Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vieni kitiems linkėjo vilties

Benjaminas ŽULYS

Į Kūčių šventę susirinko
nemažai žmonių
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Kūčių šventės dalyvius sveikina
Kauno arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius (viduryje). Iš kairės –
šv. Antano Paduviečio paarpijos
klebonas kun. Vytenis Vaškelis,
„Lietuvos Caritas“ generalinis
direktorius kun. Robertas Grigas,
Miesto savivaldybės departamento
direktorius Gediminas Jankus,
„Prošvaistės“ vadovė Danutė
Švirmickienė

Prie kalėdinės eglutės – valgyklos
šeimininkės ir talkininkai Vidmantas
Jankauskas, Onutė Virbašiūtė,
Regina Bartkienė, Regina Aksomienė,
studentė Dalia, Antanina Geubeckaitė,
Aldona Rimkevičienė

Ne vienas šimtas, o dar daugiau žmonių, kurie neišgali sočiau pavalgyti, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepajėgia sudurti galo su galu, gerai žino Kaune, Partizanų gatvės penktuoju numeriu pažymėtą namą. Jame veikia Sriubos valgykla – čia kiekvieną darbo dieną varguoliai veltui gauna sriubos su duonos rieke. Šias patalpas išlaiko, sumoka už elektrą, šildymą, kitus komunalinius patarnavimus Kauno miesto savivaldybė, o maisto produktais pasirūpina „Caritas“ Kauno arkivyskupijos skyrius, valgyklos darbuotojos, kurių čia trys, jų pagalbininkai. Be to, atėjusieji iš gatvės dar gali nusiprausti duše, kuris, tiesa, dabar remontuojamas, bet tuoj vėl veiks.

Kaip pasakoja jau šešiolika metų valgyklos vedėja dirbanti Regina Aksomienė (tiesa, anksčiau valgykla veikė Vilijampolėje, labai kukliose patalpose), kiekvieną darbo dieną pagaminama apie 800 porcijų sriubos, kuri pateikiama šios valgyklos lankytojams ir išvežiojama į filialus Šančiuose bei K.Baršausko gatvėje. Žinoma, toji sriubos porcija, žvelgiant daugelio mūsų akimis, ne kažin kas, tačiau kai kam tai vis šiokia tokia paspirtis prie itin kuklaus namų, jei juos turi, mitybos raciono.

O kartą per metus Sriubos valgykloje surengiama tikra, pati didžiausia, šventė. Tai Kūčių vakarienė, nors ji čia vyksta priešpiet. Ji ateina į kiekvieno kataliko širdį, jo šeimą, namus, o varguoliams ji yra ypač džiugi. Čia pagal iš anksto išdalytus kvietimus susirenka panorusieji pabendrauti su panašaus likimo žmonėmis, pavalgyti, pasidalyti savo mintimis, gražiai atšvęsti Kristaus atėjimo į šį žemiškąjį pasaulį didįjį įvykį. Erdvi valgyklos salė vos pajėgė talpinti visus susirinkusiuosius, o už durų laukė dar nemažas būrys žmonių, kurie vėliau sėdo prie stalų vietoj jau pavalgiusiųjų.

Ant priekinio stalo buvo pastatytas kryželis, ant kitų degė baltos žvakelės, kiekvienoje lėkštelėje baltavo kalėdaičiai – svarbiausias Kūčių simbolis.

O kaip nepaminėti Kūčių stalo – gardaus kisieliaus, įvairių mišrainių, kelių rūšių silkių, įvairių – įdarytų, karštų su bulvėmis, kitaip paruoštų – grybų skanėstų. Čia gero žodžio nusipelnė geradarė Aldona Rimkevičienė. Ne pirmi metai ši garbaus amžiaus moteris prigrybauja daugybę grybų ir juos suneša į valgyklą. Nors sakoma, kad šie metai buvę ne itin grybingi, tačiau patyrusi grybautoja jų rado apsčiai ir nunešė ne į turgų, o atgabeno varguolių Kūčioms, liks ir kitai dienai. Moteris džiaugėsi galinti prisidėti prie tos šventės, pati su kitomis talkininkėmis ir talkininkais padėjo ją paruošti. Tarp talkininkų – ir Virgilijus Ribačenka, Vidmantas Jankauskas, studentės Asta ir Dalia. Valgyklos vedėja nepamiršta paminėti ir kitų geradarių. Štai ne pirmi metai morkomis, kopūstais padeda Kauno rajone, Babtuose, gyvuojančio Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto ūkis – šiemet jis valgyklai pristatė apie 700 kilogramų morkų, nemažai kopūstų, viso to buvo ant švenčių stalų, užteks ir vėlesniems poreikiams. Be to, kone už 300 litų surinkta įvairių produktų Maisto banke. Geranoriški žmonės į jį sunešė, marinuotų žirnelių, aliejaus, pupelių, miltų, kruopų, kitų produktų. Visa tai irgi rado vietos ant vaišių stalų, jų užteks ir ateityje.

Valgyklą remia ir Kanados Toronto Prisikėlimo lietuviškosios parapijos tikintieji – gerumo ženklas ateina ir iš tolimo krašto.

Iškilmes pradėjęs Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius priminė, kad Kristus gimė ne puošniuose rūmuose, o kukliame tvartelyje, ne pas to meto turtinguosius, o atėjo pas vargšus, gynė ir užstojo juos.

Ir Kristaus tėvai Marija bei Juozapas buvo ne turčiai, o paprasti darbštūs ir sąžiningi žmonės, jų kasdieninis stalas buvęs kuklus. Nežinia, kaip būtų susiklostęs šio pasaulio likimas, jei ne Jėzaus atėjimas, sakė ganytojas. Jis palaimino Kūčių stalą su gausiomis vaišėmis, pakvietė visus vaišintis. Susirinkusieji laužė kalėdaičius, sveikino vieni kitus šv.Kalėdų, ateinančių Naujųjų metų proga, linkėjo gerovės ir vilties.

Lietuvos „Caritas“ generalinis direktorius Robertas Grigas pakvietė šią dieną prisiminti ne vien savo nelengvas dienas, patirtas netektis, praradimus, bet ir gražius momentus, kurių, be abejo, būna kiekvieno mūsų gyvenime. Labai gražu padėti vienas kitam, tokiam pat nepriteklių turinčiam žmogui ar bičiuliui, kaimynui, giminei. Nebūtinai materialiai, padeda ir geras žodis, šypsena, nesavanaudiškas patarimas. Nes gerumas ribų neturi.

Dievo palaimos visiems čia susirinkusiems, jų šeimoms, artimiesiems palinkėjo Šv. Antano Paduviečio parapijos, kurio teritorijoje yra Sriubos valgykla, klebonas kun. Vytenis Vaškelis. Ištvermės bei viltingų metų visiems palinkėjo miesto savivaldybės Socialinės rūpybos departamento direktorius Gediminas Jankus. O šalia įsikūrusios neįgaliųjų organizacijos „Prošvaistė“ vadovė Danutė Švirmickienė linkėjo, kad kuo greičiau ateitų metas, kai šventinius stalus kiekvienas galės paruošti savo namuose. Kalbėjo ir tie, kuriems tos vaišės skirtos. Vėliau buvo atnešti dubenėliai su kūčiukais, o šventėje dalyvavę vaikai apdovanoti kalėdinėmis dovanėlėmis.

Vienas užkalbintas valgyklos lankytojas sakė, kad jam ne šventės galvoje, jis atėjęs čia tik sočiau pavalgyti. O gražių kalbų jis ir šiaip prisiklausąs, jomis sotus nebūsi. Ir nusisuko... Kitas prie stalo sėdėjęs pagyvenęs žmogus sakė kažkada dirbęs staliumi, šaltkalviu santechniku, bet susirgęs, dabar esąs antros grupės invalidas, pensijos gaunąs apie 200 litų. Kaip pragyventi už tiek pinigų? Gyvenąs su motina, kuri esanti ligonė, jos pensija irgi menka. Savo rūpesčiais pasidalijo ir kiti šventės dalyviai.

Kūčių iškilmėms nuotaikingai vadovavo „Caritas“ Kauno skyriaus direktorius kun. Virginijus Veprauskas, jam talkino reikalų vedėja Onutė Virbašiūtė.

Be to, praeitą trečiadienį Kaune, Senamiesčio vaikų dienos centre, įvyko miesto vaikų iš rizikos grupės šeimų kalėdinė šventė. Ji prasidėjo Centro koplyčioje, kur šv. Mišias aukojo Kauno Arkikatedros Bazilikos administratorius kun. Evaldas Vitulskis. Į šventę atvyko apie penkiasdešimt vaikų, su jais – ir tėveliai, kuriems taip pat buvo įdomu pabūti dvasingoje aplinkoje, vieniems su kitais pabendrauti. Brangus jų svečias buvo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Jis susirinkusiesiems tarė nuoširdų kalėdinį žodį, visiems palinkėjo šviesių dienų. Įvairios kalėdinės vaikų, jaunimo ir parapijų bendruomenių šventės įvyko ir kitose Lietuvos vietovėse.

Apie tai išsamiau skaitykite kituose numeriuose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija