Atnaujintas 2005 spalio 12 d.
Nr.76
(1377)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Grybų šventėje grybauta ir linksmintasi

Rugsėjo 24 dieną Varėnoje šurmuliavo dešimtoji Grybų šventė. Ji prasidėjo trečiuoju grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti Žiūrų kaimo miškuose, o tęsėsi daugybe renginių miesto parke. Kartu buvo paminėtas ir Alytaus apskrities atkūrimo dešimtmetis.

Trečiasis grybavimo čempionatas, į Žiūrų kaimą sukvietęs 48 komandas po keturis dalyvius kiekvienoje, šiemet buvo rekordinis dalyvių, bet ne surinktų grybų skaičiumi. Kadangi šiemet gamta pašykštėjo grybų, sumanumo nestokojantys grybautojai, kurių grybavimo čempionate dalyvavo apie 200, iš miško grįžo nešini pieštais, suvenyriniais grybais.

Na, o daugiausia – 10,94 kg tikrų grybų šiemet surinko ir mero įsteigtą įspūdingą juodosios keramikos taurę iškovojo Trakų rajono Paluknio „Kremblių“ komanda. Antroji vieta atiteko truputį daugiau nei dešimt kilogramų surinkusiems „Širviams“ iš Širvintų. Švenčionių „Šventgrybio“ komanda, surinkusi devynis kilogramus su trupučiu, pelnė trečiąją vietą.

Grybavimo čempionate dalyvavo ne tik suaugusieji – jauniausiojo grybautojo vardą pelnė dvejų metų Linas Pučėta, grybavęs drauge su tėveliu.

Linksmoji Grybų šventės dalis pirmą kartą buvo organizuota ir tęsėsi miesto parke. Į ją plūste plūdo varėniškiai ir svečiai. Šiemet į Grybų šventę atvyko ir Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas. Šventėje linksminosi ir kasmet Grybų šventėse dalyvaujantis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, atvyko žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė, ūkio ministras Kęstutis Daukšys, Prancūzijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Guy Yelda, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Lietuvoje ambasadoriaus pavaduotojas Williamas Dawnie su žmona Šarlota, Seimo nariai, Alytaus apskrities viršininko pavaduotojas Artūras Juškauskas, Alytaus apskrities savivaldybių merai, svečiai iš miestų-partnerių Mikolaikų (Lenkija) ir Prenclau (Vokietija), kuriuos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė, kiti garbūs svečiai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pasveikino visus susirinkusius.

Varėnos „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos salėje buvo paminėtas Alytaus apskrities atkūrimo dešimtmetis. Aštuonių rajono seniūnijų, Alytaus apskrities savivaldybių, Varėnos technologijos ir verslo mokyklos bei kituose kiemeliuose vyko nuotaikingi koncertai, kiemelių šeimininkai demonstravo krašto tradicijas, papročius, o į jų kiemelius užklydusius svečius vaišino tradiciniais dzūkiškais skanėstais: grikine „babka“, sūriu, namine duona, kitais gardumynais.

Varėnos moksleivių kūrybos centro kiemelyje tądien buvo įsikūręs „Meistrų miestas“. Kiekvienas šventės dalyvis turėjo gerą progą pamatyti ir pats išbandyti, kaip dirbama iš medžio, molio, piešiama, kuriamos žolynų kompozicijos.

Grybininkų kiemeliuose buvo galima ne tik paragauti, bet ir nusipirkti grybų ir uogų; Druskininkų, Valkininkų, Varėnos urėdijų kiemeliuose buvo galima susipažinti su turistiniais ir rekreaciniais objektais. Už pastangas puošiant kiemelius šiemet pirmąją vietą iškovojo Žemdirbių kiemelis. Medžio drožėjų varžytuvėse „Dzūkelis“ dalyvavę penki profesionalūs Lietuvos skulptoriai savo dirbinius sėkmingai pardavė vykusiame aukcione. Šventės dalyviai turėjo progos pasiklausyti ne tik „Medinių musmirių“, bet ir Zarasų rajono kaimo kapelos „Sadūnai“ bei grupės „Biplan“ koncertų.

Rūta AVERKIENĖ

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija