Atnaujintas 2005 rugsėjo 28 d.
Nr.72
(1373)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Laisvės alėją papuoš skulptūros

Benjaminas ŽULYS

Kauno miesto politikai ne kartą yra kalbėję, kad reikia įkvėpti gyvybės, judrumo Laisvės alėjai, senamiesčiui, šioms išraiškingiausioms miesto vietovėms. Bet viena – pakalbėti, kitus paraginti, o kita – padaryti. Tad, kaip sakoma, vienas kitas pirštelis kiek pajudintas, o iš esmės mažai kas pakito.

Dabar jau daroma. Ir ne vien žodžiais. Kauno skulptoriai sumanė pagyvinti Laisvės alėją. Jie drauge su miesto savivaldybe ir Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriumi bei Lietuvos dailės akademijos Kauno fakultetu surengė Kauno skulptūrų simpoziumą „Laisvės alėja – skulptūrų galerija“. Spalio 6-ąją šioje įspūdingoje pėsčiųjų trasoje bus pastatyta keturiolika įvairių skulptūrų. Tai bus galerija po atviru dangumi. Jos nuo rugpjūčio pradžios kuriamos bendrovės „Akmelita“ teritorijoje. Neseniai būsimus kūrinius buvo ketinta pristatyti visuomenei, žurnalistams. Tai pavyko tik iš dalies, nes tuo metu prapliupo lietus, visiems šiek tiek sugadinęs nuotaiką. Bet minutės, valandėlės iš gamtos buvo „vagiamos“, išradingai suradus vienokių ar kitokių išeičių. Tad darbas vyko toliau. Čia prie akmens luitų atkakliai dirbę skulptoriai nesižvalgė į šalis, o kalė, šlifavo. Vieni kūriniai jau buvo baigiami, kiti tik įpusėti, bet aišku, kad visi jie bus baigti laiku, ir spalio 6 dieną šventė tikrai įvyks. Tą dieną ir po to savo darbus eksponuos vyresniosios ir jaunesniosios kartos menininkai Artūras Burneika, Stasys Žirgulis, Mindaugas Jurėnas, Artūras Povilionis, Donatas Dovidavičius, kiti daugiau ar mažiau patirties turintys, optimistiškai ir kūrybingai nusiteikę menininkai. Prie jaunesniųjų galima priskirti ir Kęstutį Lamauską, kuris neseniai grįžo iš metus trukusios kūrybinės stažuotės Japonijoje.

Apie simpoziumo idėją, jo eigą buvo plačiai kalbėta susitikime su žurnalistais Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus būstinėje senamiestyje. Vienas simpoziumo organizatorių, jo komisaras Aloyzas Janušauskas, bendramintis ir renginio globėjas, miesto vicemeras Erikas Tamašauskas, Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Eugenijus Nalivaika, skulptoriai Robertas Antinis, S.Žirgulis, jaunieji menininkai dalijosi įspūdžiais apie organizacinius rūpesčius, savo kūrybą. Atkreiptas dėmesys, kad svarbus šio simpoziumo tikslas – skatinti ir vystyti šiuolaikinį tradicinės skulptūros meną Lietuvoje, propaguoti kauniečius skulptorius ir jų darbus. Taip pat – įtraukti į miesto kultūrinį gyvenimą Lietuvos dailės akademijos Kauno fakulteto (siekiama, kad jam būtų suteiktas Menų akademijos statusas) jaunuosius skulptorius. Tikimasi, kad šis projektas turės ir auklėjamosios vertės. Atviroje skulptūrų parodoje bus eksponuojami kūriniai, sukurti simpoziumo metu. Jie užpildys Laisvės alėjos viešąsias erdves. Šis meno projektas esąs išskirtinis tuo, kad juo siekiama atkreipti dėmesį į besikeičiantį Laisvės alėjos įvaizdį. Atvirose erdvėse pateiktuose darbuose didelis dėmesys kreipiamas į kūrinių santykį su architektūros ir viešosiomis erdvėmis. Kiekviena skulptūra turi kūrybiškai įsilieti į aplinką, kurioje ji stovės. Tad kūrėjai, skulptūros ekspertai ne kartą perėjo Laisvės alėją, ieškodami skulptūroms deramų vietų.

Skulptorius S.Žirgulis atkreipė dėmesį, kad kai kurie renginiai mieste yra trumpalaikiai, jiems skiriama daug pinigų, o skulptūros galerija gyvuos daug metų, jos ekspozicija bus nuolat papildoma, keičiama, atnaujinama. Tai būsianti tarsi dvasinė intervencija į miesto centrą, atsvara atsirandantiems monstrams. Vienas tokių – būsimasis prekybos centras „Akropolis“, be abejo, sutrauksiantis daug žmonių iš įvairių miesto vietų, taip pat ir iš Laisvės alėjos.

Tiesa, pavojus skulptūrų galerijai gali kilti dėl rengiamos Laisvės alėjos rekonstrukcijos. Ar skulptūros nebus išblaškytos, o gal apskritai išmestos iš rekonstruotos gatvės? Miesto mero pavaduotojas E.Tamašauskas sakė, kad į tai bus žiūrima labai atidžiai ir dėmesingai, juolab kad rekonstrukcijos projektas dar nepatvirtintas.

Bet ateis laikas, kai Laisvės alėjos erdvės bus užpildytos (manoma, kad šioje pėsčiųjų gatvėje gali būti įkomponuota apie 60 skulptūrų). Simpoziumo organizatoriai paaiškino, kad ilgainiui skulptūrų ekspozicija neapsiribos vien Laisvės alėja. Nauji darbai papuoš ir šalutines gatves, papildys senamiesčio erdves, kurioms dar gerokai trūksta visuomenės dėmesio. Žinoma, visa tai – ne vienerių metų darbas, pagaliau tam reikia ir nemažai pinigų. Šį simpoziumą šiek tiek parėmė miesto savivaldybė, o didžiumą lėšų skiria geranoriškai nusiteikę kai kurie miesto verslininkai. Iš viso renginys kainuos apie 150 tūkst. litų.

Skulptoriai Simonas Šidlauskas, D.Dovidavičius, M.Jurėnas, kiti jaunieji kūrėjai papasakojo apie savo darbus šiai akcijai, kūrybinius planus. Kaip tik spalio 6-ąją, skulptūrų galerijos atidarymo dieną, sukaks 70 metų, kai buvo įkurta Lietuvos dailininkų sąjunga. Šiam jubiliejui miesto menininkai skyrė nemažai renginių, jų bus ir tą dieną. Vienas jų – skulptūrų galerijos atidarymas. Į jubiliejaus minėjimą atvyks meno žmonių, visuomenės veikėjų ir iš kitų Lietuvos vietovių, nes tai ne vien Kauno, bet visos šalies meno žmonių šventė.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija