Atnaujintas 2005 gruodžio 7 d.
Nr.92
(1393)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Netekome žymaus literatūrologo

Prof. Rimvydas Šilbajoris

Eidamas 80-uosius metus, šeštadienį Jungtinėse Amerikos Valstijose mirė vienas žymiausių literatūros kritikų, egzodo literatūros tyrinėtojų, Ohajo universiteto slavų literatūrų ir kalbų profesorius Rimvydas Pranas Šilbajoris.

Tai puikiai savo iškiliais darbais žinoma asmenybė ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio literatūrinei bendruomenei. Jis gimė 1926 m. sausio 6 d. Kretingoje, mokėsi Kretingos progimnazijoje. Baigiantis karui, 1944 metais kartu su tėvais pasitraukė iš Lietuvos, gyveno JAV, nuo 1963 metų profesoriavo Ohajo valstybiniame universitete.

R.Šilbajoris parašė daugiau kaip šimtą straipsnių literatūros klausimais. Savo literatūrologinius darbus skelbė lietuvių ir anglų kalbomis. Išleido šias knygas: „Russian Versification: The Teories of Trediakovskij, Lomonosov and Kantemir“ (1968); „Perfection of Exile“ (1970), „Žodžiai ir prasmė“ (1982), „Netekties ženklai“ (1992). Redagavo „Second Conference on Baltic studies“ (1970), „Lituanistikos instituto suvažiavimo darbai“ (1973), „Architecture of Reading“ (1976), „Mind against the Wall“ (1983). R.Šilbajoris yra vienas iš solidžios studijos „Lietuvių egzodo literatūra (1945-1990)“ redaktorių. Drauge su profesore Violeta Kelertiene redagavo išeivijos kultūros mėnraštį „Metmenys“, bendradarbiavo tęstiniame Kauno Vytauto Didžiojo universiteto leidinyje „Darbai ir dienos“, jo įžvalgius straipsnius skelbė žurnalas „Metai“ ir kultūriniai savaitraščiai „Šiaurės Atėnai“ bei „Literatūra ir menas“. Reiklus egzodo literatūrologas daug dėmesio savo darbuose skyrė Lietuvoje skelbiamai lietuvių literatūrai - parašė iškilių darbų apie lietuvių literatūros klasikų kūrybą, 2004 metais išleistus atskira knyga „Poezijos skaitymai“. R.Šilbajoris daugiau negu kuris kitas yra pateikęs lietuviškų knygų aprašymų angliškai kalbančiam ir skaitančiam pasauliui. Ištisus dešimtmečius jis tai darė įspūdingam forume - Oklahomos universiteto leidžiamam reprezentaciniame žurnale „World Literature Today“.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija