Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

J.Basanavičiaus premijos laureatas - prof. L.Klimka

Prof.Libertas Klimka
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

2005 metų valstybinės Jono Basanavičiaus premijos laureatu tapo mokslo istorikas, etnologas profesorius Libertas Klimka, įvertintas už reikšmingą mokslinę ir visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje. Valstybinė J.Basanavičiaus premija laureatui bus įteikta tradiciškai Jono Basanavičiaus gimimo dieną, lapkričio 23-iąją, Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija kasmet skiriama už reikšmingiausius paskutiniųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Premijos dydis – per 31 tūkst. Lt (250 MGL). Šią premiją jau yra gavę 22 etninei kultūrai nusipelnę asmenys – etnologai, etnomuzikologai, istorikai, menotyrininkai, tautosakininkai.

L. Klimka yra naujos tarpdisciplininės mokslo šakos – paleoastronomijos ir etnokosmologijos – pradininkas Lietuvoje, Lietuvos mokslo istorikų asociacijos vicepirmininkas, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus mokslinis vadovas, Kraštotyros, Astronomų ir Fizikų draugijų narys, Kultūros paveldo departamento ekspertas, tarptautinės organizacijos „Astronomija kultūroje“ narys, įvairių mokslo leidinių redkolegijų narys. 1963 metais Vilniaus universiteto Fizikos ir matematikos fakultete įgijęs fiziko-radiofiziko kvalifikaciją, L. Klimka mokėsi Puslaidininkių fizikos instituto aspirantūroje. 1972 metais Vilniaus universitete apgynė mokslų kandidato disertaciją, kuri 1992-aisiais nostrifikuota gamtos mokslų daktaro laipsniui. 1967-1975 metais buvo vyresnysis mokslinis bendradarbis Puslaidininkių fizikos institute, 1975-1992 metais – Vilniaus inžinerinio statybos instituto (Vilniaus Gedimino technikos universiteto) docentas. 1992-aisiais L.Klimka apsisprendė dirbti mokslo istorijos ir etnologijos srityse ir buvo išrinktas Vilniaus pedagoginio universiteto Istorijos fakulteto Baltų proistorės katedros docentu. 2003 metais jam suteiktas Vilniaus pedagoginio universiteto profesoriaus vardas. 2001-2005 metais L.Klimka buvo Vilniaus pedagoginio universiteto Istorijos fakulteto prodekanas. Nuo 2005-ųjų liepos mėnesio pradėjo eiti Etninės kultūros globos tarybos pirmininko pareigas.

L. Klimka yra parašęs per aštuonis šimtus įvairių mokslo ir mokslo populiarinimo straipsnių, bendradarbiauja su laikraščiais, žurnalais, jo balsas dažnai skamba Lietuvos radijo ar televizijos laidose. Mokslininkas yra monografijų „Tikslieji mokslai Lietuvoje“ (1994), „Mokslas, technologija ir visuomenė: harmoningos raidos paieškos“ (2002), „Fizikos ir taikomųjų mokslų pradžia Lietuvoje“ (2005), kompaktinių plokštelių „Lietuva iki Mindaugo“ (2003), „Gimtoji istorija“ (2003), „Lietuvių etninė kultūra“ (2004) autorius ar bendraautoris, kolektyvinių monografijų „Lietuvių raštijos istorijos studijos“ (2005), „Tautinės tapatybės dramaturgija“ (2005) sudarytojas ir bendraautoris.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija