Atnaujintas 2005 gruodžio 23 d.
Nr.97
(1398)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Advento vakaras – kad surastum Jėzų širdyje

Gruzdžių seniūnė Nijolė
Bagdonavičienė (antra iš dešinės)
dėkoja vyskupui Eugenijui Bartuliui
(dešinėje) už tai, kad jis atvyko
ir palaimino Dargaičių kaimo
bendruomenę, palinkėjo stiprybės,
sveikatos ir gražių šv. Kalėdų
švenčių. Antras iš kairės –
Gruzdžių klebonas
kun. Kęstutis Daknevčius

Įvairiose Šiaulių vyskupijos vietose vykę adventiniai vakarai rodė, kad šis pasiruošimo laikotarpis buvo svarbus žmonėms, kad Advento rimtis nepasilieka tik bažnyčiose, kur buvo intensyviai rengiamos rekolekcijos, sakomi pamokslai. Vienas toks vakaras buvo surengtas Dargaičių kaime, Gruzdžių seniūnijoje. Šis kaimas Šiaulių rajone išsiskiria išlikusia archajiška XIX amžiaus gyvenamųjų namų architektūra. 2003 metais buvo įkurta kaimo bendruomenė, siekianti išsaugoti šį lietuvių medinės architektūros unikalų etninį-istorinį kaimą. Kaimo bendruomenė rūpinasi ne tik išlikusiais senoviniais pastatais, bet ir šiame kaime gyvavusių tradicijų atgaivinimu.

Gruodžio 18 dieną Dargaičių etninio-istorinio gatvinio kaimo bendruomenės pirmininkė Birutė Pelėdienė pakvietė Šiaulių katalikių moterų šv. Elzbietos draugijos moteris kartu praleisti vakarą. Seniausioje, du šimtus metų stovinčioje kaimiškoje troboje buvo prisimintos adventinio vakaro šventimo tradicijos. Jame dalyvavo Gruzdžių seniūnijos seniūnė Nijolė Bagdonavičienė, Gruzdžių parapijos klebonas kun. Kęstutis Daknevičius, Dargaičių kaimo gyventojai. Kaip Dievo dovaną susirinkusieji priėmė Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio buvimą kartu šį adventinį vakarą.

Vyskupas pašventino seniausią kaimo trobą, buvo sukalbėtos penkios rožinio paslaptys už sergančius kaimo gyventojus. B.Pelėdienė vakarą pradėjo linkėdama kaimo bendruomenei pakantumo vienas kitam, draugiškumo, vienybės: „Manau, kad po šitokio nepaprasto įvykio, kai į mūsų tokį mažutį, užmirštą kaimą atvyko ganytojas, po mūsų bendro pasimeldimo, bus darna, ramybė, susiklausymas“, – sakė kaimo bendruomenės pirmininkė.

Susirinkusieji kalbėjo apie Advento reikšmę, jo prasmę kasdienos gyvenime. Šiaulių vyskupas E.Bartulis Adventą apibūdino kaip nepaprastai gražų laikotarpį, kuriame laukiame Kristaus užgimimo iškilmių. „Gražiausia diena kiekvieno žmogaus gyvenime yra ta, kai Jėzus yra širdy, o jis gali ir turi būt širdy kiekvieną dieną. Liūdna diena tada, kai pamirštam Dievą ir nevykdom Jo valios“, – sakė ganytojas.

Šiaulių katalikių moterų šv. Elzbietos draugijos pirmininkė Janina Klungevičienė kalbėjo apie adventinį pasninką. Tai nėra tik susilaikymas nuo mėsos valgymo. Daug svarbesni – keturi pasninko stulpai. Tai maldos pasninkas, kai meldžiamės už savo kaimynus; liežuvio pasninkas – pasiryžimas neapkalbėti artimo; pasninkas akims – nematyti krislo kito akyse ir ketvirtas, pats didžiausias pasninkas – meilės darbai artimam žmogui. „Ko nespėjom padaryti per tris Advento savaites, pasistenkime padaryti paskutiniąją“, – sakė.J.Klungevičienė.

Gerumo, meilės darbai buvo pradėti daryti iškart, Advento vakaronėje. Kaimo bendruomenė bei seniūnė sveikino kaimo jubiliatus, garbingo amžiaus sulaukusias močiutes, linkėjo joms stiprybės. Šiaulių katalikių moterų vokalinis ansamblis, vadovaujamas Lilijos Venclovienės, sveikino, rimties linkėjo adventinėmis giesmėmis.

Gruzdžių parapijos klebonas kun. K.Daknevičius kalbėjo apie tai, kaip gera būti susirinkus visiems kartu. „Jei esam tokie taikingi šiandien, tikėkimės, kad būsim taikingi ir rytoj“, – sakė kunigas.

Mokytoja Elena Ralienė, grojanti kanklėmis, sakė: „Norėdami priimti Dievą į save, sugebėkime nurimti kasdienybės vėjuose. Pabandykim prisiminti, kaip miega sraigė. Taip nusiraminę, įsileisim Dievą į savo širdį“.

Gruzdžių seniūnė, baigiantis adventinei vakaronei, kreipėsi į Šiaulių vyskupą: „Dėkui, kad esate pas mus, kad palaiminote šį mažą kaimelį. Stiprybės, sveikatos ir gražių Kalėdų“.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija