Atnaujintas 2005 gruodžio 9 d.
Nr.93
(1394)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Demokratijos užuomazgų pakasynos

Petras KATINAS

Pasaulio žiniasklaida nepaliauja komentuoti Rusijos prezidento V.Putino neseniai įvykdytos didžiausios pertvarkos Kremliuje. Iš tiesų padaryti dideli pakeitimai prezidento administracijoje ir vyriausybėje. Pirmuoju vicepremjeru paskirtas buvęs V.Putino administracijos vadovas Dmitrijus Medvedevas, o vicepremjeru, paliekant jį ir gynybos ministru, – Sergejus Ivanovas. Visi politikos specialistai teigia, kad D.Medvedevas netrukus po Naujųjų metų taps Rusijos premjeru, o dabartinio, vadinamo „beveidžiu“, premjero Michailo Fradkovo dienos suskaičiuotos. Yra ir kitų svarbių pakeitimų.

Bet šį kartą ne apie tai. V.Putinas iš Rusijos valdančiosios viršūnės taip ir nesugebėjo perprasti prieš metus įvykusios „oranžinės revoliucijos“ Ukrainoje, kai šimtai tūkstančių žmonių išėjo į Kijevo gatves protestuoti prieš akivaizdžias suktybes prezidento rinkimuose. Kremlius vienareikšmiškai tą revoliuciją įvertino kaip kažkokių užsienio „tamsiųjų jėgų“ sąmokslą. Iš visų tribūnų buvo paskelbta, kad Vakarų žvalgyba skyrė didžiulius pinigus Ukrainos visuomeninėms organizacijoms ir pasitelkė jas sukeliant „oranžinę“ revoliuciją. V.Putinas bemat tuo pasinaudojo ir pradėjo puolimą prieš visas visuomenines nevyriausybines organizacijas Rusijoje.

Ta proga įtakingas JAV laikraštis „The Washington Post“ paskelbė redakcinį straipsnį, pavadintą „Pono Putino kontrrevoliucija“. Jame pabrėžiama, jog tiktai toks žmogus, kaip V.Putinas, buvęs KGB karininkas, niekada nebuvęs demokratijos šalininku, galėjo dėl įvykių Ukrainoje apkaltinti visuomenines organizacijas. „Bet dabar pono Putino paranoja neišvengiamai tampa toli siekiančių sumanymų pagrindu, puolant ir siekiant sunaikinti pilietinės visuomenės užuomazgas Rusijoje“, – rašo „The Washington Post“. Taigi V.Putino iniciatyva Valstybės Dūmai buvo skubiai pateiktas įstatymo projektas, pagal kurį iš visų 450 tūkst. Rusijoje veikiančių nevyriausybinių visuomeninių organizacijų reikalaujama nedelsiant užsiregistruoti Teisingumo ministerijoje ir nurodyti savo finansavimo šaltinius. Visų visuomeninių organizacijų, kurios gauna pagalbą iš užsienio, veikla uždraudžiama. Tokios visame pasaulyje žinomos visuomeninės organizacijos kaip „Human Rights Watch“ ir Maskvos Karnegio centras jau priskirtos priešiškomos valstybei ir bus uždraustos. Kaip ir kitos užsienio labdaros ir švietimo organizacijos. Taip pat bus sustabdyta tokių fondų, kaip „Nacionalinis fondas už demokratiją“, veikla.

Aukšti Kremliaus pareigūnai, atsakydami į kritiką dėl drakoniško įstatymo, aiškina, jog buvo priversti tai padaryti neva kovojant su pinigų plovimu ir tuo, kad dalis tų visuomeninių organizacijų palaiko terorizmą... Tačiau kaip yra iš tiesų, paaiškino vienas iš šio stalinistinio įstatymo autorių kišeninės V.Putino Dūmos narys Aleksejus Ostrovskis. Jis dienraščiui „Nezavisimaja gazeta“ prasitarė: „Šis įstatymas skirtas padėti vyriausybei susitvarkyti su nevyriausybinėmis visuomeninėmis organizacijomis, kurios gali būti panaudotos „oranžinio“ pobūdžio revoliucijai Rusijoje sukelti“. Beje, apie tai kalbėjo ir pats V.Putinas, susitikęs su kelių žmogaus teisių organizacijų vadovais Kremliuje. Jis kategoriškai paskelbė jiems, jog nesitaikstys su tuo, kad jos gauna finansinę pagalbą iš užsienio.

Iš tiesų naujasis įstatymas yra tiktai plačios V.Putino pradėtos kampanijos dalis, turint tikslą perdėm korumpuotai Kremliaus valdžios autokratijai dar labiau įsitvirtinti per 2007 metų Valstybės Dūmos ir 2008 metų prezidento rinkimus. Jau dabar galimiems kandidatams į prezidentus, tokiems kaip buvęs premjeras Michailas Kasjanovas, grasinama baudžiamuoju kodeksu ir nedviprasmiškai užsimenama, kad netrukus atsidurs lageryje kartu su buvusiu „Jukos“ vadovu Michailu Chodorkovskiu.

„The Washington Post“ konstatuoja: „Dabar V.Putinas užsimojo sunaikinti bet kokias demokratines visuomenines organizacijas pačioje jų užuomazgoje, siekdamas, kad 2007 ir 2008 metų rinkimai būtų tiktai komedija. O pilietinės visuomenės organizacijos skelbiamos priešiškomis ne tik dabartiniam režimui, bet ir valstybei“.

Kol kas tiktai Vakarų spauda kelia triukšmą dėl naujos V.Putino atakos prieš nevyriausybines visuomenines organizacijas. Tyli pakliuvę į gana nemalonią padėtį tų Vakarų šalių lyderiai, kurie skelbiasi Rusijos prezidento draugais ir bičiuliais. Tačiau kalbėti teks, bent jau savai visuomenei nuraminti. „The Washington Post“ ta proga rašo: „2006 m. sausio 1-ąją V.Putinas turi užimti „Didžiojo aštuoneto“ pirmininko kėdę. Tai yra tų valstybių, kurios yra labiausiai išsivysčiusios. Dž.Bušui reikės pakelti tostą už V.Putino sveikatą ir pasveikinti jį su beprecedentiniu įvykiu, kai jis ims komanduoti iki šiol laikytam demokratinių valstybių klubui. Pakelti tostą, nepaisant to, kad V.Putinas likviduoja Maskvoje dirbančius amerikiečių visuomeninių organizacijų fondus, rusų žmogaus teisių gynimo ir labdaros organizacijas. Argi iš tiesų Dž.Bušas pasirengęs paklusti tokiam „Didžiojo aštuoneto“ lyderiui?“

Beje, vienas vis dar drįstantis turėti savo nuomonę Maskvos savaitraštis rašo, jog V.Putinas, likviduodamas visuomenines organizacijas, vieną iš jų paliks. Tai vadinamasis jaunimo sambūris „Naši“, kurį net valdžioje esantys vadina „putinjugendu“. Sprendžiant iš „Naši“ skelbiamų pareiškimų, deklaruojančių savo tikslus, tai jie beveik žodis žodin atitinka garsiojo „Hitlerjugendo“ deklaracijas. Taip pat ir veiksmus. Juk kaip tik „Naši“ žaliūkai be ceremonijų muša guminėmis lazdomis dar drįstančius pasisakyti piketuotojus prie valdžios įstaigų. O ką jau kalbėti apie „tamsaus gymio“ piliečius, kurie dabar net nosį bijo iškišti į Maskvos gatves.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija