Atnaujintas 2005 spalio 26 d.
Nr.80
(1381)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ekonomikos augimas turi tarnauti žmonėms

Lietuva, kaip ir daugelis kitų Vidurio Europos šalių, išgyvena reikšmingų permainų laikotarpį, kuris daugeliui mūsų žmonių kelia naujus iššūkius ir uždavinius, pirmiausia aiškiai suvokti naujas galimybes, taip pat ieškoti būdų, kaip jomis geriausiai pasinaudoti. Išsivadavimas iš totalitarizmo, nauji ekonominiai santykiai, be progresyvių procesų, sukelia ir nenumatytų padarinių, tokių kaip didelė socialinė atskirtis ir jos sukelta įtampa visuomenėje, išryškėjusi vertybių krizė, kurios tampa nemaža grėsme pačios naujai besiformuojančios visuomenės pagrindams.


Kam naudojama Darbo partija?

Partijos vadas, plačiais mostais pasisakydavęs prieš bet kurias partijas ir siekęs nebe partijų pagrindu renkamo Seimo, vėliau staigiai apvertė pažiūras ir įsteigė savo partiją. Neslėpė tikslų: laimėti Seimo rinkimus ir sudaryti savo Vyriausybę, valdyti Lietuvą. Kaip Kėdainius, kur sava prokuratūra ir teismas, sava policija ir spauda, sava savivalda ir verslas, turėtas net savas dvasios vadovas. Modelio pritaikymas – taip ir skelbė, o į rinkimus ėjo anksčiau nežinoma, tačiau KOMANDA. Viešiesiems ryšiams arba reklamai naudota silpnoji lietuvių vieta – krepšinis.


Nesprendimo galia

Internetiniame dienraštyje „Delfi“ paskelbus straipsnį apie pedagogų streiko galimybę, pasipylė komentarai, kuriuos galima vertinti ne tik kaip šios profesijos sociologinį vertinimą, atspindintį  tam tikros dalies visuomenės požiūrį bei pedagogo vaidmens supratimą. Simptomiška, kad kai kurie komentarai itin pikti, pagiežingi, menkinantys pedagogus. Taip prasiveržia anoniminėje diskusijoje išgyventos nesėkmės ir nerealizuotos svajonės. Liūdina, kad visiškai negebama oriai ir dalykiškai komentuoti, drabstomasi paaugliškomis, gatvės žargono frazėmis, demonstruojama vidinė negalia apskritai ką nors suprasti. Deja, tik vidutinybės nesuvokia, kad svarbiausia – gerbti kitą, kitokį, taigi ir save patį. O streiko organizavimas yra būdas ginti savo socialines teises, reikalauti teisingesnio atlyginimo ir normalių  darbo sąlygų – tai ir pačių socialinių partnerių stiprėjimas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija