Atnaujintas 2005 lapkričio 4 d.
Nr.83
(1384)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kovokime ištvermingai

Gerbiamas redaktoriau ir jūsų bendradarbiai, noriu jus pasveikinti vienintelio katalikiško laikraščio „XXI amžius“ 15-ųjų leidimo metinių proga. Atleiskite, kad sveikinu pavėluotai, bet, kaip sakoma, geriau vėliau negu niekad. Ir meldžiu visokeriopos Dievo palaimos bei globos Jums ir visiems „XXI amžiaus“ skaitytojams. Šis laikraštis labai reikalingas Lietuvos Katalikų Bažnyčiai. Sakyčiau, gyvybingai būtinas. Tad jūsų darbu ir pasiaukojimu džiaugiamės.

„XXI amžių“ skaitau nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Čia yra pakankamai ir religinių žinių, ir įvairių įvykių iš Bažnyčios bei Lietuvos gyvenimo. Ir nuolat kyla noras, kad, nepaisant priešų siekių laikraštį sunaikinti, jis gyvuotų ir taptų dienraščiu. Laikraščio sėkmė priklauso nuo mūsų pačių. Niekas už mus nieko nepadarys. Taigi pirmyn! Remkime „XXI amžių“ ir malda, ir pinigine auka. Skaitykime ir platinkime prenumeratą. Deja, kariuomenėje ir kitose valdžios įstaigose pastebėjau ant stalo tik kairiųjų laikraščius. O jie demoralizuoja Lietuvą. Mūsų kovoje sėkmės pagrindas – norėti. Kasdien ir kiekviename žingsnyje kelkime žmonių sąmoningumą ir pamažu pakilsime iš liūdnos okupacinės praeities. Lenkai parodė mums pavyzdį – atsiskaitė su okupacine praeitimi. Pasekime jais: gyventi aukštais idealais (Dievas ir Tėvynė yra aukščiausi idealai), už juos kovoti ir nugalėti blogį ir savo širdyje, ir aplinkoje.

Lietuvoje gražus paprotys vardinių ar gimtadienio proga pasveikinti ir įteikti bent mažą dovanėlę. Dažnai žmonės neša ir dideles dovanas: šampaną, tortą, saldainius. Bet šie dalykai daug kainuoja. Suvalgo ir nieko nebelieka. Geriausia tokiu atveju padovanoti gerą knygą, užsakyti katalikišką laikraštį ar žurnalą. Tokia dovana turės neviendienę naudą. Tiktų užsakyti bent mėnesiui ar ketvirčiui ir „XXI amžių“. Dabar gi, jei dar nesveikinome šio savaitraščio redaktoriaus ir bendradarbių, tai tiktų laikraščio jubiliejų paminėti malda ir kuklia pinigine auka. Ir aš redaktoriui įteiksiu kuklų 50-ies litų banknotą.

Šia proga norėtųsi padėkoti Mindaugui Buikai už puikias religines apybraižas. Aš jas išsikerpu ir perskaitau ne vieną kartą. Su malonumu perskaičiau straipsnį apie naują vokiečių palaimintąjį kardinolą Klemensą Augustą von Galeną. Kada Europa lenkėsi Hitleriui, kardinolas drąsiai kovojo ir savo vyskupijos tikinčiųjų buvo vadinamas Miunsterio liūtu. Ir kaip šiandien, protų ir širdžių sąmyšio metu, reikia drąsių pavyzdžių. Jų reikia ir Lietuvai!

Taip pat nuoširdžiai dėkoju ir Petrui Katinui, savo žemiečiui. Jo komentarai, taiklūs ir gerai apmąstyti, praturtina „XXI amžių“. Tiesa, pikti žmonės nori jį pašalinti iš laikraščio redakcijos. Šita neapykanta ir reakcija rodo, kad jis rašo gerai ir drąsiai. Ir aš dažnai skaitau jo komentarus, padedančius orientuotis esamoje tikrovėje. Apie P.Katino komentarus esu girdėjęs daug gražių atsiliepimų ir iš savųjų, ir iš atvažiavusiųjų. Dieve, jam padėk! O visi kartu neleiskime numarinti „XXI amžių“!

Ištvermingai kovokime su blogiu ir savo širdyje, ir savo šeimoje, ir visoje Lietuvoje. Kasdien mūsų lūpose ir širdy tebūnie žodis Victoria (pergalė)!

Mons. Alfonsas SVARINSKAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija