Atnaujintas 2005 rugsėjo 21 d.
Nr.70
(1371)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Susibūrė dabartiniai ir buvę menininkai

Šiauliai. Dailės galerija į vieną parodą subūrė jaunosios kartos šiauliečius menininkus, ne tik dabar gyvenančius ir kuriančius Šiauliuose, bet ir buvusius šio miesto gyventojus: galerijoje veikia septyniolikos autorių teminė vaizduojamojo meno paroda „Meno faktorius“.

Pasak parodos kuratoriaus Virginijaus Kinčinaičio, miesto meninio gyvenimo procesai turi daug bruožų, bet mes dažniausiai matome tik tai, kas jau perėjo visus ieškojimų etapus ir yra įsitvirtinę kaip pripažintos estetinės ar meninės vertybės. Tačiau pats kūrybinių ieškojimų periodas dažnai lieka nepastebėtas.

Šiaulių dailės galerijoje siekiama parodyti įdomiausią meninių ieškojimų etapą, kuriame gimsta nauji vardai ir nauji meniniai stiliai. Kita vertus, šia paroda siekiama pademonstruoti ir miesto meninio gyvenimo gyvybingumą. „Dažnai linguojama galvomis, kad Šiaulių miesto jaunimas pasyvus ir nekūrybingas. Tačiau įdėmiau pažvelgus galima atrasti labai įdomių meninių pastangų, kurios suteikia miesto meniniam gyvenimui gyvybingumo ir aktualumo. Visų pirma tai jaunų, nepriklausomų menininkų pastangos pasinaudojus kūrybos laisve, savitomis priemonėmis išreikšti savo pasaulėžiūrą, savo vertybes ir supratimą apie supantį pasaulį“, – rašoma parodos anotacijoje.

Šiauliečiams ir miesto svečiams pristatoma pastarųjų vienerių metų jaunųjų menininkų kūryba – atrinkti arba specialiai parodai sukurti fotografijos, tapybos, skulptūros, grafikos, videomeno kūriniai. Tarp kitų šiauliečių autorių pirmą kartą rodomi šį pavasarį iš gyvenimo pasitraukusio jauno talentingo menininko Pauliaus Gedgaudo kūriniai. Savo kūrybą pristato Lina Kalnietytė, Benediktas Bunys, Arnas Palubinskis, Valdas Volbekas, Salomėja Jastrumskytė, Mindaugas ir Gintautas Lukošaičiai, Tomas Andrijauskas, Rasa Grebenkovaitė, Egidija Aleksaitė, Ugnius Ratnikas. Svečių teisėmis su savo originalia kūryba į šią parodą pakviesti ir buvę šiauliečiai, o dabar vilniečiai Kristina Inčiūraitė, Rokas Grigaliūnas, Gintarė Valevičiūtė, San Franciske (JAV) gyvenantis Geraldas Jankauskas ir niujorkietis Rolandas Andrijauskas. Jų kūriniai šią parodą praturtina egzotiškomis temomis ir kosmopolitiška dvasia.

Kitais, jubiliejiniais Šiauliams, metais planuojama didelė teminė Šiaulių miesto išeivių kūrėjų paroda.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija