Atnaujintas 2005 gruodžio 21 d.
Nr.96
(1397)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šv. Mišiose Pažaislio bažnyčioje giedojo Kauno valstybinis choras

Pažaislio Švč. M.Mergelės
Marijos apsilankymo pas Elžbietą
bažnyčioje gieda Kauno valstybinis
mišrus choras (meno vadovas
ir dirigentas prof. Petras Bingelis)

Šiais metais Šv. Kazimiero seserų kongregacija, įsikūrusi Pažaislio kamaldulių vienuolyno patalpose, susilaukė itin didelio dėmesio. Kauno miesto inteligentija, architektūros specialistai, menotyrininkai, susibūrę į iniciatyvinę grupę, kurios tikslas – išsaugoti Pažaislio architektūrinį kamaldulių ansamblį, ėmėsi garsiai kalbėti apie nepatenkinamą Pažaislio architektūros ansamblio (statinių, freskų, šildymo, vėdinimo) būklę, surengė ne vieną susirinkimą padėčiai aptarti. Šių metų rudenį Vilniuje Lietuvos kultūros ministerijoje vyko pasitarimas apie neatidėliotiną pagalbą vykdant restauracinius darbus Pažaislio vienuolyne.


Atvykome arkivyskupo pakviesti

Gruodžio 13 dieną Šiluvos Bazilikoje buvo aukojamos šv.Mišios už rašytojus, poetus ir visus literatus bei jų šeimas. Jas koncelebravo Kauno vyskupas Jonas Ivanauskas, jam talkino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis. Į pamaldas, gavę Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus ir Šiluvos parapijos klebono kun. Erasto Murausko kvietimą, atvyko prozininkai Juozas Aputis, Vytautas Bubnys, Eugenijus Ignatavičius, Rimantas Černiauskas, poetai Vladas Braziūnas, Almis Grybauskas, Marytė Kontrimaitė, Meilė Kudarauskaitė, literatūros kritikai, literatūrologai Elena Bukelienė, Alfredas Guščius, Aleksandras Žalys, grupė Raseinių literatų. Svečiai iš anksto buvo gavę paraginimą pasidomėti Jono Pauliaus II „Laišku menininkams“.


Prasmingi susitikimai tęsiasi

Grupė Kauno „Ąžuolo“
vidurinės mokyklos bendruomenės
narių su ambasadoriumi
dr. Vytautu Dambrava

Prieš penkerius metus į Kauno „Ąžuolo“ vidurinę mokyklą, nuo šių mokslo metų tapusią katalikiškąja, pakviečiau žinomą kovotoją už Bažnyčios ir Lietuvos laisvę, Lietuvos partizanų kapelioną monsinjorą Alfonsą Svarinską. Vėliau – savo buvusį dėstytoją universitete, įžymų mokslininką baltistą, akademiką Zigmą Zinkevičių. Šiuos svečius mokykla sutiko labai nuoširdžiai, su giesmėmis, lietuviškomis dainomis, gėlių puokštėmis, parengtais sceniniais montažais. Po pirmojo susitikimo monsinjoras mokyklai padovanojo didžiulį ornamentuotą kryžių „Laiminantis Kristus“, daugybę muzikinių plokštelių, knygų, savo lėšomis išleistų mūsų tautai nusipelniusių žmonių paveikslų. Mokyklos biblioteką savo padovanotomis knygomis praturtino ir akademikas. Tačiau pati svarbiausia dovana – atsiradęs abipusis dvasinis ryšys, kuris tęsiasi iki šiol.


Apie krašto istoriją

Benjaminas ŽULYS

Kraštotyroje – moksleiviai, pedagogai

Tautos istorija ir mūsų kalba yra tautos žadintojai ir palaikytojai. Kraštotyrininkų, bibliotekų, kultūros centrų darbai ir dėmesys kaip tik liudija apie pagarbą tautos praeičiai ir šias dienas. Tas buvo pabrėžta ir Garliavoje, Kauno rajono viešojoje bibliotekoje, surengtoje rajono kraštotyros konferencijoje „Mano krašto istorija – šalies istorijos dalis“. Tai buvo paskutinis šiemetis renginys, skirtas Kauno rajono sudarymo 50-mečiui pažymėti. Pagrindinis šio jubiliejaus akcentas – vasarą Kulautuvoje įvykusi rajono Dainų ir šokių šventė. Vyko ir daugiau šiai progai skirtų renginių. Dabar vieną iš akcentų padėjo rajono kraštotyrininkai.


Roberto Šumano apdovanojimas – Vytautui Landsbergiui

Gruodžio 13 dieną didžiausios Europos Parlamento frakcijos Europos liaudies partijos – Europos demokratų grupės vardu pirmininkas Hansas Gertas Pioteringas iškilmingos ceremonijos metu įteikė Lietuvos Nepriklausomybės lyderiui, pirmajam Lietuvos valstybės vadovui Vytautui Landsbergiui Roberto Šumano vardo medalį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija