Atnaujintas 2005 gruodžio 16 d.
Nr.95
(1396)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Rimties ir apmąstymo metas

Bažnyčioje liturginių metų pradžia, kuri prasideda pirmąjį Advento sekmadienį, yra ir naujo dvasinio atsinaujinimo pradžia. Reikia apmąstyti, ar teisingą kelią pasirinkome. Ką per metus nuveikėme?

Šiemet Plungės žemės ūkio ir verslo mokyklos virėjų barmenų specialybės antro kurso moksleiviai suorganizavo gerumo akciją, kurios metu padėjo sutvarkyti naujosiose kapinėse esančius kapus, neprižiūrimus artimųjų. Sutvarkė vieno žuvusio našlaičio kapą. Per tikybos pamokas moksleiviai puošia batus, virsiančius kalėdinėmis puokštėmis, ruošia vaidinimą ,,Atverti kelią į gyvenimą“, kuriame bus kalbama apie tai, kaip ir su kuo mes keliaujame savo gyvenimo keliu.

Biblijos teologija – ėjimo teologija. Mokiniai turi suprasti, kad tikėjimas, bėgant laikui, kinta. Tikėjimo kelias nelengvas. Todėl šiandien tikybos mokytojui taip pat nėra lengva. Doriniam ugdymui keliami tikslai – padėti moksleiviams atskleisti bendrąsias žmogaus vertybes ir jomis grįsti asmeninį bei visuomeninį gyvenimą. Mokykloje lavinami asmens gebėjimai savarankiškai svarstyti asmeninius žmogaus egzistencijos klausimus, atsakingai apsispręsti ir veikti sudėtingame šiandieniniame pasaulyje. Kartu ugdyti asmens pagarbą tradicinėms gimtojo krašto ir Vakarų kultūros pagrindus sudarančioms vertybėms.

Kad mokytojas pasiektų šių tikslų, jis pats turi tobulėti. Plungės rajono tikybos mokytojai savo profesines žinias gilina studijuodami universitetuose, lankydami įvairius seminarus, dalydamiesi patirtimi, keldami savo kvalifikaciją, dalyvaudami rekolekcijose. Buvo organizuota tikybos kabinetų apžiūra. Esame dėkingi Plungės Babrungo pagrindinės mokyklos, gimnazijos, A. Jucio, ,,Ryto“, Suaugusiųjų vidurinės mokyklos bei Rietavo ,,Aušros“ katalikiškos ir Rietavo Z.Ivinskio gimnazijos vadovams, kurie priėmė komisijos narius ir rado laiko pabendrauti. Kartu aptarėme iškilusias problemas ir pasidžiaugėme gerais darbais.

Šie metai buvo paskelbti Eucharistijos metais. Tikybos mokytojai su savo mokiniais dalyvavo šiai progai skirtuose renginiuose Varniuose ir Švėkšnoje. Kaupė įvairią medžiagą, rašė rašinius, piešė piešinius. Ruošiama šių darbų kronika.

Jau tapo tradicija per Adventą pasipuošti namus, darbovietes, klases. Prekybininkai vilioja gražiomis vitrinomis ir reklamomis. Kaip papuošti mokyklą karpiniais, rajono mokytojus mokė lektorės iš Klaipėdos Dalia Jačienė ir Reda Kadžiūlienė. Į seminarą buvo pakvieti ne tik tikybos, bet ir pradinių klasių mokytojai bei darželių auklėtojos.

Per metus nuveikta ir daugiau prasmingų darbų, kuriuos sunku ir išvardyti. Kad ir kaip būtų sunku, eidami drauge, šalia vienas kito, padėdami vienas kitam galime įveikti visus sunkumus ir dirbti prasmingus darbus.

Besisukdami kasdienių darbų rutinoje, nepamirškime, kad politikų rietenos, tviskančios vitrinos ir visos materialinės gėrybės – tai tik laikinumas, pagrindinis mūsų tikslas – susitikimas su Kristumi. Šiam susitikimui turime ruoštis puošdamiesi šventumu.

Tad ,,būkite stiprūs ir drąsios širdies visi, kurie pasitikite Viešpačiu“ (Ps 31,25).

Laima GALVANAUSKIENĖ,
Plungės žemės ūkio ir verslo mokyklos
tikybos mokytoja metodininkė,
Plungės dekanato tikybos mokytojų
metodinio ratelio pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija