Atnaujintas 2005 gruodžio 2 d.
Nr.91
(1392)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pagerbė Lietuvos kariuomenės savanorius

Maldai pakvietė Alvito
parapijos klebonas
kun. Vytautas Kajokas

ALVITAS. Jau penkeri metai Lietuvos kariuomenės įkūrimo dienos proga čia prisimenami ir pagerbiami savanoriai. Prieš 70 metų, 1935 metais, greta civilinių kapinių buvo įrengtos Lietuvos kariuomenės savanorių kapinės, pastatytas paminklas, kuris išstovėjo visais laikais, o prieš kelerius metus buvo restauruotas.

Iš Vilkaviškio krašto pirmaisiais Nepriklausomybės metais į savanorius išėjo per tūkstantis jaunų vyrų, daugiausia iš Alvito apylinkių. Todėl uždegamos žvakės ne tik tiems, kurie ilsisi savanorių kapinių plotelyje, bet ir visiems žuvusiems, mirusiems laisvės kovų dalyviams atminti.

Lietuvos kariuomenės dienos minėjimo pagrindiniai organizatoriai yra Alvito pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai. Jie prižiūri ir šiuos kapus.

Lapkričio 23-iąją nuo mokyklos ilga kolona su priekyje nešamomis vėliavomis nuvingiavo savanorių kapų link. Dalyvavo jaunieji šauliai, KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės 431 kuopos savanoriai, vyresniosios kartos savanoriai, žuvusiųjų ar mirusiųjų artimieji. Dalyvavo ir rajono meras A.Bagušinskas, vicemeras J. Meškauskas, Krašto muziejaus direktorius A.Žilinskas, Šeimenos seniūnas G.Bakūnas.

Mokyklos istorijos mokytoja Elena Rupeikienė priminė istorinės datos ištakas, tolesnį laisvės kovotojų kelią per gyvenimo išbandymus. Ji kalbėjo apie visais laikais tautos puoselėjamą pagarbą kariuomenei, akcentavo, dėl ko šioje vietoje susirenkama, kiek tokie minėjimai bei dalyvavimas juose įsirėžia į jaunimo, vaikų sąmonę.

Alvito šv. Onos parapijos klebonas kun. Vytautas Kajokas, prieš pakviesdamas trumpai maldai, priminė ir kitą skaudžią šios dienos progą – prieš 50 metų valstybėje įteisintus abortus, tai, kaip akivaizdžiai mindomas žmogus ir jo sąžinė. Kunigas sakė, jog nuo to, ar mokėsime liudyti tiesą ir kiek savęs atiduosime artimui, Dievui bei Tėvynei, tiek mus minės po mus gyvensiančios kartos.

Birutė NENĖNIENĖ

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija