Atnaujintas 2005 gruodžio 21 d.
Nr.96
(1397)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kiauri stogai kelia pavojų etnografinei sodybai

Panevėžio rajone esančios Smilgių
etnografinės sodybos pastatams
reikia geresnių stogų

Beveik prieš tris dešimtmečius iš aplinkinių kaimų į Smilgių miestelį buvo atvežti ir sustatyti gyvenamasis namas, pirtis, kluonas, klėtis ir tvartas. Prie sodybos atsirado ir kalvė, jau kaip atskiras statinys. Taip buvo atkurta XIX a. pabaigos-XX a. pradžios vidutinio ūkininko sodyba. Tuo metu jos priežiūra rūpinosi Smilgių kolūkis. Prieš 11 metų, vykdant vietinės valdžios reformą, sodyba atiteko Panevėžio miesto kraštotyros muziejui.

Muziejaus direktorius Arūnas Astramskas prisiminė: „Etnografinė sodyba tuo metu atrodė prasčiau, nei kokia ji yra dabar“. Jis sakė, jog iš kuklių muziejaus lėšų buvo perdengti pirties ir gyvenamojo namo stogai, atstatytos tvoros, sutvarkytas šulinys ir atlikta daug kitų darbų. A.Astramskas sutiko, jog būtina pasirūpinti ir kitų pastatų stogais. Klojimo perdengimas meldais kainuotų apie 35 tūkst. litų. (Vien gryčios stogo sutvarkymas muziejui atsiėjo 8 tūkst. litų.) Tokių pinigų muziejus neturi.

Muziejui priklauso 15 pastatų, kurių dauguma yra prastos būklės. Šiuo metu remontuojamas vienas iš Moigio namo korpusų. Tai prioritetinis objektas, stovintis miesto centre. Čia darbai finansuojami iš miesto ir iš šalies biudžetų. Jų sąmata – per vieną milijoną litų.

Kraštotyros muziejus į Smilgių etnografinę sodybą yra investavęs nemažai lėšų, tačiau jo vadovas A.Astramskas nebuvo kategoriškai nusiteikęs prieš tai, kad jį grąžintų rajono savivaldybei. „Svarbu, kad ši vertybė būtų tinkamai saugojama“, – teigė kultūros židinio vadovas.

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriuje mus nudžiugino: kitų metų rajono biudžete numatyta skirti 25 tūkst. litų stogams tvarkyti. Šio skyriaus vyriausiasis specialistas kultūrai Remigijus Vilys sakė, kad sodybą reikia grąžinti rajonui, bet prižiūrėti ją turėtų Smilgių kultūros centras. Šį klausimą išnarplioti turėtų prie vieno stalo susėdę miesto ir rajono merai.

Tai, kad per daugelį metų vėjo plėšomi nendrių stogai šiandien yra prasti ir per keletą metų jie gali niekais paversti pačius pastatus, susirūpinę kalbėjo Smilgių krašte rinktas ir čia gyvenantis rajono Tarybos narys Vladas Navikas, iš Smilgių į Panevėžį dirbti važinėjantis apskrities viršininko administracijos vieno departamento direktorius Kęstutis Vaičiūnas.

Smilgių etnografinė sodyba žinoma turistų, į ją užsuka svečių ir iš užsienio. Dažniausi lankytojai –rajono moksleiviai. Kartu tai puiki vieta rinktis Smilgių miestelio bendruomenei. Ypatinga šventė būna per Sekmines, kai į sodybos kiemą susirenka tautiniais drabužiais pasipuošę šokėjai, dainininkai ir muzikantai.

Bronius VERTELKA

Smilgiai, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija