Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Eucharistiniuose kongresuose šv. Mišios aukojamos ir lauke

Norėčiau pareikšti keletą pastabų dėl „XXI amžiuje“ (Nr. 91) išspausdinto prof. Gedimino Purlio straipsnio „Pamąstymai po kongreso“.

1. Dėl kongrese atliktų giesmių. Pagal Bažnyčios liturginius nuostatus bei II Vatikano Susirinkimo nurodymus pamaldų metu atliekamos giesmės; skirtingai negu koncertuose, pirmenybę turi, chorams vadovaujant, bendras visų pamaldų dalyvių giedojimas ir Dievo šlovinimas. To buvo siekiama ir Telšių vyskupijos Eucharistiniame kongrese Švėkšnoje.

2. Eucharistiniuose kongresuose, tiek tarptautiniuose, tiek nacionaliniuose, tiek ir atskirose vyskupijose šv. Mišios visada vyksta ne bažnyčioje, bet lauke, plačioje erdvėje, kad visi dalyviai galėtų ne tik aktyviai dalyvauti, bet ir išgyventi didžiulės tikinčiųjų Dievo tautos patirtį. Taip buvo ir prieškario nacionaliniame Lietuvos eucharistiniame kongrese Kaune ir Telšių vyskupijos eucharistiniame kongrese Švėkšnoje 1933 metais. Taip buvo ir antrajame nacionaliniame eucharistiniame kongrese 2000 metais Kaune. Taip buvo daroma ir šiais metais Švėkšnoje.

3. Gerbiamas straipsnio autorius rašo, kad „dabar lieka tik gailėtis, kad katechezė irgi vyko parke, o ne bažnyčioje“. Parengiamoji katechezė vyko vyskupijos dekanatuose ir visose parapijose. Švėkšnoje prieš šv. Mišias buvo jau baigiamoji katechezė. Dėl numatomo žmonių gausumo jos niekada neplanuotos vesti bažnyčioje, bet aikštėje, prieš bažnyčią. Galiausiai ją nutarta vesti parke, nes ten buvo paruošta pakyla ir suolai. Be to, išvakarėse ir per visą naktį vykstant pamaldoms ir Švč. Sakramento adoracijai buvo vedama katechezė bažnyčioje.

4. Ir katechezė, ir šv. Mišios turėjo būti ne bažnyčioje, bet lauke. Bažnyčioje telpa apie penkis tūkstančius žmonių, o kongrese dalyvavo apie 20 tūkst., Komunijos išdalyta 16 tūkst. Jei pamaldos būtų vykusios bažnyčioje, lauke būtų likę apie 15 tūkst. žmonių. Kongreso metu bažnyčia buvo įgarsinta, todėl ten buvę žmonės (jų buvo pilna bažnyčia) gerai girdėjo vykusias šv. Mišias ir liaudies bei chorų giedojimą. Bažnyčioje buvę maldininkai galėjo patys į šį giedojimą įsitraukti.

Prel. dr. Juozas ŠIURYS,
Telšių vyskupo generalvikaras, 2005 metų
Telšių vyskupijos eucharistinio kongreso
Švėkšnoje organizacinio komiteto pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija