Atnaujintas 2005 spalio 5 d.
Nr.74
(1375)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Už sovietinę penkiakampę –
milijonas litų

Ir šiandien reikia dėkoti tiems žmonėms, kurie nugriovė sovietinius paminklus vos atkūrus nepriklausomybę. Šiek tiek palaukus, ne tik Aleksoto tilto penkiakampes ar Vilniaus „komunistų tilto“ (taip dabar Žaliąjį tiltą vadina vilniečiai) balvonai taptų neįkainojama vertybe, bet ir leninai, komunarai bei kiti sovietiniai šedevrai.

Važiuojant Aleksoto tiltu visada kildavo mintis – kada gi bus pašalintos tuos baisius laikus primenančios penkiakampės žvaigždės. Pradėjus tilto rekonstrukciją apsidžiaugėme, kad jos pagaliau dings iš mūsų akiračio. Deja, kokie buvome naivūs... Pasirodo, čia ne nemalonius jausmus sukeliantys sovietiniai simboliai, bet kultūros paveldas, kurį atkurti būtina, nors tai kainuos milijoną litų. Ir tilto eksploataciją galima atidėti. Dar mėnesį kitą pavežios autobusas Nr.0. Taip pat už nulį. Sumoka autobusų parkas. O autobusų parkui – mes, mokesčių mokėtojai.

Didelį triukšmą sukėlė paminklosaugininkai. Išsaugoti! Jokių kompromisų! Ką čia tas milijonas dėl tokių šedevrų? Atsipeikėkite. Nejaugi jums tos penkiakampės taip įsirėžusios širdin, kad negalite be jų gyventi? Brangus paveldas? O griūvantis Pažaislio ansamblis ar nuniokota Šv. Jurgio bažnyčia menkesnė vertybė nei tilto penkiakampės? Kur dar dešimtys kitų griūvančių architektūros paminklų? Gal tą milijoną geriau skirkime jų rekonstrukcijai?

Tiesiog sveiku protu nesuvokiamas mąstymas. Ar išsaugojote „Tulpę“, „Metropolį“, „Laisvės“ kino teatrą? Kas vyksta su mažaaukščiais pastatais Kęstučio gatvėje, Laisvės alėjoje? Leidote išniekinti ir tuos pastatus, kurie net sovietmečiu buvo apginti, o tilto žvaigždes, kurios normaliam lietuviui asocijuojasi su kraupiu okupacijos periodu, ginate kaip didžiausią vertybę. Taigi ir sakome, jeigu būtų leninai, apgintumėte ir juos. Jie Grūto parke. Tad gal ir Aleksoto penkiakampėms atsirastų ten vietos.

O tiltą, mieli statybininkai, tikimės išvysti be šių nemalonių reliktų. Inžinieriai okupacijos metais buvo mažiausiai dvasiškai suluošinti.

Ieva PETERSON, Zina OPULSKIENĖ, Justinas GUSTAITIS, Janina GUSTAITIENĖ, Vytautas PALIUKAITIS, Elma Palmira KULPIENĖ, Jurgis KULPYS, Rimas VANAGAS, Rima VANAGIENĖ, Judita LIAUDANSKAITĖ

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija