Atnaujintas 2005 lapkričio 25 d.
Nr.89
(1390)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kodėl turtėja Londonas?

Petras KATINAS

Įtakingas ir autoritetingas Didžiosios Britanijos laikraštis „Guardian“ dideliame straipsnyje, paskelbtame spalio pabaigoje, rašė apie rusiško kapitalo ir jo savininkų antplūdį į ūkanotojo Albiono sostinę. Straipsnis taip ir pavadintas: „Kodėl mes traukiame ir priglaudžiame šiuos plėšikus Londone“. Plėšikais ir sukčiais britų laikraštis pavadino Rusijos oligarchus, kurie perka rūmus Anglijos sostinėje, pilis ir žemes, kuriems tūkstantis svarų už vieną šampano butelį restoranuose ir klubuose nieko nereiškia. Pasak vieno rusų oligarcho, jau įsikūrusio Londone, jo kišeninės paros išlaidos – daugiau kaip milijonas dolerių.

„Guardian“ rašo: „Milžiniški pinigai, kurie turėtų būti skirti rusų žmonių skurdžioms pensijoms padidinti, elgetiškiems atlyginimams, infrastruktūrai kurti, švaistomi brangiausioms mokykloms, asmeniniams vairuotojams, virėjams, tarnams, brangiausioms prostitutėms ir begalinėms puotoms“. Britai suskaičiavo, kad Rusijoje dabar yra 27 milijardieriai ir keli šimtai milijonierių, kurių daugelis pasirinko Didžiosios Britanijos sostinę. Aišku, šių nuvorišų „dvasinis“ lyderis – Rusijos naftos ir aliuminio karalius, prestižinio Anglijos futbolo klubo „Čelsi“ savininkas Romanas Abramovičius. Anglijoje jau kalbama, jog netrukus karalienė šiam oligarchui suteiks sero titulą. Šalia R.Abramovičiaus – buvęs verslo machinacijų partneris Borisas Berezovskis, kuris, anot „Guardian“, paleido elgetomis Samarą ir dalį Rusijos. Kaip savo dvare Londono Sityje jaučiasi milijardierius Vladimiras Potaninas, metalų magnatas Olegas Deripaska, pasaulinio masto spekuliantas nafta ir dujomis Šalva Čigirinskis. Kodėl rusų oligarchai ir kiti „naujieji rusai“ taip pamėgo Londoną? Reikalas gana paprastas: jie išsigando Kremliaus ir ieško ramaus užutekio. Po to, kai V.Putinas į lagerį ilgiems metams įkišo „Jukos“ vadovą Michailą Chodorkovskį, oligarchai ėmė suvokti, jog Rusija – ne ta vieta, kur galima užsiimti rimtu verslu nesusiduriant su dar rimtesnėmis problemomis. Vienas artimas Rusijos oligarchams žurnalistas taip apibūdino naujųjų rusų turtuolių antplūdį į Londoną: „Šie vaikinai sukaupė dešimtis, o gal ir šimtus milijardų ir ėmė rimtai galvoti: ar verta ir toliau rizikuoti tais milijardais“.

Be to, visi garsiausi ir turtingiausi rusų oligarchai prisikimšo savo aukso kapšus dėl buvusio prezidento Boriso Jelcino ir jo administracijos sukurto palankaus klimato įvairioms machinacijoms. Todėl nereikia stebėtis, kad ir buvusio Rusijos prezidento B.Jelcino duktė Tatjana Djačenko bei jos vyras Valentinas Jumaševas galutinai įsikūrė Londone. Kaip pažymi „Guardian“, visiems šiems rusų oligarchams patinka britų tradicijos ir istorija, o ypač britų aukštuomenės geležinė taisyklė: niekada neklausinėti, iš kur ir kokiais būdais ateiviai iš Rusijos įsigijo tokius pasakiškus turtus. Neklausia ne tik aukštuomenė, bet ir teisėsauga. „Milijardai, kurie atplaukė į Anglijos ekonomiką, yra pavogti iš rusų tautos. Jau 1990 metais mes tapome liudininkais, kaip buvo pradėti negailestingai grobti valstybės resursai. Visa tai nuskurdino didelę dalį rusų, kurie ir iki tol buvo labai skurdūs. Rusijos gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė nuolat trumpėja, kaip ir bendrasis vidaus produktas. Tai, kas buvo pavadinta rinkos ekonomika, tebuvo plėšikiškas nacionalinio turto grobimas. Šį grobimą vykdė saujelė valdžios „aparačikų“, turėjusių gerus ryšius aukščiausiose valdžios sferose. Dujos, nafta ir naudingosios iškasenos beveik veltui atsidūrė Kremliaus draugų rankose… Londonas, deja, pampsta nuo šių bjaurių, nesąžiningai uždirbtų pinigų ir absoliučiai nesidomi jų kilme“, – baigia savo straipsnį „Guardian“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija