Atnaujintas 2006 sausio 4 d.
Nr.1
(1401)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Fejerverkų fone

Petras KATINAS

Gimdytojai.
Jauniaus Augustino piešinys

Prieš Naujuosius metus kelias dienas iš televizijos ekranų neišnyko įvairios astrologės, pranašės, raganos, žvaigždžių ir planetų išsidėstymo žinovės. Tiesą sakant, minėtų apsukrių moteriškių, besikraunančių sau turtus iš naivuolių, komercinėje žiniasklaidoje niekada netrūksta. Viena jų pranašavo Lietuvai labai blogus 2006 metus. Ir ne tik juos. Pasirodo, nepaklausę šių šarlatanių patarimų, ne laiku paskelbėme apie nepriklausomos valstybės atkūrimą, nes 1990 m. kovo 11-ąją buvo nepalankus planetų išsidėstymas... Aišku, visokių žiniuonių ir „stebukladarių“ vykdomas žmonių bukinimas yra specialaus visokių almaksų sugalvotas visuomenės mankurtizavimo procesas, kaip ir visokie „realybės“ šou, neturintys nieko bendra su jokia realybe. Sakoma, jog taip atsitiko todėl, kad žiniasklaidos magnatai siekia pelno nesiskaitydami su jokiomis priemonėmis. Tą patį darbą dirbo ir valdžia, ypač dabartinė. Valdžia netiesiogiai pritaria tokiai žiniasklaidai, kaip ir įvairioms sektoms bei pranašams. Ir žmonės, net suprantantys tą žiniasklaidos skleidžiamą niekalą bei bjaurastį, tiesiog priversti skaityti tokią spaudą, žiūrėti bukas iki koktumo televizijos laidas. Kitaip ir būti negali, nes tos žiniasklaidos dirigentai tarp šlamšto sumaniai įterpia ir vieną kitą rimtą straipsnį ar komentarą bei televizijos siužetą. Suprantama, kad stengiamasi uždirbti pinigus. Tačiau ar verta juos užsidirbinėti tokiais būdais? Kaip, pavyzdžiui, galima vertinti vieną toli gražu ne patį prasčiausią popso „žvaigždę“, kuris parsiduoda rusų oligarchui jo gastrolėse po Lietuvą, tuo pačiu padėdamas šiam avantiūristui mulkinti patiklius provincijos žmones.

Žinoma, kiekvienas gali kaltinti valdžią ir subulvarėjusią žiniasklaidą, menkaverčių knygų leidėjus, bet pirmiausia privalo pasakyti pats sau: „Atsipeikėk!“ Kaip rašė rusų literatūros klasikas Levas Tolstojus: „Jeigu blogi žmonės sugeba susivienyti, tai būtina susivienyti ir geriems“. Tokio padorių žmonių susivienijimo labiausiai ir bijomasi. Iš tos baimės kilo ir visuomeninių nevyriausybinių organizacijų puolimas, taip pat ir dalies valdančiųjų grupuočių parlamentarų siekis perimti savo kontrolėn Nacionalinę televiziją ir radiją, dar nepraradusių sąžinės ir savo įsitikinimų žinomų žurnalistų užpuldinėjimai, netgi teismo procesai prieš juos. Ir kodėl gi neįsisiautėti, jeigu paties Aukščiausiojo Teismo vadovai reikalauja uždrausti net komentuoti abejotinus teismų sprendimus. Ir kaipgi nedrausti, jeigu pats Specialiųjų tarnybų tarnybos (STT) generalinis direktorius Povilas Malakauskas pripažino, jog dabar STT iškeltas ypač korupcines bylas ši tarnyba dažniausiai pralaimi. Pasak STT generalinio direktoriaus, „kuo baltesnė apykaklė, tuo dažniau pralaimime bylas“. O kokios gi „apykaklės“ labiausiai paskendusios korupcijos pelkėje? Juk pilkosios ir juodosios apykaklės jau seniai paverstos „baltųjų apykaklių“ lažininkais. Na, o korupcija, tiksliau pasakius, jos piramidė jau pastatyta labai tvirtai. Tai, pasak STT vadovo, sudaro palankiausią terpę ateiti į valdžią populistinėms grupuotėms, turinčioms daug pinigų. Tos grupuotės nuolat papildo savo kasas iš vidinių ir išorinių (kokių išorinių, aiškinti nereikia) finansinių injekcijų. Ir tomis injekcijomis besinaudojantys populistai gali iš esmės pakeisti visą Lietuvos politinę sistemą. Nepajusime, kaip galime tapti Kremliaus kuriamos kažkokios Bendros ekonominės erdvės ar Eurazijos priedėliu. Tiesa, juodinti ir niekinti, pasirodo, galima tiktai Konstitucinį Teismą, drįsusį užkirsti kelią į valdžią Konstitucijos pažeidėjui ir Rusijos almaksų sukurtam statytiniui.

Vykstant tokiems reikalams visiai nenuostabu, kad Seimo Pirmininkas sumanęs sukviesti panašius almaksininkus į savo globojamą seminarą, konferenciją ar kažką panašaus. Ką visa tai reiškia? Negi A.Paulauskas, pastebimai įgavęs didelę patirtį valdžios dvaro užkulisiniuose žaidimuose, pasinaudodamas rietenomis tarp „koalicijos“ partnerių, tikisi vadinamųjų viešųjų ryšių specialistų iš Rusijos pagalba išeiti nugalėtoju ir išjoti ant balto žirgo? Visi ženklai rodo, kad tokių planų esama. Tik visa bėda ta, ar leis jam sėsti ant to žirgo partneris Viktoras. Nors, sprendžiant iš Seimo Pirmininko pastarojo meto kalbų, kuriose jis dargi drįsta mažumėlę pakritikuoti kai kuriuos „koalicijos“ partnerius, niekada nekritikuoja rusų oligarcho. Todėl negalima atmesti galimybės, jog A.Paulauskas su V.Uspaskichu jau susitarė lošti vieną žaidimą.

Kol kas valdžios paradui imasi diriguoti V.Uspaskicho ir EBSW koncerno žmogus, vidaus reikalų ministras. Jis jau faktiškai baigia kurti oligarcho sugalvotą Informatikos ministeriją. Prisimename, kaip vasarą prezidentas V.Adamkus buvo netikėtai nustebintas, sužinojęs apie kažkokį A.Brazausko ir V.Uspaskicho susitarimą įkurti tokią ministeriją. O dabar, pasirodo, liko tik smulkmena – pakeisti vieną įstatymą. Tiesa, dėl tos Informatikos ministerijos gali kilti tam tikrų keblumų. Mat socialdemokratų seniūnas J.Olekas sutinka, kad reikia sparčiau kurti žinių visuomenę, tačiau pareiškė, jog tai ministerijai turi vadovauti Premjero partijos žmogus. To paties nori ir K.Prunskienės „liaudininkai“. Aišku, ir tiems, ir aniems ta vadinamoji žinių visuomenė mažiausiai rūpi. Svarbiausia tie ES pinigai, į kuriuos gviešiasi Informatikos ministerijos kūrėjai. Todėl Archangelsko suvirintojas nė už ką neketina niekam atiduoti jau ranka apčiuopiamo grobio dalies. Kai dėl Prezidento, tai nesuprantama, kaip savo jaunystės metais, pats turėjęs bėgti nuo NKVD, dabar faktiškai jis pritaria NKVD-KGB archyvų uždarymui. Netgi kai kurie V.Adamkaus šalininkai yra gerokai pasimetę ir teigia, kad Prezidentas buvo suklaidintas savo patarėjų, kurie galbūt patys suinteresuoti, kad neišaiškėtų jų ryšiai su šia sovietine nusikalstama organizacija. Bet tai menka paguoda.

Kai dėl Premjero, tai jis net ir nesistengia išsklaidyti kalbų, kad jo koalicijos partneriai bei jis pats pirmiausia suinteresuoti Europos Sąjungos pinigais. Pasak Premjero, „visų partijų ministrai turi savų interesų, visi veržiasi prie ES pinigų, ne vien tiktai Darbo partija“. Aiškiau nepasakysi. Todėl visiškai teisus Seimo pirmininkas A.Paulauskas Naujųjų metų išvakarėse pareiškęs, kad 2005-aisiais Vyriausybė dirbo labai stabiliai, pavyko „demokratiškai ir dalykiškai“ spręsti visus klausimus ir t.t. Kaip ji, ta „stabiliausia“ Vyriausybė, dalykiškai sprendė visus klausimus, matėme visi. O kas lėmė tą stabilumą, labai tiksliai įvertino žinoma publicistė „Atgimimo“ savaitraščio redaktorė Indrė Makaraitytė: „Tie ES milijonai iki šiol laiko susikibusius V.Uspaskichą, A.Brazauską, K.Prunskienę ir A.Paulauską. O kur dideli pinigai, ten ir dvigubi ar net trigubi standartai (...) Taigi uždaras ratas. Ir liūdniausia žinia yra tai, jog jis suksis tol, kol vienas po kito iš šio rato neiškris visi šios dienos politikos veikėjai“. Bet kada tai atsitiks, ir tas ratas nustos suktis ar subyrės? Štai kur didžiausias klausimas. Negi reikės laukti iki 2013 metų, kol ES pinigai jau bus išsidalyti. Nebent iš to rato iškristų koks vienas stipinas, bet tai dar nereikš, kad ratas suskils į šipulius. Matyt, ir 2006-aisiais visuomenei mulkinti ir padaryti ją neveiksnią bus tęsiami propagandiniai spektakliai ir vodeviliai. Taip jau visus metus visuomenė buvo maitinama „Abonento“ skandalu, dėl ko faktiškai sužlugdyta Liberalų ir centro sąjunga. Ir tai padaryta primityviausiu būdu, bet gana gudriai. Pasitelkus politinių ambicijų pertekusius šios partijos veikėjus. Tai yra pasinaudojus ta pačia patirtimi, kai K.Bobelio, A.Saudargo, visokių „moderniųjų“ pastangomis buvo nuvaryta politinėn nebūtin Krikščionių demokratų partija ir kurios sugrįžimą į politinę areną gali lemti tiktai stebuklas. Todėl tiktai liūdną juoką sukelia naujos nuo Liberalų ir centro sąjungos atskilusios partijos kūrimo iniciatorių samprotavimai apie jų napoleoniškus ketinimus kurti „trečiąją respubliką“. Aišku, užmojis sveikintinas, bet užmojai dar nieko nereiškia. Tuo labiau kad vis labiau įsisavinanti antivakarietiškus standartus dabartinė „koalicija“ irgi nesėdės sudėjusi rankas. Ir neapsieis vien tiktai sumuštinių ir „estrados princų“ dainelių dalijimu. Juk ne be reikalo Seimo Pirmininkas pavasarį į Lietuvą kviečiasi minėtus almaksininkus.

Tuo tarpu Aukščiausiojo Teismo kolegija, išteisinusi Konstitucijos ir įstatymų pažeidėją R.Paksą, paskelbė net daugiau kaip 20 puslapių „aiškinamąjį“ raštą, kuriame pateikia motyvus, kodėl taip buvo padaryta. Tikriausiai netrukus sulauksime dar vieno tokio rašto dėl J.Borisovo suteikiant teisę jam nuolat gyventi Lietuvoje. Nors, tiesą sakant, tas motyvas jau paskelbtas. Pasirodo, negalima išskirti šeimos. Ir visai nesvarbu, kad tos šeimos galva, Valstybės saugumo departamento duomenimis, kelia grėsmę valstybės saugumui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija