Atnaujintas 2005 spalio 19 d.
Nr.78
(1379)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Paliekanti pėdsakus

Bronius VERTELKA

Eugenija ir Vytautas Karčiauskai –
profesionalūs dailininkai ir meno
galerijos „Pėda“ savininkai

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusi dailės galerija „Pėda“ – seniausia, stambiausia ir laiko išbandymams atspariausia tokia meno šventovė uostamiestyje. Ji išsidėsčiusi per du aukštus ir užima nemažą plotą.

Supažindina su šeimų kūryba

Tai, ką pamatai čia užsukęs, yra sukurta beveik vienos šeimos. Tėvai – galerijos savininkai Eugenija ir Vytautas Karčiauskai – profesionalūs dailininkai, aukštuosius dailės mokslus išėję Taline. Eugenija kuria juvelyriką, Vytautas yra žinomas kaip skulptūros, mažosios plastikos ir juvelyrikos meistras. Karčiauskų abi dukros – irgi menininkės, jos yra baigusios Vilniaus dailės akademiją. Jurga užsiima grafika ir tapyba, Laura – skulptūra ir vitražu.

Lietuviai – aukšto lygio menininkai

Pernai V.Karčiauskui teko padirbėti Paryžiuje. Per porą viešnagės savaičių Prancūzijoje jis įsitikino, jog lietuvių tapyba, skulptūra ir juvelyrika yra pakankamai aukšto meninio lygio. Parodžius mūsų menininkų juvelyrikos dirbinius, prancūzus ištiko vos ne šokas. Prancūzijoje nebėra savo juvelyrikos, ji nupirkta turtingųjų. Dabar čia viešpatauja estų, rusų šio žanro darbai.

„Pėdos“ savininkui pavyko užmegzti neblogus ryšius su vienu Paryžiaus dailės galerijos savininku. Jis turi nedideles, maždaug 80 kvadratinių metrų patalpas. Prancūzas stebėjosi, kodėl tokia galerija yra ne sostinėje, bet trečiajame pagal dydį Lietuvos mieste.

Savivaldybei „Pėda“ – vos ne kaip tuščia vieta

„Pėda“ – kultūros židinys, kuris turėtų turėti įtakos miesto kultūrai. Tačiau taip nėra. V.Karčiauskui švenčiant 50 metų jubiliejų ir tokia proga norint išleisti savo kūrybos leidinį, miesto savivaldybė jo neparėmė nė centu. Nors menininkas yra ne vieno Klaipėdos interjero, kurie puošia uostamiestį, autorius. „Jūros šventei savivaldybė negaili milijono litų, kurie yra paprasčiausiai prageriami. Jeigu nuo tos sumos menui skirtų nors 20 proc., tai už juos būtų galima sukurti kažkokią kompoziciją arba net skulptūrų parką. Juk tai liktų amžiams, – negailėjo kritikos savivaldybei profesionalus dailininkas. – Kada „Pėdoje“ rengiama paroda, į jos atidarymą nesugeba atvykti savivaldybės atstovai. Tad ko norėti, kad ją turėtų žinoti kultūros ministras ar Prezidentas.

Ne iš karto iškilo

Turėti kažką sava seniai knietėjo Karčiauskams. Eugenijos kūrybinių dirbtuvių vietoje, rūsyje, buvo įkurta kavinė „Pėda“. Užsukę į ją, kartu galėjo pamatyti ir meno kūrinių. Taip užaugo visa karta. Karčiauskams norėjosi plėstis, todėl pokario metais statyto namo pirmame aukšte nupirko tris butus. Pasirodo, šioje vietoje jau stovėjo XVIII amžiuje statytas namas, tačiau jis Antrojo pasaulinio karo metu buvo sugriautas. Paskui jį atstatė vokiečių karo belaisviai.

Pėdos akmenyje

Buvo manyta galeriją pavadinti V.Karčiausko vardu. Tačiau atsitiko taip, jog vykdant darbus buvo atrastas akmuo su jame įspausta pėda. Tai kaip tik ir tiko galerijos pavadinimui. Toks jis atitiko ir Klaipėdos miesto vardą. Dabar garbūs svečiai kviečiami palikti galerijoje savo pėdos atspaudą. Jau yra surinkta pakankamai žymių žmonių pėdsakų.

Meno sodas

Maždaug už 20 kilometrų nuo Klaipėdos Karčiauskai turi įsirengę meno sodą. Tai kartu ir jų darbo vieta. Daug kas čia yra padaryta savo jėgomis. Žavus skulptūrų parkas. Įkurtas Lurdas, tik daug kartų sumažintas nei tikrasis, yra koplytėlė. „Tai, ką darau, yra man malonu ir įdomu, nors iš kitų išgirstu, atseit kam to reikia“, – sakė V.Karčiauskas.

Klaipėda

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija