Atnaujintas 2005 spalio 26 d.
Nr.80
(1381)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Universitete atidaryta buvusio rektoriaus auditorija

Iš kairės: VPU rektorius Algirdas
Gaižutis, buvusio VPU rektoriaus
Albino Liaugmino sūnūs –
aeronautikos daktaras Rimantas
Liaugminas, medikas Dalius
Liaugminas ir vaikaitis Andrius
Olgos Posaškovos (ELTA) nuotrauka

Vilniaus pedagoginiame universitete iškilmingai atidaryta vieno iš šešiolikos universiteto rektorių – vokiečių okupacijos metais aukštajai mokyklai vadovavusio garsaus pedagogo, edukologo, profesoriaus Albino Liaugmino auditorija.

„Profesorius A. Liaugminas pranoko savo laiką. Tuo metu, kai kūrėsi Lietuvos švietimo sistema, mokykla perėjo iš vienos sistemos į kitą, jis buvo aukščiausio lygio pedagogikos žinovas, puikiai jaučiantis Europos ir Lietuvos joje kontekstą“, – iškilmėse sakė Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius Algirdas Gaižutis. Pasak dabartinio universiteto vadovo, A.Liaugminas senąją mokyklą vadino žinių mokykla, o naująją – sugebėjimų. Profesorius teigė, jog naujosios uždavinys – ugdyti žmogų visapusiškai, atsižvelgiant į jo jausmus, norus, valią, o svarbiausia – veiklumą.


Mirė Vietinės rinktinės savanoris

Liūdna žinia atėjo iš Anglijos apie kario savanorio Leonardo Utkos mirtį. Dar neseniai jis kartu su mumis dalyvavo Karininkų ramovėje Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjungos (LVRKS) sueigoje, kurios metu jam buvo įteiktas Lietuvos kariuomenės savanorio medalis. Labai sujaudintas jis priėmė tą garbingą apdovanojimą. Net ašaros pasirodė akyse. Tokio pagerbimo sulaukė tik suėjus aštuoniasdešimt metų. Tada kartu su juo dalyvavo ir iš Kanados atvykę plechavičiukai Feliksas Mockus ir Jonas Aukštaitis. Jie visi trys 1944 metų pavasarį savanoriais įstojo į generolo Povilo Plechavičiaus organizuojamą Vietinę rinktinę, tarnavo aštuntajame šios Rinktinės batalione. Į ją jie išėjo iš Veprių žemės ūkio mokyklos.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija