Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Per atlaidus
pašventinta
miestelio vėliava

Religijos vaidmuo
besikeičiančiame
pasaulyje

Paminėtas Klaipėdos
universiteto
Katechetikos
katedros 10-metis

Sukaktuvininkas
spaudos pasaulyje

Tarsi gaivi
šaltinio versmė

Negailėkime
informacijos

Ar apie tokią
Lietuvą galvojome?

Prezidentas ragino pagaliau įveikti sovietmečiu įsišaknijusią nepagarbą žmogui

Penktuosiuose Nacionaliniuose
maldos pusryčiuose (iš kairės):
apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Peteris Stephenas Zurbrigenas,
prezidentas Valdas Adamkus,
Seimo pirmininkas Artūras
Paulauskas ir kiti
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Prezidentas Valdas Adamkus spalio 9 dieną Prezidento kanceliarijos rūmuose vykusių penktųjų Nacionalinių maldos pusryčių dalyvius paragino atsigręžti į žmogų ir įveikti per sovietmetį įsišaknijusią bei išsikerojusią nepagarbą asmenybei ir žmogui.

”Esame kartu, kad prisimintume ir primintume visiems bendruomeniškąsias ir krikščioniškąsias vertybes, kad aptartume galimybes rasti joms vietą mūsų kasdieniame gyvenime. Nuvertinę šias vertybes ir idealus, ne tik dvasiškai nuskurstume ir nuskurdintume savo gyvenimą. Kartu susiaurintume galimybę kurti integralią, bendruomenės jausmu grįstą Lietuvos visuomenę - tiek pilietinę, tiek ir bendražmogiškąją”, - sakė V. Adamkus.


Popiežius ragina padėti nukentėjusiesiems

Žemės drebėjimo padariniai
Pakistane tampa vis kraupesni
EPA-ELTA nuotrauka

JAV Geologinio stebėjimo agentūra pranešė apie stiprius požeminius smūgius Indijos ir Pakistano kontroliuojamajame Kašmyre, kur žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,6 balo pagal Richterio skalę. Požeminiai smūgiai 10 kilometrų gylyje prasidėjo spalio 8 dieną 6 valandą 30 minučių Lietuvos laiku. Žemės drebėjimo epicentras buvo už 95 kilometrų į šiaurės rytus nuo Islamabado. Dešimtys tūkstančių žmonių žuvo Pakistane, Indijoje ir Afganistane.


Rytų Europos vyskupai kelia liturginių problemų klausimus

Mindaugas BUIKA

Vyskupų Sinodo posėdyje

Romoje vykstančios 11-osios Vyskupų Sinodo asamblėjos tema „Eucharistija – Bažnyčios gyvenimo ir misijos šaltinis bei viršūnė“ yra tokia svarbi ir tokia plati, jog kai kurie apžvalgininkai ją netgi vadina „mažuoju Bažnyčios Susirinkimu“. Todėl nereikia stebėtis, kad neseniai pasibaigusiuose Sinodo pilnaties posėdžiuose, vadinamosiose generalinėse kongregacijose, bei dabar pratęstose diskusijose mažesnėse darbo grupėse –„circuli minores“, sudarytose kalbiniu principu, susitikimo dalyviai savo kalbose praktiškai palietė visus katalikybės reikalus nuo sakramentų katechezės iki liturginės disciplinos, nuo Bažnyčios misijinių uždavinių iki karitatyvinės veiklos, nuo dvasinių pašaukimų aktualijų iki išsiskyrusių ir vėl sudariusių civilinę santuoką asmenų liturgijos celebravimo.


Pirmoji istorijoje

Petras KATINAS

Vokietijos dešiniųjų lyderei Angelai
Merkel nebeliko kliūčių užimti
kanclerės postą Gerhardo
Šrioderio socialdemokratams
sutikus, kad jos partija paskirtų
naująjį vyriausybės vadovą

Po ilgų ir nepaprastai įtemptų derybų, vos kelias vietas daugiau iškovojusi Vokietijos Bundestago (parlamento) rinkimuose, Krikščionių demokratų partija pasiekė, kad jos lyderė Angela Merkel taptų šalies kanclere. Tai pirmas toks atvejis Vokietijos istorijoje. Vadinasi, dabartinis kancleris ir socialdemokratų lyderis, geriausiu Rusijos ir jos prezidento V.Putino draugu tituluojamas ir tuo labai besididžiuojantis Gerhardas Šrioderis pasitraukia iš politinės scenos. Sunku pasakyti, ar tai tik laikinas atsitraukimas.


Vilniaus restauratoriai prikelia Tytuvėnų Madoną

Vienas iš Tytuvėnų bažnyčios altorių
Kęstučio JURELĖS (ELTA) nuotrauka

Prano Gudyno restauravimo centre Vilniuje restauruojamas ypatingą meninę vertę turintis Tytuvėnų bažnyčios didžiojo altoriaus paveikslas “Marija su kūdikiu”.

Kaip sakė P. Gudyno restauravimo centro tapybos dirbtuvių vadovas Algimantas Vaineikis, paskutinį kartą beveik prieš šimtą metų restauruotas paveikslas buvo kritiškos būklės, labai nukentėjęs nuo drėgmės. ”Nors paveikslas visą laiką buvo centriniame altoriuje, gal dėl prakiurusio stogo ant jo kurį laiką tekėjo lietaus vanduo, tad buvo suskilusi visa rišamoji medžiaga, klijai, o paveikslas - visas sudūlėjęs”, - sakė A. Vaineikis. Pasak restauratoriaus, Tytuvėnų Madona yra labai originali, palyginti su kitomis Lietuvos bažnyčių madonomis, nes tai ne replika, ne transliacija iš Vatikano paveikslų, o atspindi savitą šiaurietišką tapybos mokyklą”, - pažymėjo A. Vaineikis.


Dagotuvės ir varpo šventinimas

Varpo šventinimo momentas.
Maldą kalba Šilutės dekanas
kan. Jonas Bučinskas

Žemaičių Naumiestis. Rugsėjo 23-25 dienomis čia vyko miestelio šventė Dagotuvės (Mykolinės). Šventė prasidėjo rugsėjo 23-iosios vakarą lietuvių liaudies romansų koncertu prie Žemaičių krašto etnokultūros centro. Rugsėjo 24-ąją vyko pagrindiniai Žemaičių Naumiesčio Dagotuvių renginiai. Miestelėnai ir svečiai galėjo susipažinti su dailininkės F.Linčiūtės-Vaitiekūnienės ir fotomenininkės Ruth Gerig (Vokietija) darbų paroda Etnokultūros centro muziejuje. Bibliotekoje vyko susitikimas su žemiete poete B.Gaigaliene ir fotografės L.Putriuvienės nuotraukų apie Žemaičių Naumiestį parodos pristatymas. Vakarop įvyko kraštiečių suėjimas ir miestelio mėgėjų teatro „Lamata“ premjera – K.Vijūno „Bobutės susipyko“.


Stokojantieji renkasi ten, kur jų vargus supranta

Vis didesnio populiarumo
sulaukia ir sekmadieninė
programėlė „Viltis“

Alytus. Vasarą neužsivėrė Šv. Angelų sargų parapijos „Caritas“ durys. Šiuose namuose užuovėją surado ne tik gyvenimo nuskriausti miesto nelaimėliai, bet ir šeimos, kurių sūnūs nukentėjo Afganistano kare, daugiavaikiai, socialinės atskirties žmonės. Šeimininkiškai besitvarkančios „Caritas“ savanorės geranoriškai paremia ir kaimyninių parapijų katalikiškas organizacijas.


Grimasos

Petras KATINAS

Pastaruoju metu, be Rusijos orlaivio peripetijų, „Mažeikių naftos“ reikalų, Premjero ir jo žmonos viešbučio „Crowne Plaza“ akcijų, V.Uspaskicho diplomo, pagrindinis žiniasklaidos, politologų ir komentatorių dėmesys buvo skirtas rietenoms Liberalcentristų partijos gretose, tiksliau, jos viršūnėse. Konfliktai ir nesutarimai pasiekė apogėjų, kai Liberalų ir Centro sąjungos taryba pašalino iš partijos net penkis šios frakcijos Seimo narius – Seimo vicepirmininką Gintautą Steponavičių, nenuilstantį oratorių Eligijų Masiulį, naujai išrinktą, bet taip ir nepatvirtintą frakcijos seniūną, Algį Kašėtą, Audrių Endziną ir Dalią Teišerskytę.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija