Atnaujintas 2005 spalio 28 d.
Nr.81
(1382)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prisimintas pirmasis Panevėžio vyskupas

Pirmojo Panevėžio vyskupo Kazimiero Paltaroko, vieno iškiliausių XX amžiaus lietuvių tautos sūnų, gimimo 130-osioms metinėms pažymėti skirtos šv. Mišios vyko Kristaus Karaliaus Katedroje spalio 20–ąją. Paprasta diena joms buvo parinkta todėl, kad čia galėtų dalyvauti visi vyskupijos kunigai ir diakonai. Kartu tai buvo maldų už kunigų šventėjimą diena. Šv. Mišiose Katedroje dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, iš Kauno atvykęs vyskupas emeritas Juozas Preikšas ir Telšių vyskupas Jonas Boruta.

Pamokslą, skirtą vyskupui K.Paltarokui atminti, sakė vysk. J.Kauneckas. Ganytojas pažymėjo, jog tai buvo viena išmintingiausių Lietuvos asmenybių XX amžiuje. Vysk. K.Paltarokas liko ištikimas katalikiškajam tikėjimui, bet jis nesilankstė valdžioms. Prieškariu uždraudus ateitininkų ir suvaržius kitų katalikiškų organizacijų veiklą, ganytojas jas kiek galėdamas rėmė. Ne kartą vyskupas mokėjo kun. A.Lipniūno baudas už tai, kad jo mylimas auklėtinis nebijodavo pasakyti aštrių žodžių valdžios adresu. Vyskupas K.Paltarokas žmonių buvo mylimas ir laukiamas. Tačiau savaitraštis „Žibintas“ su pašaipėle rašė, jog ganytojas tikinčiųjų yra sutinkamas kaip Dievas. Tuo tarpu katalikų laikraštis „XX amžius“ buvo tiesiog nekenčiamas cenzūros. Kartais ji drausdavo spausdinti ištisus šio laikraščio puslapius. Savo pamoksle Panevėžio vyskupas J. Kauneckas pabrėžė, jog K.Paltarokas skatino lietuvius išlaikyti savastį, gerbti tautiškumą. Dar būdamas kunigu ir dirbdamas Liepojoje, vyskupas griežtai pasipriešino valdžios nurodymui, kad tikyba lietuviams būtų dėstoma rusiškai.

Vysk. K.Paltarokas per savo vyskupavimą įšventino į kunigus daugiau nei 200 klierikų, iš jų 15 šiandien yra gyvi. Jo dėka per pusę amžiaus buvo išspausdinta ar padauginta apie 2,5 milijono maldaknygių. Viena tokia buvo patekusi į tuomet moksleivio J.Kaunecko rankas. Sutvirtinimo sakramentą jis irgi gavo iš vysk. K.Paltaroko. Pasvalyje besimokiusiam jaunuoliui teko budėti ir prie ganytojo karsto.

Katedroje aukojęs šv. Mišias vysk. J.Kauneckas džiaugėsi, kad jose dalyvauja Telšių vyskupas Jonas Boruta. Drauge jis priminė, jog svečią taip pat sutvirtino vysk. K.Paltarokas. Iš Žemaitijos sostinės atvykusį ganytoją J.Kauneckas pristatė ir kaip Lietuvių katalikų mokslų akademijos pirmininką. Ši akademija išleido knygą „Vysk. Kazimieras Paltarokas. Gyvenimo bruožai. Atsiminimai“. Didelės apimties leidinį buvo galima įsigyti Katedroje.

Po šv. Mišių vyskupai, kunigai ir tikintieji ėjo į Katedros kriptą, kur palaidotas pirmasis Panevėžio vyskupas. Vėliau vysk. K.Paltaroko gimimo 130-ųjų metinių minėjimas buvo pratęstas J.Miltinio dramos teatre.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija