Atnaujintas 2006 sausio 4 d.
Nr.1
(1401)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilniui, Lietuvai ir Europai

Jau kelintą kartą pasigėrėdama skaitau istorikės Genovaitės Gustaitės įvadą Broniaus Leonavičiaus albumui „Vilniaus legendos“ (2005). Gėrėtis tikrai yra kuo. Be abejo, nepaprasti yra autorės erudicija, Vilniaus miesto pažinimas ir gilus suvokimas, įsiklausymas, įsižiūrėjimas, įsijautimas į jį ir net legendinę, mitinę senovę ir dabartį. Tokio įvado negalėtų parašyti žmogus, gyvybiškai nesusijęs su savo tauta, su valstybe, jos kultūra. Neparašytų žmogus ne iš kūrybinio elito, autorius be dvasinio įsišaknijimo žavingų legendų ir sudėtingos realybės mieste, be ištikimybės Vilniui ir laimėje ar nelaimėse ar negalvojantis apie sostinės gyventojus, jos svečius iš kitų kraštų.


Knyga apie Simną

„Simnas“ – tokiu pavadinimu šiais metais pasirodė nauja Dzūkijos kraštotyrininko Juozo Petrausko knyga. Joje autorius rašo: „Mano mintys vis krypo į pietus ir rytus, kur Dainavos šalies pilys, kur karžygių ir dainų kraštas, kur pasakų šalis: Merkinė, Liškiava, Veisiejai, Nemunaitis, bet laiku supratau, kad be Simno nebus pilnas šio krašto aprašymas“.


Pasaulis vaiko akimis ir širdimi

„Skaidrūs mano rytmetėliai“ – taip pavadinta žurnalisto, ilgamečio Utenos „Verdenės“ literatų klubo pirmininko Mindaugo Stundžios eilėraščių rinktinė vaikams.

Pasak poeto Vytauto Kazielos, rašyti vaikams yra sunkiau, nes pasaulis, perkeliamas į knygos puslapius, turi būti matomas vaiko akimis ir juntamas vaiko širdimi. Todėl džiugu, kad eilėraščių rinktinė mažąjį skaitytoją patraukia nuoširdžiu kalbėjimu, vaiko pasaulėjautos suvokimu, skaidriu lyrizmu, kuris persipina su žaismingu humoru.


„Fotografo ABC“ – naujasis vadovėlis būsimiems fotomenininkams

Neseniai pasirodė naujas vadovėlis „Fotografo ABC“, kurį rekomendavo Švietimo ir mokslo ministerija (nutarimas priimtas 2003 02 10, Nr. 77) kaip dailės išplėstinio kurso modulio mokymo priemonę 11-12 klasių moksleiviams. Knygos autoriai Tatjana Kuzmina ir Jonas Kuzminas, Kauno moksleivių techninės kūrybos centro meninės fotografijos studijos „Kadras“ vadovai. Spausdino „Mažoji poligrafija“ Kaune.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija