Atnaujintas 2005 spalio 19 d.
Nr.78
(1379)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nauja tragedija Kaukaze

Tuo metu, kai Rusijos Federacijos taryboje užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas darė programinį pranešimą apie Rusijos politiką NVS šalių atžvilgiu, iš Kabardos Balkarijos Šiaurės Kaukaze ėmė plaukti grėsmingi pranešimai apie prasidėjusį „banditų“ formuočių puolimą šios respublikos sostinėje Nalčike. Beje, Rusijos URM vadovas akcentavo, kas ir taip visiems žinoma: kad pagrindiniai Rusijos politikos NVS šalyse veiksniai bus trys elementai – nafta, dujos ir elektros energija. Taigi dar kartą viešai pasakyta visiems, kas, Kremliaus požiūriu, yra svarbiausias spaudimo įrankis ne tik NVS šalims, bet ir kitoms valstybėms. Tačiau prasidėjus įnirtingiems susišaudymams Nalčike S.Lavrovas, viską metęs, iš Sankt Peterburgo, kur vyko Federacijos tarybos posėdis, atskubėjo į Kremlių. Tikriausiai manydamas kartu su prezidentu V.Putinu kurti dar vieną pareiškimą dėl padėties Šiaurės Kaukaze „normalizavimo“. Pranešimai apie smarkius mūšius Kabardos Balkarijos sostinėje Nalčike ėmė plaukti spalio 13 dienos rytą. Juos skelbė Rusijos informacijų agentūros, ir jie buvo labai prieštaringi. Tai nieko stebėtina, nes žurnalistai rėmėsi tiktai Rusijos prezidento atstovo Pietų Kaukazo karinėje apygardoje D.Kozako ir Vidaus reikalų ministerijos vadovų pareiškimais. Pranešimuose teigiama, kad į Nalčiką įsiveržė apie 150-300 „banditų vahabitų“. Vėliau jau buvo skelbiama, kad išpuolį surengė čečėnų kovotojai, vadovaujami žinomo karo vado Šamilio Basajevo. Nalčiką užpuolę kovotojai buvo užėmę FSB, milicijos ir valdžios pastatus. Po visą dieną trukusių mūšių, kaip skelbia Rusijos vidaus reikalų ministro pavaduotojas generolas A.Čekalinas, užpuolikai, patyrę didelių nuostolių kovoje su kariuomene, pasitraukė iš užimtų pastatų, o likę negausūs pasipriešinimo židiniai „likviduojami“. Pats V.Putinas įsakė VRM ir reguliariajai kariuomenei blokuoti Nalčiko miestą ir sunaikinti visus, be išimties, „banditus“. Tai yra beveik žodis žodin pakartojo savo garsiąją frazę „skandinti visus čečėnų banditus išvietėje“.

Tačiau Rusijos jėgos struktūrų atstovai pripažįsta, kad mūšiuose Nalčike dalyvavo ne tik čečėnai, bet ir balkarų islamistai iš islamo organizacijos „Jarmuk“, siekiančios Šiaurės Kaukaze sukurti islamo respubliką.

Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, Rusijos informacinės agentūros paskelbė, kad Rusijos armijai ir saugumo pajėgoms nepavyko įvykdyti V.Putino įsakymo likviduoti visus užpuolikus. Daugelis jų pasitraukė į Nalčiką supančius miškus ir kalnus. Taip pat netrūko pranešimų, jog rusų kariuomenės daliniuose kilo panika, nes niekas nežinojo, iš kur galima laukti naujų atakų. Spalio 13-osios vakare Rusijos VRM pareigūnai apsijuokė, kai pareiškė, jog prieš kelias dienas iki užpuolimo į Nalčiką, tiesiog kimšte prikimštą kareivių, FSB agentų ir milicijos, buvo atvykęs čečėnų karo vadas Š.Basajevas ir instruktavo sukilėlius… Vėliau buvo pranešta, jog tarp nukautų sukilėlių yra ir Š.Basajevas. Aišku, tokiais pranešimais niekas netiki, nes apie Š.Basajevo žūtį Maskva skelbė jau daugybę kartų.

Kautynės Nalčike ir padėtis Kabardos Balkarijoje, kuri laikoma vienu skurdžiausių Rusijos Federacijos regionų, aiškiai rodo, kad visame Šiaurės Kaukaze, ne tik Čečėnijoje, padėtis darosi vis sunkiau valdoma ir prognozuojama, nei skelbia Rusijos prezidentas V.Putinas. Maskvoje būgštaujama, jog gali kilti dar didesni neramumai, jeigu bus surengti Čečėnijos „parlamento“ rinkimai.

Rusijos internetinis leidinys „grani.ru“ paskelbė žinomos žmogaus teisių gynėjos Valerijos Novodvorskajos komentarus apie tuos planuojamus Čečėnijos „parlamento“ rinkimus. Ji pareiškė: „Kalbant apie rinkimus, federaliniai esesininkai nemato skirtumo tarp rinkimų urnos ir urnos rinkėjo pelenams. Pastarąją jie vertina labiau: kapinėse ramu, jokių separatistų ir partizanų, o visus čia esančiuosius galima įrašyti į „Jedinnaja Rossija“ sąrašus. Juk jiems vis vien. Beje, greičiau mirusieji prisikels, nei čečėnai patriotai savo noru dalyvaus rinkimuose, kuriuose renkami jų federaliniai budeliai“.

Beje, Rusijos oficialūs asmenys, matyt, teisindami chaotiškus savo karių veiksmus, jau ėmė skelbti, kad Nalčiką užpuolė 500-600 „banditų-vahabitų“.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija