Atnaujintas 2006 sausio 20 d.
Nr.6
(1406)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Popietė su monsinjoru

Per šv. Kalėdas, gausiai susirinkus LKDP Šiaulių skyriaus nariams bei kitiems palankiems krikščioniškajai demokratijai šiauliečiams, Tėvo B.Andriuškos katalikiškoje pradinėje mokykloje vyko popietė-susitikimas su monsinjoru Alfonsu Svarinsku ir drauge su juo atvykusiu istoriku dr. Dariumi Vilimu. Renginio įžangai įspūdingai suskambo Šv. Cecilijos sakralinės liaudiško ansamblio giedamos giesmės ir monsinjoro sukalbėta prasminga invokacija, kurią jis užbaigė visus į viena sujungiančia Viešpaties malda „Tėve mūsų“.

Dr. D.Vilimo pranešimas „Lietuvos politinio gyvenimo aktualijos ir perspektyvos“ buvo išklausytas itin dėmesingai ir sulaukė nemaža klausimų. Pasirodo, ne visiems dar aišku, kiek ir kokių dabar Lietuvoje tų krikščioniškųjų demokratijų; kaip elgtis, kad rinkimuose „nesudegtų“ geroms, bet nežymioms, negarsėjančioms partijoms atiduoti balsai; ką daryti, kaip išbristi iš dabartinės politinės balos ir pan. Išsamiai prelegentas atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, ir, atrodo, visiems pasidarė aišku, kad geriau balsai tegul „sudega“, negu atitenka toms partijoms, kurioms krikščioniškosios vertybės yra svetimos.

Mons. A.Svarinskas ragino rimtą dėmesį skirti mūsų pačių religiniam atgimimui, pabrėždamas keturis svarbiausius dalykus: sekmadienio šventimą, kasmėnesinę išpažintį, kasdieninį susitelkimą maldai, Šventajam Raštui bei kitai religinei lektūrai, taip pat katalikiškos spaudos skaitymą, ypač akcentuodamas „XXI amžių“, kuriame jis neskaitąs tik TV programų ir kuriam praverstų „ne vienas, bet du Katinai“.

Gydytojas Albertas Griganavičius apgailestavo, kad žmonės darosi vis abejingesni net didžiosioms Bažnyčios šventėms. Būdavo, per šv. Kalėdas sunkiai pavykdavo patekti per žmones į bažnyčią, o dabar visiškai laisvai įeini… Šiaulių miesto garbės piliečio kalboje skambėjo raginimas labiau burtis savo parapijose, būti bažnyčią lankančiais katalikais.

Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos Tarybos pirmininkas prof. dr. Vincentas Lamanauskas buvo nusiteikęs gana optimistiškai. Jis pritarė partijos vicepirmininko dr. D.Vilimo nuostatai, kad Lietuvai LKDP yra gyvybiškai reikalinga, kad be šios partijos dešinioji politinė pusė bus visiškai šluba, ir reiškė viltį, kad LKDP – tas tikrasis šimtmetinis partijos branduolys, kuris „niekur nebuvo išėjęs“, nė su kuo nesijungęs – turi sustiprėti ir atgauti savo jėgas. LKDP yra pasirengusi bendrauti su visomis partijomis, kurios neignoruoja krikščioniškųjų vertybių ir kurių didysis prioritetas – Lietuvos nepriklausomybė.

Renginys baigtas mons. A.Svarinsko vadovaujama malda ir tradicine Maironio giesme „Marija, Marija“.

Garbingasis šiauliečių svečias, nepaisydamas nuovargio, apsilankė ir Šiaulių katalikių moterų šv. Elzbietos draugijoje, kuri tą dieną irgi rengė šventinę popietę. Bendrauta prie kuklaus, bet gražaus ir jaukaus vaišių stalo. Draugijos pirmininkė Janina Kungevičienė ragino visus atsigaivinti karšta kava, pasistiprinti sumuštiniais bei saldumynais. Po to monsinjoras su humoru papasakojo daug įvairiausių epizodų iš savo didžiulės gyvenimo patirties. Nesunku buvo suprasti, kad kiekviename papasakotame atvejyje slypi pamokymas, kaip ginti savo įsitikinimus, kaip neprarasti drąsos ir pasitikėjimo Dievu, tiesos pergale, neprarasti vilties, kaip daugelis neprarado jos net lageriuose.

Vanda RAKAUSKAITĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija