Atnaujintas 2005 gruodžio 7 d.
Nr.92
(1393)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mirė vienas žymiausių baltistų V.Toporovas

Akademikas
Vladimiras Toporovas

Pirmadienį mirė žymus Rusijos kalbininkas ir literatūrologas, vienas garsiausių pasaulio baltistikos tyrinėtojų akademikas Vladimiras Toporovas. 1928 metais Maskvoje gimęs V.Toporovas tyrinėjo istorinę morfologiją, leksiką, onomastiką, mitologiją, tautosaką. Jis taip pat buvo žinomas ir kaip Bažnyčios istorijos tyrėjas. V.Toporovas 1951 metais baigė Maskvos valstybinio universiteto filologijos fakultetą, o nuo 1990 metų buvo Rusijos mokslų akademijos (RMA) akademikas. Iki pastarojo laiko jis dirbo RMA slavistikos institute. Žodyno „Prusskij jazyk“ („Prūsų kalba“) autorius. Parašęs beveik du šimtus mokslinių darbų iš baltų folkloro, lingvistikos, poetikos ir kultūrologijos sričių. Vienas Maskvos semiotikos mokyklos įkūrėjų. Iš viso jo plunksnai priklauso apie 1200 knygų ir mokslinių straipsnių.

V.Toporovas, kuris artimai bendravo su lietuvių filologais, publicistiniais straipsniais gynė lietuvių kalbos teises. Už nuopelnus tyrinėjant prūsų kalbą, taip pat senąją lietuvių ir latvių literatūrą bei baltų ir slavų kalbų ryšius 1994 metais jam buvo suteiktas Vilniaus universiteto garbės daktaro vardas, o 1999 metais jis buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu.

Latvija, kuri V.Toporovui 1990 metais suteikė Latvijos mokslų akademijos garbės nario vardą, 2002 metais apdovanojo jį Latvijos Trijų žvaigždžių ordinu už indėlį į tyrinėjimus lingvistikos ir baltų etnogenezės srityje.

V.Toporovui buvo paskirta 1990 metų SSRS valstybinė premija, kurios jis atsisakė, protestuodamas prieš 1991 metų sausio 13-osios įvykius Lietuvoje.

1998 metais mokslininkas tapo pirmuoju Aleksandro Solženicyno premijos laureatu. 2004-aisiais V.Toporovui buvo paskirta Aleksandro Belo premija.

Įdomus jo pasisakymas prieš porą metų apie Kaliningrado pavadinimo tikrąjį vardą. „Aš manau, kad Kenigsbergo vardo grąžinimas būtų didelis gėris. Aš visiškai nepripažįstu tokios padėties, kaip Peterburgas, bet Leningrado sritis, Jekaterinburgas, bet Sverdlovsko sritis. Tuo labiau Kenigsbergas, bet Kaliningrado sritis.(...) Man atrodo, kad pavadinimo grąžinimas – tai galbūt ir brangiai kainuojantis, bet ypač naudingas dalykas“, - sakė V.Toporovas prieš pat Kaliningrado 750 metų sukaktį.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija