Atnaujintas 2005 gruodžio 23 d.
Nr.97
(1398)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Angelas ir jo tyla

Benjaminas ŽULYS

Parodos kampelis

Parodos organizatorės
ir pagalbininkės Dalė Sutkutė,
Dainora Čižinauskienė, Felicija
Šlipaitienė, Rimanta Matlašaitienė,
Kristina Pugalskienė, Regina
Žukauskienė, Gabrielė Šlipaitytė

Mažųjų menininkų darbeliais
pasidžiaugė Religijos
studijų kolegijos direktorius
kun. Arvydas Kasčiukaitis
Ričardo ŠAKNIO
nuotraukos

Kauno senamiestyje, Religijos studijų kolegijoje, buvo atidaryta Kauno darželių šeštoji adventinė vaikų dailės paroda „Baltos tylos angelas“. Ją surengė Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų dailės ugdytojų draugija, Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius, Kauno menų darželio „Etiudas“ Vaikų meninio ugdymo konsultacinis metodinis centras ir Religijos studijų kolegija.

Kaip parodos atidarymo metu papasakojo darželio „Etiudas“ direktorė Regina Žukauskienė, metodininkė organizatorė dr. Rimanta Matlašaitienė, kuratorė, lopšelio–darželio „Pagrandukas“ vyr. auklėtoja Dainora Čižinauskienė, parodos tikslas – balto popieriaus kalba įprasminti šv. Kalėdų laukimo laikotarpį – Adventą, naudojant baltos tylos – Angelo įvaizdį.

O kas yra tas baltos tylos Angelas? Dr. R.Matlašaitienė sako, kad tik prieškalėdinėje tyloje susijungiame su savo ištakomis, leidžiančiomis pažinti visišką ramybę, tikinčiųjų vadinamą Dievu. Pedagogė pacitavo Motiną Teresę, kuri taip aprašiusi tylą: „Dievas yra tylos draugas. Stebėk, kaip gamta – medžiai, žolė – auga tyloje, stebėk, kaip mėnulis, žvaigždės ir saulė juda tyloje… tyla mums būtina, jei norime pajusti sielas“. Tyloje pajuntame džiaugsmą, kurį teikia Dievo pažinimas. Tyla sumažina nuovargį, nuima įtampą, panaikina nerimą, suteikia galimybę pajusti kūrybines galias. O angelas? Jis yra Dievo siųstas pranešti mums svarbią tiesą: Dievas yra su mumis. Angelas yra šalia kiekvieno, kuris pagarbiai bijo Viešpaties, jis yra ir šalia kiekvieno mažylio. Jėzus sako: „Žiūrėkite, kad nepaniekintumėte nė vieno iš šitų mažutėlių, nes sakau jums – angelai danguje visuomet mato mano dangiškojo Tėvo veidą“. Angelas sargas dalyvauja ir dangiškame, ir žemiškame mūsų gyvenime, jo veidas spinduliuoja nepaprastu gerumu. Angelas yra Viešpaties.

Pasakodama apie šią parodą, R.Matlašaitienė pastebi, kad 65-os vaikų darželių auklėtojos dalyvavo seminare, kuriame mokėsi popieriaus plastikos, paskui išraiškingus balto popieriaus darbelius kūrė drauge su vaikais. Prieš šios parodos atidarymą parodėlės buvo surengtos darželiuose, o iš jų čia pateko patys įspūdingiausieji. Parodos rezultatas – kone šimtas darbų, darbelių, meninių kompozicijų iš trylikos Kauno darželių. Tie kūrinėliai švieste šviečia dviejuose kolegijos aukštuose. Pirmąją dieną čia degė baltos miniatiūrinės žvakelės.

Užkalbinta viena kita darbelio mažoji autorė sakė, kad viską sugalvojusios ir padariusios jos pačios, o auklėtojos patariusios, kaip tą mintį įgyvendinti. Vaikams buvę įdomu viską kurti, daryti savarankiškai, ir pedagogės džiaugėsi tokiu mažųjų kūrėjų noru.

O tie darbeliai… Antai darželio „Sadutė“ penkiametė auklėtinė Kamilė Gaučaitė savo darbelį pavadino „Tylus angelas“ (auklėtoja Daiva Tauraitė). Be to, dar prie jo pridėjo prierašėlį: „…Angelas, manau, gyvena danguje. Skrenda per miestus ir kaimus, moko skraidyti vaikus, kai jie dar maži“. O štai „Kulverstukų“ grupės vaikų kolektyvinis darbas „Angelai su mašina“. Tai iš balto popieriaus sudėtas, suklijuotas automobilis, o ant jo – grupė baltų angeliukų. Prieraše sakoma, kad čia angelai veža laimę, kad į mašiną telpa daug angelų. Įdomus menų darželio „Etiudas“ pedagogės Dalios Juravičienės šešiamečio auklėtinio Vyto Grimailos darbelis „Angelas skrenda“. O šešiametės kūrėjos Paulina Valytė ir Beatričė Žemelytė savo kompoziciją pavadino „Angelas, nešantis visiems šviesą“. Po savo darbeliu mergaitės parašė: „Mes labai laukiame švenčių. Darbeliais išpuošime darželį. Norime būti geresnės, kad tik greičiau ateitų šviesios Kalėdos“. Darželio-mokyklos „Giliukas“ jaunasis menininkas Jonukas Juškevičius po savo kūrinėliu parašė: „Sapnavau angelus. Jie skraidė aukštai aukštai, po to nusileido virš miško, kuriame augo eglės. Išsirinko didžiausią eglutę ir ruošiasi uždegti žvakutes šv. Kalėdų proga“. Ir kiti darbeliai – su pavadinimais. Kai kurie jų turi po keletą autorių, sukomponuoti iš kelių dalių ar šiaip yra sudėtingesnės kompozicijos. Darbeliai – iškilių, raitytų, dar kitokių formų, sukomponuoti angelų stotai, veidai. Vaikučiai turi nemažai fantazijos, kaip perteikti savo sumanymus.

Susirinkę darželinukai, jų tėveliai apžiūrinėjo įspūdingą baltąją ekspoziciją. Ne vienas suaugusiųjų stebėjosi mažylių išradingumu ir kūrybingumu, tuo pasidžiaugė ir Religijos studijų kolegijos direktorius kun. Arvydas Kasčiukaitis.

Adventinė vaikų dailės paroda veiks iki sausio 17 dienos.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija