Atnaujintas 2005 spalio 21 d.
Nr.79
(1380)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pagalba gabenama mulų vilkstinėmis

Audros ir liūtys trukdo
vykdyti gelbėjimo operacijas

Pakistano kariai mulų karavanais braunasi pro nuošliaužų, kurias sukėlė šalį sukrėtęs žemės drebėjimas, užverstus kelius į nuošalius Kašmyro provincijos slėnius, kad atgabentų nuo gamtos šėlsmo nukentėjusiems žmonėms reikalingo maisto, vaistų ir palapinių. Sraigtasparniai, kurie savaitgalį negalėjo pakilti į orą dėl stiprių liūčių, lieka vienintelė susisiekimo priemonė su kalnų rajonais. Jais gabenami būtiniausi reikmenys, o iš nukentėjusių vietovių parskraidinami sunkiau sužeisti asmenys. Tačiau orlaiviai negali pasiekti tūkstančių žmonių siauruose slėniuose, todėl nukentėjusieji priversti patys išsirengti į valandas ar net dienas trunkančias gelbėtojų paieškos ekspedicijas.

Labiausiai nukentėjo Pakistanui priklausančios Kašmyro provincijos Nelumo ir Džhelumo slėniai, esantys netoli nuo regiono sostinės Muzafarabado. Tačiau į juos vedantys keliai ir tiltai visiškai sugriauti. Pakistane žemės drebėjimas pareikalavo 41 tūkst. gyvybių, Indijoje – 1 300. Sužeista apie 67 tūkst. asmenų. Be namų liko apie milijonas vietos gyventojų.

Likusiems gyviesiems kuo skubiau reikia specialių pašiltintų palapinių, nes artėja atšiauri Himalajų žiema. Nors pagalba iš užsienio vis gausesnė, būtiniausių reikmenų labai trūksta. Jungtinių Tautų (JT) pasaulio maisto programa jau išdalijo maisto 440 tūkst. žmonių, bet tai mažiau nei pusė visų badaujančiųjų.

Pagal Reuters-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija