdome karines misijas Balkanuose, Irake, Afganistane. Ačiū mūsų kariuomenės kapelionams, kurie atlieka didelį vaidmenį sutelkiant karius į vieną šeimą“, – sakė ministras. O kariuomenės vadas generolas Valdas Tutkus prasitarė, kad meldžiasi už mūsų karius misijose Irake, Afganistane. „Dabar atėjo laikas parodyti, kokių barikadų pusėje mes esame“, – pabrėžė kariuomenės vadas. Padėkos žodžių sulaukė visi dvasiniai vadovai - karo kapelionai.

Arkivyskupas padėkojo visiems, kurie padėjo rengti šią iškilmę - Dievo Motinos gimimo dieną.

Arkivyskupas S.Tamkevičius ir vyskupas E.Bartulis suteikė palaiminimą visiems, dalyvavusiems šv.Mišių aukoje.

Šiluva, Raseinių rajonas
Autoriaus nuotraukos

Apie vakar pasibaigusių Šiluvos atlaidų kitas dienas rašysime ir sekmadienį juose pasakytą kardinolo A.J.Bačkio pamokslą spausdinsime kitą penktadienį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija