Atnaujintas 2005 gruodžio 21 d.
Nr.96
(1397)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Adventinis susitikimas

Kačerginės jaunimas sveikino
svečius ir šiam renginiui prisiminti
įteikė žvakides. Dešinėje –
Marija Macijauskienė

Pušys, smėlio ir asfalto takai takeliai, neaukštas, anksti temstantis gruodžio pradžios dangus. Atrodo, ošiančios medžių viršūnės tarsi atneša iš tolybės, iš nebūties, šiame gražiame Kauno krašto kampelyje, Kačerginėje, gyvenusių, poilsiavusių, besigydžiusių ar trumpam į ją užsukusių ir, žinoma, čia kūrusių rašytojų Jono Biliūno, Vinco Mykolaičio-Putino, Vinco Stonio, nepriklausomos Lietuvos užsienio reikalų ministro ir vertėjo Juozo Urbšio, režisieriaus Antano Sutkaus ir kitų tautos šviesuolių balsus... Gruodžio 3-iąją jaukioje, originaliai papuoštoje Kačerginės pagrindinės mokyklos salėje su Kačerginės gyventojais susitiko poetė, memuaristė, žurnalistė Marija Macijauskienė, aktorius ir poetas Antanas Žekas, fotografas Ričardas Šaknys ir šių eilučių autorius.

Prano ir Jono Mašiotų palikimo puoselėtojų draugijos pirmininkė Lina Sinkevičienė pristatė kauniečius, įdomiai papasakojo apie kultūrinį Kačerginės gyvenimą. Beje, draugija įkurta 2002 metais. Ji palaiko glaudžius ryšius su Čikagoje gyvenančia P.Mašioto vaikaite Baniute Mašiotaite-Kruoniene, visą savo tėvų turtą padovanojusia šiai draugijai. Dainuojamosios poezijos atlikėja Jūratė Dailydėnienė, pritardama gitara, o kartais – smuiku, padainavo dainų. M.Macijauskienė prisiminė J.Biliūno, P.Mašioto, J.Urbšio ir V.Mykolaičio-Putino dienas Kačerginėje, įdėmus jos žvilgsnis atskleidė ne vieną mums dar nežinomą šių žymių žmonių būties niuansų. Sklido moterų ansamblio „Benamės varnos“ (jo seniūnė Eugenija Vitkuvienė) dainuojamos melodijos, prie širdies glaudėsi giesmė „Ave, Marija“. V.Vaitkevičius pasidžiaugė leidyklos „Naujasis amžius“ išleista M.Macijauskienės knyga „Magnolija prie kelio“, prisiminė, kaip draugiškai su autore ją redagavo, tobulino. Aktorius A.Žekas perskaitė keletą šios knygos ištraukų ir neseniai parašytus savo „Adventinius sonetus“. Adventiniam susitikimui baigiantis, jo rengėjams talkinę jaunieji P.Mašioto draugijos nariai Andrius Žičkevičius, Regimantas Laurinaitis, Ieva Borutaitė (rašytojo Kazio Borutos giminaitė) ir Ieva Banaitytė įteikė rašytojams stilizuotas žvakides, kuriose švietė žvakių ugnelės. Renginio (jį organizavo Kačerginės kultūros centras ir vietos bendruomenė) dalyviai ir žiūrovai stovėdami sudainavo Maironio „Lietuva brangią“.

Vėliau prie vaišių stalo ką tik suremontuotame L.Sinkevičienės kabinete buvęs Kačerginės mokyklos direktorius Romualdas Aukštuolis, žmogus, jaučiantis kito žmogaus sielą ir gerbiantis kultūrą, pavartė įsimintinesnius savo gyvenimo ir veiklos puslapius, pabrėžė, kad kačerginiečiai saugo viską, kas susiję su lietuvių literatūra ir apskritai kultūra. Jo pėdomis eina, Lietuvos istoriją gaivina dabartinis mokyklos direktorius istorikas Valdas Vladišauskas. Beje, kasmet, artėjant Vėlinėms, ant netolimo Pyplių piliakalnio (du rimti istorikai mano, kad čia buvę Pilėnai) rengiamas Vėlių vakaras. A.Žičkevičius, visų paprašytas, kuklindamasis perskaitė savo eilėraštį, o J.Dailydėnienė naujomis dainomis gyvino užstalę, ir ji taip pat įsidainavo.

Pasirašę fotoalbume „Kačerginės metraštis“, kuriame sudėtos gyvenvietės įvykius atspindinčios R.Šaknio nuotraukos, kauniečiai atsisveikino ir pažadėjo dar ne kartą atvažiuoti į vaizdingą, šilų ir Nemuno apsuptą miestelį.

Vladas VAITKEVIČIUS

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Kačerginė, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija