Atnaujintas 2005 lapkričio 18 d.
Nr.87
(1388)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mykolas Krupavičius ir Veiveriai

Justinas ADOMAITIS

Veiverių klebonas kun. Kazimieras
Skučas prie jį krikštijusio
kun. Mykolo Krupavičiaus
paaukštintos ir praplėstos bažnyčios

Lietuvoje plačiai minimos pirmosios žemės reformos autoriaus, buvusio Lietuvos žemės ūkio ministro, politiko ir visuomenės veikėjo Mykolo Krupavičiaus (1885-1970) 120-osios gimimo metinės. Įdomus ir pamokantis prelato pėdsakas Veiveriuose (Prienų r.), kur jis dirbo klebonu 1933-1935 metais. Jį prisimena ir senieji veiveriškiai.

„Kunigas Mykolas Krupavičius mane krikštijo“, – sako Veiverių parapijos klebonas kun. Kazimieras Skučas. Ir šis prieš daugelį metų Veiverių bažnyčioje įvykęs aktas turėjo lemtingos įtakos ne tik K. Skučo kunigystės pašaukimui, bet ir polinkiui į dvasinio gyvenimo bei žemdirbio pajautų dermę.


Zervynų kaime degami Vėlinių laužai

Rūta AVERKIENĖ

Zervyniškiai prie Vėlinių
laužo kaimo kapinaitėse

Zervynose vėlyvas ruduo. Kaip niekur kitur jis gerai jaučiamas stovint ant Zervynų kalnelio, šalia kaimo kapinaičių, ir žvelgiant į sužibusiu pabirusių klevų ir liepų lapų auksu nuklotus zervyniškių kiemus ir pakeles.

Tylus Zervynų kaimas rudenį. Zervyniškiai sako, jog tylus todėl, kad senėja kaimas, nyksta. Jame tebegyvena tik 64 gyventojai, beveik visi pensinio amžiaus. Todėl artėjant Vėlinėms ir stovint šalia kaimo kapinaičių atrodo, kad išėję į nebūtį zervyniškiai nuo kalnelio stebi tyliai nykstantį kaimą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija