Atnaujintas 2005 spalio 5 d.
Nr.74
(1375)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nerimas Lenkijos kairiųjų stovykloje

Po dešiniųjų jėgų pergalės Lenkijos Seimo rinkimuose, visai nesvarbu, kas taps naujuoju šalies premjeru ir ministerijų vadovais: jau pakankamai aišku, kad buvusiųjų komunistų laukia nelinksmos dienos. Vis dažniau kalbama, jog kai kurie komunistai, dabar pasivadinę Kairiųjų demokratų sąjunga, tiksliau, jų aukščiausiojoje valdžioje buvę veikėjai, gali ir už grotų atsidurti. Netgi dabartiniam prezidentui Aleksandrui Kvasnievskiui keliami kaltinimai, kad jis, puikiai žinodamas apie doriausio neokomunistų partijos rėmėjo milijardieriaus Jano Kulčyko aferas, blokavo visus tyrimus dėl jo aferų ir nusikalstamų ryšių su aukščiausiais Lenkijos valdžios pareigūnais. Konkrečiai, su buvusiu premjeru Lešeku Mileriu ir kitais. Be to, A.Kvasnievskis, L.Mileris, jau nekalbant apie prokurorus, kaltinami susiję su kino prodiuserio (irgi neokomunistų rėmėjo) Levo Ryvino aferomis.


„Al Qaeda“ Balkanuose?

„Džihado kariai“ rengiami Europoje

Jungtinių Valstijų televizijos CNS kanalas pademonstravo dokumentinį filmą, kuriame rodomas visas teroristų „džihado karių“ (šventojo karo) parengimo ir mokymo ciklas. Įdomiausia tai, kad tie „džihado kariai“ rengiami ne kur nors arabų šalių dykumose ar Afganistano kalnuose, o Europoje - tuose pačiuose dar neseniai buvusiuose neramiuose Balkanuose. Šis dokumentinis filmas sukėlė tikrą skandalą Europoje. Mat CNS dokumentiniame filme parodytas „Al Qaedos“ teroristų rengimo lageris, esantis Europos šalyje – Bosnijoje ir Hercegovinoje, kurią jau anksčiau kai kurie politikos ir žvalgybos ekspertai vertino kaip vieną iš islamo teroristų prieglaudos šalių.


Oligarcho įspėjimas

Įtakingas Prancūzijos laikraštis „Le Figaro“ paskelbė Londone gyvenančio ir į didelę Kremliaus nemalonę patekusio Rusijos finansinio magnato Boriso Berezovskio straipsnį „Klaidingi Putino įsitikinimai“. Jį perspausdino ir kai kurie Maskvos laikraščiai pažymėdami, jog privalo suteikti tribūną B.Berezovskiui, nes dėl V.Putino vykdomos politikos viešos politinės diskusijos tampa vis retesniu reiškiniu. B.Berezovskis savo straipsnyje akcentuoja, jog esant tokiai situacijai, kai Kremlius bet kokius rinkimus pavertė parodija – režimo pakeitimas yra vienintelis kelias visiems, kurie siekia išgelbėti demokratinės Rusijos idėją. „Šiandien Rusijos valdžios klausimas jau nebegali būti sprendžiamas tiktai rinkimuose. Kaip jau įvyko Ukrainoje, Kirgizijoje ar Libane, klausimas bus sprendžiamas gatvėse“, – rašo B.Berezovskis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija