Atnaujintas 2005 spalio 26 d.
Nr.80
(1381)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Praradę moralę

Seniau Lietuvoje sklandė anekdotiškos istorijos, kaip susipykę tautiečiai išspręsdavo savo problemas, parodydavo neapykantą priešininkams. Ogi paprasčiausiai – vyrai pasičiupdavo kokią lazdą ar tvoros mietą ir trinkteldavo kur nors per minkštą vietą savo „neprieteliams“. Moteriškės dar sumaniau parodydavo savo emocijas – tiesiog pasikeldavo sijoną ir parodydavo viena kitai nuogą užpakalį. Bet tai būdavo seniau, mūsų senelių ir prosenelių laikais. Dabar tarpusavio santykiai aiškinami kur kas brutaliau, smarkiau, praliejant kraują, netgi šaudantis, žudant. O nuogų užpakalių galima pamatyti daug – pilna jų televizijos ekranuose, bulvarinės spaudos puslapiuose, jais mėgaujamasi striptizo klubuose ir t.t.


Pamąstymai apie lėktuvo „avariją“, naftą ir eurą

Lietuvos gyventojai, žiūrėdami televizijos laidas, skaitydami spaudą, klausydamiesi politikų pasisakymų, susidarė nuomonę, kad lėktuvas „Su-27“, jo „avarija“ buvo iš anksto gerai apgalvota ir Rusijos žvalgybos tarnybų suplanuota akcija. Tvirtinimas, kad lakūnas majoras Valerijus Trojanovas neturėjo patirties, manau, mažai ką gali įtikinti. Juk tai neeilinis Rusijos žvalgybos agentas. Apie nepatirtį kalba mūsų gynybos ministras. Jam antrina kariuomenės vadas. Beje, jų kalbos, kaip ir rusų lakūno V.Trojanovo, labai keitėsi. Neaišku, kas juos privertė taip elgtis. Mūsų valstybės vadovų ar svetimųjų spaudimas?


Džiaugiuosi „XXI amžiaus“ penkiolikos metų sukaktimi

„XXI amžių“ skaitau nuo pat pirmųjų metų iki šiol. Žinoma, kas mane domina. Bet nebuvo nė vieno numerio, kurio nesu turėjęs savo rankose. O per tiek laiko paskelbta tikrai daug ir to, ko kitur nerasi. Norintieji rado ir komplektuose ras.


Prieškario moksleiviai šauliai

Po Pirmojo pasaulinio karo Lietuva turėjo kovoti už savo nepriklausomybę su ja mėginusiais okupuoti bolševikais, bermontininkais ir kt. Ši mums gyvybiškai svarbi kova buvo laimėta. Tuo metu mūsų kariuomenę daugiausia sudarė savanoriai, dažnai beraščiai ar mažaraščiai, paprasti, silpnai ginkluoti ir prastai apsirengę kaimo berneliai. Tačiau jie buvo stiprūs dvasiškai. Ši dvasia dar buvo išlikusi nuo žilos senovės, kai lietuviai labai mylėjo tėvynę ir už ją kovojo negailėdami net gyvybės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija