Atnaujintas 2005 spalio 26 d.
Nr.80
(1381)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pažaislis – visos Lietuvos rūpestis

Pažaislio Švč. M.Marijos,
Gražiosios Meilės Motinos,
paveikslas žavi savo šiluma

Pažaislio baroko architektūros ansamblis, esantis Kauno paribyje, šiais metais parūpo pulkeliui inteligentų – prof. Antanui Algirdui Avižieniui, architektui dr. prof. Jonui Minkevičiui, menotyrininkei dr. doc. Laimai Šinkūnaitei, architektei Lolitai Vyžintienei, Kauno miesto vicemerui Kazimierui Kuzminskui, inžinieriui Rimantui Jociui, Šv. Kazimiero seserų vienuolių kongregacijos vienuolėms ir jų vadovei s. Remigijai, jos pavaduotojai s. Julitai ir kitiems. Šios grupės globėjai – Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius. Grupės tikslas – išsaugoti Pažaislio baroko ansamblį – buvusį kamaldulių vienuolyną, išlaikiusį to laiko stilių.

Kaune neseniai lankėsi Kultūros paveldo komisijos pirmininkas Jonas Glemža, jo pavaduotojas Algimantas Gražulis. Pažaislio vienuolyne, svečių menėje, garbūs svečiai susitiko su iniciatyvinės grupės branduoliu ir aptarė Pažaislio svečių namo šildymo problemas, vienuolyno pamatų būklę ir jų ekspertizės būtinumą. J.Glemža neneigė, kad dėl Lietuvos valdovų rūmų atstatymo Vilniuje lėšų šiais metais Pažaisliui nėra, todėl reikia laukti ateinančių metų. Tačiau nutarta pritarti Kauno iniciatyvinės grupės pasiūlymui, kad Pažaislio architektūros ansamblis būtų įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros vertybių sąrašą, ir reikalauti, kad kuo greičiau Valstybinės kultūros paveldo komisijoje būtų svarstomi neatidėliotini restauracijos, remonto klausimai. Rugsėjo pabaigoje iniciatyvinės grupės nariai lankėsi Vilniuje. Pavyko pakalbinti kelis šios grupės narius.

Kauno miesto vicemeras K.Kuzminskas sakė: „Vilniuje, išplėstiniame posėdyje, Kultūros paveldo komisijos nariai išklausė mūsų nuogąstavimus dėl neatidėliotinų darbų gelbstint Pažaislio ansamblį, pritarė, kad Pažaislio ansamblis būtų įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros vertybių paveldo sąrašą. Džiugu, kad pasiūlyta teikti Lietuvos Vyriausybei kuo skubiau priimti sprendimą dėl Pažaislio architektūros paminklo finansavimo ir darbų bei projektavimo“.

Prof. dr. J.Minkevičius teigė, kad, „Vilniuje Valstybinės kultūros paveldo komisijos nariai (bent šiame posėdyje) vieningai pritarė siekiui, kad būtina įtraukti šį unikalų architektūros šedevrą į UNESCO pasaulio kultūros vertybių paminklų sąrašą. Numatyta (pagaliau) kreiptis į Lietuvos Vyriausybę dėl finansavimo ir projektavimo darbų. Ačiū Dievui, atrodo, problemos sprendimas lyg ir pajudėjo iš vietos. Dabar laikas parodys, o mes stebėsime, kaip viskas spręsis ir operatyviai reaguosime“.

Tad telieka laukti, kaip Vyriausybė stengsis pagelbėti Pažaislio barokiniam šedevrui.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija