Atnaujintas 2005 spalio 5 d.
Nr.74
(1375)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nesureikšmina jubiliejų

Dailininkų sąjungos narys
Vydmantas Mačiulis

Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antras aukštas“ atidaryta dailininko Vydmanto Mačiulio darbų paroda. Ji skirta panevėžiečio gyvenimo 45 ir kūrybos 20 metų jubiliejams pažymėti.

Aptilus šventiniam šurmuliui, menininkas sutiko atsakyti į kelis klausimus.

 

Jūsų žmona – irgi menininkė. Du profesionalūs dailininkai viename bute. Ar tai netrukdo kūrybai, o gal, atvirkščiai, padeda?

Žmona užimta tekstilės darbais, aš tapau, piešiu. Aišku, aš turiu darbo daugiau, nes, jai užbaigus savąjį, jį reikia įrėminti. Ar pasisekė nutapyti paveikslą, įvertina tas, kas pirmas ateina į mano dirbtuvę. Žinoma, svarbi ir žmonos nuomonė.

Ar jūsų darbų yra užsienyje?

Taip, privačiose kolekcijose, įgyti dailės salonuose. Įsiminiau atvejį, kai žaidė mūsų šalies „Žalgirio“ ir Turkijos „Ulker“ krepšinio komandos. Rungtynes pralaimėjus turkams, jie vienu metu nupirko penkis mano peizažus.

Dirbate taip tyliai, tarsi išvis nebūtų tokio dailininko. Nejaugi toks jūsų būdas?

Nemėgstu rėkiančiųjų, norinčiųjų bet kokia kaina atkreipti į save dėmesį. Nesureikšminu ir neakcentuoju savo jubiliejų. Išvis šis žodis man atrodo „neskanus“. Jubiliejų šventimas yra dirbtinis dalykas.

Teko girdėti, jog jūs likote vienas žymiausių dailininkų Panevėžyje, į Amžinybę išėjus Stasiui Kavaliauskui. Kas jus siejo su šiuo talentingu menininku?

Mus siejo artima draugystė, abu priklausėme vienai miesto akvarelininkų grupei „Nevėžis“, kartu rengdavom savo kūrinių parodas. Tai buvo žmogus, kuriuo bet kada buvo galima pasitikėti.

Dažname jūsų paveiksle matyti žuvis tikriausiai todėl, jog esate prisiekęs žvejys?

Mėgstu žvejoti, bet mano kūryba su jomis neturi nieko bendra. Nepiešiu briedžių, bet vaizduoju žuvis. Patinka žaisti spalvomis. Žuvis nėra kažkas konkretaus, tokiu pavidalu perteikiu savo vaizduotę. Žuvis buvo vienas pirmųjų krikščionybės simbolių.

Kalbėjosi Bronius Vertelka

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija