Atnaujintas 2006 sausio 20 d.
Nr.6
(1406)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Nelikome abejingi

Mes, Panevėžio rajono krikščionys demokratai, buvome sukrėsti pamatę per LNK televizijos kanalą laidą „Srovės“. Joje buvo apjuodintas, apšmeižtas Vadoklių Švč. Jėzaus Širdies parapijos klebonas kun. Vidmantas Kareckas, kuris aptarnauja ir Lėno Šv. Antano bažnyčią, dėsto Užugirio pradinėje mokykloje tikybą. LNK laidoje buvo teigiama, kad pirmokė mergaitė skundėsi motinai, kad klebonas per pamoką ją netinkamai glostė visų mokinių akivaizdoje, todėl ji nebenorinti lankyti tikybos pamokų. Laidoje besiskundžiančių mergaitės ir motinos veidai buvo dengiami, tik kalbėjęs mokyklos direktorius aiškino apklausęs visus klasėje buvusius pirmokus, kurie sakėsi nieko blogo nematę. Daugybė jaunų šeimų, nutolusių nuo Dievo, ir jose vaikai neauklėjami katalikiškai. Vaikas, atėjęs į pirmą klasę, pirmą kartą gyvenime išgirsta tikėjimo žodį, jam tai pasirodo svetima, sunku ir nereikalinga. O buvo laikai, kai kunigas paglostydavo, apkabindavo, ant kelių vaiką pasisodindavo, kiek tai džiaugsmo vaikui suteikdavo, jo akutės nušvisdavo, širdelę užliedavo palaima. Dabar tai laikoma priekabiavimu, vaiko teisių pažeidimu. Tik Aukščiausiojo galime paklausti: o kurgi mokytojų teisės ir mokinių pareigos?

Gruodžio 17 dieną mus, rajono krikščionis demokratus, pirmininkė Angelė Pranaitytė sukvietė į valdybos posėdį aptarti susikaupusių reikalų ir šiuo metu mums labai svarbų klausimą, kaip padėti Vadoklių parapijos klebonui kun. V.Kareckui, kurį apšmeižė LNK televizija ir spauda – „Lietuvos rytas“, „Panevėžio balsas“, „Panevėžio rytas“. Mes, valdybos nariai, posėdžio metu priėmėme pareiškimą ir nutarėme jį pateikti spaudai (jį spausdiname šalia). Taip pat nutarėme gruodžio 18 dieną, sekmadienį, nuvykti į Vadoklių bažnyčią paremti kleboną žodžiu, maldomis ir giesmėmis. Bažnyčia buvo pilna žmonių, vyko Susitaikymo atlaidai prieš šv. Kalėdas. Po šv. Mišių pirmininkė A.Pranaitytė palinkėjo sveikatos ir stiprybės ne tik gerbiamam klebonui kun. V.Kareckui, bet ir parapijiečiams. Ji tikino visus, kad teisybė nugalės, tik reikia vienybės ir melstis už tuos, kurie linko blogo.

Ramygalos kuopos krikščionių demokratų ansamblis „Svaja“ pagiedojo giesmių, palinkėjo vadokliečiams gerų, šviesių šv. Kalėdų ir Naujųjų metų.

Vadokliečiai dėkojo, kad palaikėme jų mylimą kleboną.

Elena AUGULIENĖ,
LKD Panevėžio rajono Ramygalos kuopos pirmininkė

Pareiškimas

Pastaruoju metu per televiziją ir spaudoje buvo mesti kaltinimai Lėno Šv. Antano ir Vadoklių Švč. Jėzaus Širdies parapijų klebonui kun. Vidmantui Kareckui. 2005 m. lapkričio 28 d. per LNK televiziją laidoje „Srovės“, taip pat lapkričio 22 dieną dienraštyje „Lietuvos rytas“ kunigas buvo apkaltintas nepadoriu elgesiu, įtariamas priekabiavimu prie pirmos klasės mokinės visos klasės akivaizdoje. Dvasininkui mesti kaltinimai atrodo neįtikinantys ir absurdiški.Tokiais „nusikaltimais“ gali būti apkaltinti daugelis pradinių klasių mokytojų.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 straipsnis sako: „Asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodomas įstatymų nustatyta tvarka“. Šiuo atveju Lietuvos pilietis pirmiausia viešai buvo apkaltintas ir pažemintas, o po to aiškinamasi, ar tai galėjo būti tiesa.

Lietuvos krikščionių demokratų Panevėžio rajono skyriaus valdyba šį įvykį, kol nėra įrodyta kunigo kaltė, vertina kaip neteisėtą išpuolį prieš katalikų dvasininką, Bažnyčią ir tikinčiuosius. Mes esame pasipiktinę kunigo V.Karecko apšmeižimu ir reikalaujame, neįrodžius teisme kunigo kaltės, kad šmeižikai viešai atsiprašytų per LNK televiziją ir spaudoje kun. V.Karecko ir visų tikinčiųjų, kuriuos šis šmeižtas taip pat įžeidė.

Lietuvos krikščionių demokratų
Panevėžio rajono skyriaus valdyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija