Atnaujintas 2005 rugsėjo 21 d.
Nr.70
(1371)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Marcinkonyse susitiko
„senieji ir naujieji“ dzūkai

Rūta AVERKIENĖ

Marcinkonių seniūnas Vilius
Petraška (kairėje) šnekučiuojasi
su seniūnijoje gyvenančiais
rašytoju Juozu Apučiu
ir grafike Gražina Didelyte

Kalbų nestokojo
rašytojas Kazys Saja
ir režisierius Jonas Jurašas
Autorės nuotraukos

Generolas Jonas Kronkaitis
(dešinėje) rado bendrą kalbą
su partizanų ryšininku Juozu
Jakavoniu iš Kasčiūnų kaimo,
į susitikimą atvežusiu neseniai
išleistą savo knygą „Šalia mirties“.
Įdomiu renginiu liko patenkintas
ir Konstitucinio Teismo
pirmininkas Egidijus Kūris (kairėje)

Marcinkonių etnografinio
ansamblio dainininkai
su renginio sumanytoju
Varėnos rajono meru
Vidu Mikalausku

Varėnos rajono savivaldybė garsėja netradiciniais projektais. Vienas tokių – kas antri metai organizuojami Varėnos krašto įžymybių – iš šio krašto kilusių arba sodybas čia turinčių šalies kultūros, meno, mokslo, verslo ir politikos žmonių susitikimai.

Į ketvirtąjį tokį sambūrį Marcinkonyse, Dzūkijos nacionalinio parko etnografinės sodybos kieme, susirinko gerokai per šimtą žmonių su šeimomis arba draugais.

Svečiai buvo sutikti svetingai kaip įprasta Dzūkijoje, vaišinami tradiciniais dzūkiškais patiekalais grikių „babka“, valgiais iš grybų ir linksminami senovinėmis dzūkiškomis dainomis, kurias atliko Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai.

Šių susitikimų sumanytojas ir organizatorius, Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pirmajame susitikime, taip pat vykusiame Marcinkonyse, Varėnos krašte sodybas turinčius kultūros, mokslo ir meno žmones „pakrikštijo“ „naujaisiais dzūkais“. Rajono vadovas pasidžiaugė, kad, gyvendami šiame rajone, „naujieji dzūkai“ ne tik poilsiauja, kuria, bet vis labiau įsitraukia į kaimo bendruomenių gyvenimą. Nesvarbu, ar savo sodybose jie praleidžia tik savaitgalius, ar jose gyvena po keletą mėnesių per metus. Pasak mero, labai džiugu surinkti naujuosius varėniškius, pamilusius Varėnos kraštą, čia suradusius savo antrąją tėviškę, kūrybai, mokslui, poilsiui. Jis pakvietė menininkus reguliariai bendrauti su seniūnijų žmonėmis, ieškoti juose talentų, atskleisti meno paslaptis paprastiems kaimo žmonėms.

Meras pastebėjo, kad Varėnos kraštas tapo savotiška kuriančių žmonių Meka, jis turi ypatingą trauką vilioti mokančius prakalbinti meną žmones – gal juos vilioja unikalūs senieji dzūkiški kaimai, pirmapradės gamtos grožis, o gal jie susižavi dzūkų nuoširdumu ir vaišingumu?

Šiuo metu pušynuose išsibarsčiusiuose kaimeliuose ir vienkiemiuose vasaroja, o kai kurie ir nuolat gyvena per 130 dailininkų, rašytojų, keramikų, muzikų. Vietiniai žmonės šalia jų apsigyvenančius įžymius žmones vadina „užeiviais“, tačiau šiame pavadinime nepajusime neigiamo atspalvio, nes mažesnių kaimų žmonės džiaugiasi, jog „užeiviai – žmonės razumni“, todėl ir jiems daugelyje dalykų padeda susivokti.

Maždaug trisdešimt metų unikaliame Zervynų kaime gyvenantis rašytojas Juozas Aputis drauge su zervyniškiais kovoja už etnografinio kaimo išlikimą ir išsaugojimą, padeda bendruomenei spręsti įvairiausias problemas.

Visuomet laukiami Merkinėje teatralai Jonas ir Aušrinė Jurašai. Jie įsigytoje sodyboje ant Nemuno kranto kasmet vasaroja po ketvertą mėnesių ir sako, kad sielos atgaivą suranda būtent Merkinėje.

Kuršių kaime sodybą turintys Teresė, Igoris, Marius ir Gediminas Piekurai savo originaliomis idėjomis stengiasi užkrėsti ir aplinkinius kaimo žmones. Savo sodyboje jie buvo surengę keletą savo darbų parodų, o garbaus amžiaus – 70-90 metų – aplinkinių Kuršių, Daržininkų, Senųjų Naniškių kaimų žmones dailininkai irgi prikalbino tapyti. Senolių pieštų angelų paroda buvo eksponuojama Varėnos kultūros centro parodų salėje, originalius angelus planuojama parodyti ir Europos dailės galerijų lankytojams.

Etnografinėje sodyboje susirinkę „senieji ir naujieji dzūkai“ čia pat ant klojimo sienų, medžiuose eksponavo savo kūrybos darbus – paveikslus, fotonuotraukas, skulptūras ir juodosios keramikos dirbinius.

Susitikime kraštiečiai džiaugėsi, jog ne visuomet turi progą net ir sostinėje susitikti su senais pažįstamais ar kolegomis, o apie tai, jog šie turi sodybas Varėnos krašte, sužino tik iš spaudos ar šiuose sambūriuose.

Susitikime dalyvavo Rudnelės kaime vasarojantis rašytojas, dramaturgas Kazys Saja, drauge atsivežęs ne tik žmoną, bet ir generolą Joną Kronkaitį. Su jais atvyko šiame kaimelyje įsikūrusi dailininkė Gražina Didelytė, Pelekiškėse dažnai būnanti aktorė Olita Dautartaitė, Zervynose gyvenantis rašytojas Juozas Aputis, grafikė Ramunė Vėliuvienė iš Rudnios, iš Dubičių kilęs kompozitorius Vladas Švedas, dailininkai Danutė ir Bronius Gražiai, Pelekiškių kaime kurianti keramikė Teresė Jankauskaitė, muzikai Bronius ir Marius Baliulevičiai, varėniškės tautodailininkės Saulė Lazaravičienė ir Irena Žukauskienė, Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, savaitgaliais besiilsintis Dubaklonio kaime, Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas, pamilęs Mielupio kaimą, Mardasavo kaime poilsiaujantis literatūros kritikas Valentinas Sventickas, žurnalistai Danielius Mickevičius iš Senovės ir Jonas Vėlyvis iš Rudnios, Varėnoje gyvenantis Seimo narys Gediminas Jakavonis, iš Mergežerio kaimo kilęs Seimo narys Algis Kašėta ir daugybė kitų žymių Lietuvos žmonių.

Kiekvienas jų, atvykęs po vieną arba su šeimomis, turėjo progos pasidalyti mintimis apie Dzūkiją, apie tai, kokių norų vedini antrąja tėviške pasirinko būtent Varėnos kraštą. Jie teigiamai įvertino organizatorių norą nors retsykiais į vieną būrį sukviesti Lietuvoje žinomus žmones.

Dainininkė Daina Bilevičiūtė, kiekvieną savaitgalį praleidžianti savo sodyboje Miguičionių vienkiemyje ir gabius Varėnos vaikus mokanti dainuoti, dzūkų sambūryje Dzūkijos himnu tapusią dainą „O karalienė Dzūkija“ dainavo drauge su Seimo nariu G.Jakavoniu.

„Naujieji dzūkai“ dalijosi mintimis, kad, prisiliesdami prie amžinųjų Dzūkijos vertybių, čia stengiasi palikti dalelę savo kūrybos, stengiasi, kad jos paslaptis pažintų ir vietiniai žmonės. Jie kalbėjo apie naujus, čia pat gimusius kūrybinius sumanymus ir žadėjo noriai įsitraukti į vietos bendruomenių gyvenimą.

Marcinkonys, Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija