Atnaujintas 2005 spalio 28 d.
Nr.81
(1382)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pirmąkart paminėjo Šv. Luko – gydytojų globėjo dieną

Spalio 18 dieną Bažnyčia mini gydytoją, apaštalo Pauliaus palydovą ir evangelistą šv. Luką. Kauno medicinos universiteto klinikų bendruomenė nuo šių metų šv. Velykų turi šio šventojo vardu pavadintą koplyčią. Antradienį Šv. Luko koplyčioje šv. Mišias už gydytojus, slaugos personalą ir jų pacientus aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Evangeliją, kuri pasiekė ir mūsų laikus, Lukas užrašė graikų kalba. Kruopščiai surinktais pasakojimais jis siekė sustiprinti pirmųjų krikščionių tikėjimą. Šv. Luko Evangelijoje yra pasakojimų, nerandamų kitų rašytose Evangelijose. Manoma, kad šiuos pasakojimus jis girdėjo iš pačios Švč. M.Marijos. Deja, daug informacijos apie patį evangelistą Luką nėra išlikę. Jis žinomas kaip gydytojas, apaštalo Pauliaus pasekėjas ir Evangelijos autorius.

„Neišliko žinių, koks Lukas buvo gydytojas, kaip atliko savo pareigas. Galima nuspėti, kad eidamas savo profesines pareigas jis buvo ištikimas kaip ir lydėdamas apaštalą Paulių, – sakė arkiv. S.Tamkevičius. – Kai apaštalas Paulius buvo suimtas, daug kas nuo jo nusisuko ir pasitraukė. Šalia liko tik Lukas. Tai žmogaus sąžinė. Žmogus paprastai yra vientisas: koks jis yra vienoje situacijoje, panašiai elgiasi ir kitoje.“

„Šiandien meldžiamės už Klinikų gydytojus ir visą slaugos personalą. Gydytojo profesija yra labai atsakinga ir subtili, leidžianti prisiliesti prie žmogaus, esančio sunkioje ar net ekstremalioje situacijoje, kai jam reikalingas ypatingas dėmesys ir meilė, – kalbėjo arkiv. S.Tamkevičius. – Žinoma, gydytojo pareigas labai gerai gali atlikti ir ne katalikas. Bet esu įsitikinęs, kad gydytojo geras santykis su Kristumi ir Evangelija duoda papildomų jėgų šiai pasiaukojančiai tarnystei atlikti. Tikintis gydytojas žvelgia į ligonius Kristaus akimis ir gali matyti ne tik pagalbos prašantįjį, bet ir patį Kristų kenčiančiame žmoguje.“

„Meldžiamės ir už ligonius, kurių daugelis neša sunkų kančios kryžių, – tęsė arkiv. S.Tamkevičius. – Skaitant Evangeliją, pirmiausia į akis krinta dėmesys kenčiančiam žmogui. Kristus buvo gelbėtojas, žmogaus išlaisvintojas nuo jį slegiančios naštos. Liga ir kančia labai dažnai Kristui buvo galimybė atkreipti žmogaus dėmesį į pačias blogio šaknis. Pagydęs ligonį, Kristus dažnai sakydavo: „Eik ir daugiau nenusidėk“. Tuo primindamas, kad didžiausia žmogaus bėda nėra išorinė liga, bet nuodėmė, kuri žeidžia ne tik sielą, bet ir kūną. Gydytojas neatleidžia nuodėmių, bet gali priminti apie susitaikymą su Dievu – kaip sielos ir kūno vientisumą.“

Evangelistas Lukas aprašo įvykį apie moterį, kuri 12 metų sirgo sunkia liga ir tikėjo: palies Kristaus drabužį ir pasveiks. Taip ir buvo. „Tavo tikėjimas išgelbėjo tave“, – sakė Kristus.

„Melskime, kad Viešpats mus visus apdovanotų tikėjimu, kuris iš esmės gali pakeisti mūsų gyvenimą“, – sakė arkiv. S.Tamkevičius. Ganytojas pasidžiaugė, kad šios koplyčios ir visų Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) globėju pasirinktas Kristaus mokinys šv. Lukas kartą per metus kvies būrin visą klinikų bendruomenę: gydytojus, slaugos personalą, kitus darbuotojus ir tuo metu besigydančius pacientus. Ir skatins mūsų visuomenę gyventi kaip jis gyveno, branginti, ką jis brangino.

Šv. Mišių metu giedojo KMUK ansamblis „Kolegės“, pakvietęs ir po jų pasiklausyti trumpo religinių giesmių koncerto.

„Pirmą kartą minime šv. Luko dieną. Kitąmet vėl susirinksime šio Evangelisto sukviesti“, – atsisveikindamas sakė KMUK kapelionas kun. Jonas Babonas.

Džiuljeta KULVIETIENĖ

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija