Atnaujintas 2005 spalio 28 d.
Nr.81
(1382)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pastoracinių studijų savaitė Drezdeno-Meiseno vyskupijoje

Spalio pradžioje Vokietijoje vyko pastoracinių studijų savaitė.

Projekte „Socialinis darbas su jaunimu“ dalyvavo penkiolika Lietuvos atstovų. Ukmergės dekanatui atstovavo dekanas kun. Gintautas Kabašinskas, dekanato ir metodinio centro vadovė Ramutė Sakalauskienė. Šią kelionę organizavo Vilniaus ir Kauno arkivyskupijų jaunimo centrai.

Projekto dalyviai lankėsi ir susipažino su jaunimo organizacijos Burgštadte darbu. R.Sakalauskienė pasakojo, jog Vokietijoje kiekviena parapija turi savo jaunimo centrus, kur jaunimas renkasi po pamokų. „Ypač patiko Chemnitco don Bosko namai, kur vyko projekto pristatymas. Šiuose namuose jauni žmonės po pamokų susirenka praleisti laisvalaikį, čia vykdoma programa pagalba auklėjant jaunąją kartą. Džiugu, jog miesto valdžia remia šiuos namus, nes čia daugiausia renkasi atstumti vaikai“, - sakė R.Sakalauskienė.

Don Bosko namuose vaikai ugdomi pagal jo įkūrėjo pedagogiką. Čia jiems sudaromos sąlygos žaisti, susipažinti su tikėjimu, malda ir Dievu. Taip vaikai atsiriboja nuo neigiamos gatvės įtakos. Projekto dalyviai pastebėjo, kad Don Bosko namuose sudarytos puikios sąlygos mokymuisi ir veiklai, pas mus Lietuvoje to nėra.

„Jie rūpinasi kiekvienu jaunuoliu ir vaiku, miesteliuose, aplanko kiekvieną vaiką, kviečia į jaunimo centrus, sudomina juos“, - sakė R.Sakalauskienė.

Svečiai klausėsi pranešimų apie dekanato jaunimą ir sužinojo, kad Vokietijoje su jaunimu dirbama grupėse pagal amžių, išrenkami lyderiai, jaunesnieji vadovai, kurie organizuoja veiklą. Jie bendradarbiauja su įvairiomis jaunimo organizacijomis, bendruomenėmis, žiniasklaida dalyvauja įvairiuose renginiuose.

Lietuvos delegacija aplankė Drezdeną, apžiūrėjo katedrą, bažnyčią, šiuolaikiškai pastatytą žydų sinagogą.

Pastoracinių studijų savaitės metu ukmergiškiai aplankė Šmydebergo jaunimo švietimo namus, kurie įkurti 1990 metais. Šį centrą 40 proc. remia Bažnyčia. Mokyklose krikščionys sudaro 25 proc. moksleivių. Mokiniai privalomai mokosi etiką ir tikybą. Tikyba vertinama pažymiais. Per tikybos pamokas supažindinama su krikščionybe.

Darbo su jaunimu parapijose tikslas – įtraukti jaunimą į bendruomenę.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija