Atnaujintas 2005 lapkričio 25 d.
Nr.89
(1390)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pašaukei, pašventei, pasiuntei Lietuvos pašvęstojo gyvenimo kongresas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

VDU salėje vos tilpo
pašvęstojo gyvenimo atstovai
Autoriaus nuotraukos

Taip jau susiklostė, jog prieškariu ir po Antrojo pasaulinio karo pašvęstojo gyvenimo atstovai – vienuolės bei vienuoliai – nesurengė savo suvažiavimo dėl įvairiausių aplinkybių. Po karo vyko tikėjimo persekiojimas, ateizmo propaganda buvo brukama kiekviename žingsnyje, tad kada čia galvosi apie kongreso surengimą, jei nebuvo leidžiama katechizuoti vaikų, o kunigus už išsigalvotus nusikaltimus bausdavo laisvės atėmimu. Tik iškovojus laisvę ir nepriklausomybę vėl atgijo moterų ir vyrų pašvęstojo gyvenimo vienuolijų veikla. Šiuo metu Lietuvoje veikia 38 skirtingos moterų vienuolių kongregacijos. Seserų vienuolių yra apie 800. Tuo tarpu vyrų vienuolijų yra keturiolika, jose apie 200 brolių ir tėvų vienuolių.


Krikščioniško žodžio erdvėje

Benjaminas ŽULYS

Lapkričio 12-20 dienomis Vilniuje vyko Aušros Vartų Gailestingumo Motinos Globos atlaidai. Pagrindinė jų maldų intencija – „kad būtume drąsūs tikėjimo liudytojai šių dienų pasaulyje“.

Atlaidų rengėjai ir organizatoriai su nerimu pastebi, kad „aplink save matome religinį abejingumą ir praktinį ateizmą – daugelis gyvena taip, tarsi Dievo nė nebūtų, sako – niekam blogo nedarau, tegul į bažnyčią vaikšto nusidėjėliai. Atsakydami į šio pasaulio iššūkius, trokštame, anot šv. Petro, švelniai ir pagarbiai pasakyti apie mumyse gyvenančią viltį – savo pilnatvę atrandame laikydamiesi Kristaus, Marijos Sūnaus, Evangelijos. Išgirdę Gerąją Kristaus naujieną, turime dalytis ja su visais, bet drauge suprantame, jog privalome patys ja persiimti, kad būtume autentiški tikėjimo skleidėjai. Norime pasiekti kitų žmonių protus ir širdis, tačiau matome, kokie esame silpni... Todėl su viltimi einame pas tą, kuri yra arčiausiai savo sūnaus“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija