Atnaujintas 2005 spalio 19 d.
Nr.78
(1379)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Draugiškas susitikimas su NATO lakūnais iš JAV

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Prof. Ona Voverienė su JAV
kariškėmis Zoknių aerodrome

JAV karinių oro pajėgų Europoje
NATO padalinio vadas
Lietuvoje Deividas Jucis

JAV naikintuvą F-16 buvo
galima apžiūrėti iš visų pusių

Žinome, kad Lietuvai, įstojus į NATO, tą pačią dieną, į Zoknių aerodromą (Šiaulių r.) atskrido kariniai NATO naikintuvai, kurie pradėjo kontroliuoti ir saugoti trijų Baltijos valstybių oro sienas. Po įvykusio incidento su Rusijos kariniu naikintuvu Su-27, įskridusiu į Lietuvos teritoriją, mūsų visuomenėje, o ir NATO vadovybėje, atsirado skubiai spręstinų klausimų. Vienas jų – kaip greitai patobulinti Baltijos valstybių oro erdvės apsaugą. Šiuo metu Zoknių aviacijos bazėje – JAV karinių oro pajėgų Europoje NATO padalinio Lietuvoje naikintuvai F-16, kurių greitis du su puse karto viršija garso greitį.

Lietuvos partizaninės kovos didvyrio, generolo Adolfo Ramanausko-Vanago dukra Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė tęsia savo gražią iniciatyvą supažindinti jaunuosius kraštotyrininkus su kovų vietomis ir rengia išvyką „Jaunimo studijų dienos Laisvės kovų atmintis – ateities kartoms“ į Lietuvos partizanų Prisikėlimo apygardos veiklos teritoriją. Ši apygarda apima Radviliškio ir Šiaulių rajonų teritorijas. Lankymo objektu maršruto trasoje atsidūrė ir Lietuvos karinių oro pajėgų bazė (KOP) Zokniuose. Šios bazės vadas plk. ltn. Artūras Balynas pasitiko atvykusius jaunuosius kraštotyrininkus, studijų dienų dalyvius: Krosnos 8-10 klasių moksleivius (vadovė Audronė Pileckienė), Punsko (Lenkija) lietuvius moksleivius (vadovai Marytė Černelienė, Juozas Sigitas Paransevičius), Alytaus A.Ramanausko-Vanago vidurinės mokyklos istorikus (vadovė mokytoja Daiva Mikalonytė), Varėnos „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos kraštotyrininkus (vadovės, mokytojos Rūta Jasevičienė ir Daiva Tamulevičienė). Šioje išvykoje dalyvavo ir profesorė, patriotinių straipsnių bei knygų autorė Ona Voverienė.

Su Lietuvos KOP karinės technikos „parku“, įvairių tipų lėktuvų, jų techniniais duomenimis išvykos dalyvius supažindino ltn. Gedas Virbukas. Jaunasis lakūnas išsamiai išdėstė lėktuvų charakteristikas, skraidymo galimybes, taip pat papasakojo apie pilotų rengimo galimybes. Apžiūrėję KOP bazėje esančią techniką vykome į NATO karinių lėktuvų dislokacijos vietą. Svečius pasitiko besišypsantis JAV karinių oro pajėgų NATO padalinio Lietuvoje vadas Deividas Jucis.

Papasakojęs, kaip reikia elgtis karinėje bazėje, pristatė dalį techninių lėktuvų aptarnavimo specialistų, kurie papasakojo apie lėktuvų ginkluotę, skridimų greitį ir daug kitų įdomių dalykų. Apie pusantros valandos vykęs susitikimas visiems paliko malonų įspūdį. Pasirodo, tai labai aukštos inteligencijos, išsilavinę žmonės, kurie atvyko saugoti mūsų visų trijų Baltijos valstybių oro sienas. Prof. O.Voverienė bendravo su kariškėmis juodaodėmis moterimis, kurių stažas JAV kariuomenėje – 5-8 metai. Jos labai gerai įsisavinusios savo karines profesijas. Atminimui profesorė įsiamžino su JAV kariškėmis, o vėliau visi kartu nusifotografavo prie karinio naikintuvo F-16. JAV karinių oro pajėgų Europoje NATO padalinio vado Lietuvoje D.Jucio paklausiau :

– Ar jūsų vadovaujami NATO kariniai lėktuvai įleis į Lietuvos oro erdvę , kaip tai leido padaryti vokiečių lakūnai, Rusijos karinį naikintuvą?

Vadas atsakė trumpai:

– Mes pakilsime laiku.

Tikėkimės, kad ateityje panašių incidentų, kaip buvo su Lietuvos oro erdvės pažeidėjais – Rusijos naikintuvu, nebeįvyks, NATO padalinio Lietuvoje vadas savo trumpu atsakymu leido suprasti, kad pažeidėjams bus užkirstas kelias.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija