Atnaujintas 2006 vasario 1 d.
Nr.9
(1409)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Iš po Vyčio – penkiakampė

Algimantas ZOLUBAS

Mūsų teisėsaugininkai pasikabino po kaklu ar ant atlapo Vytį, tačiau iš po Vyčio ryškiai tebespindi raudona penkiakampė: elgiasi kaip tikri čekistai ir sovietinės teisės apaštalo Andrejaus Vyšinskio palikuonys. Ir iš tikrųjų, kai tik pabandoma išsiaiškinti jų praeitį, kilmę, veiklą praeityje, paaiškėja, kad patys ar jų tėvai darbavosi SSRS represinėse struktūrose ar glaudžiai bendradarbiavo su jomis. Žinome, kad didžioji dauguma teisėsaugininkų po SSRS griūties pasiliko savo postuose, kad kadriniai KGB darbuotojai buvo prilyginti kariškiams ir išleisti į atsargą su visomis socialinėmis garantijomis bei jų veiklos įslaptinimu, kad jų organizatoriai ir įkvėpėjai bei darbdaviai komunistai dabar užima aukščiausias pareigas valstybėje (ryškus pavyzdys – buvęs Prezidentas, dabartinis Premjeras). Dėl šių priežasčių teisėsaugininkų, apsaugotų nuo jų veiklos kontrolės valdžių atskyrimo ir nesikišimo pagrindu, elgesys pasižymi kairuolišku šališkumu, įžūliu brutualumu.

Neseniai visuomenę sukrėtė Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo K.Petkevičiaus įžūlus sprendimas nubausti vieno dienraščio žurnalistą už tai, kad kolaborantą R.Tvarijoną pavadino tikruoju kolaboranto vardu. Tuomet Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos centro valdybos (LKKSS CV) pirmininkas Algirdas Petrusevičius kreipėsi į valstybės aukščiausias instancijas dėl tokio teisėjo elgesio ir neteisingo sprendimo panaikinimo. Teismo sprendimas buvo panaikintas, teisėjas K.Petkevičius atsistatydino (kodėl neatstatydintas?!), tačiau labai panašaus į kerštą teisėsaugos išpuolio prieš A.Petrusevičių ilgai laukti nereikėjo.

Sausio 25 dieną per Lietuvos radiją buvo pranešta apie A.Petrusevičiaus areštą, per televiziją parodyta per kratas pas areštuotąjį surastų ginklų krūva, tarp kurių – stambaus kalibro patrankos užtaisytas šovinys (o, siaube!). Kas slypi parodytose dėžėse, tarsi saugodama nuo šoko silpnesnių nervų žmones, televizija neparodė...

Sausio 26 dieną bylą tiriantis prokuroras Aidas Mažeika A.Petrusevičiaus suėmimą pratęsė dar aštuonioms dienoms, kad pastarasis nepakenktų tyrimui. Ką jau ir kalbėti, pagrindas tolesniam areštui „rimtas“: jei buvo patrankos šovinys, tai gal kokiam Kauno forte suimtasis laiko patranką; nuskandins Nemune, neliks įkalčio...

A.Petrusevičius – sovietmečiu virš Kauno rotušės bokšto iškėlęs trispalvę, buvęs politinis kalinys, kaip bausmę už pabėgimą iš lagerio netekęs rankos (sudraskyta sprogstamosios kulkos), Lietuvos kariuomenės kūrėjas savanoris, LKKSS CV pirmininkas, Laisvės kovų dalyvis, ginklų Lietuvos kariuomenei kūrėjas, buvęs Seimo narys, Vyčio kryžiaus ordino kavalierius – savo gyvenimu ir veikla įrodė savo ištikimybę ir begalinį atsidavimą lietuvių tautai ir valstybei. Valstybės institucijų elgesys su iškilia asmenybe nusipelno išskirtinumo, bent elementarios etikos. Deja...

Arešto dėl neva nelegalaus disponavimo ginklais paviešinimas, neva A.Petrusevičiui priklausančių ginklų arsenalo demonstravimas, kol faktai teisme neįrodyti, yra grubus nekaltumo prezumpcijos pažeidimas, suimtojo garbės ir orumo pažeminimas visuomenės akyse. Prokuratūros pirmutinis rūpestis turėjo būti nukreiptas ne į žmogaus, turinčio nepalyginti didesnį už jo kaltę nustatinėjančių teisėsaugininkų pasitikėjimą, areštą bei jo pratęsimą, o į saugumiečių, grubiai pažeidusių įstatymą, elgesį. Juk, tarkim, mokiniai, išgirdę ar pamatę pateiktą informaciją tik kaip apie „buvusį Seimo narį“, nežinodami jo nuopelnų Lietuvai, įtariamąjį jau įsivaizduos blogesnį už buvusius Seimo narius kyšininką A.Butkevičių ar skandalistą V.Šustauską.

Jau ne pirmą kartą mūsų teisėsaugininkų pėdas ženklina čekistiškas apavas, ne tik elementarios etikos, bet ir įstatymų nepaisymas. Pasikartojančių teisėsaugos akibrokštų akivaizdoje pilietinė visuomenė neturėtų tylėti, nes ji yra šeimininkė, teisėsaugininkai – jai tarnaujantys samdiniai. Čia minimu atveju ir naujas generalinis prokuroras turi gerą progą teisėsaugininkams čekistiškus batus nuauti.

Redakcijos prierašas. Per televiziją rodyti tariami pas A.Petrusevičių rasti ginklai tebuvo tik teisėsaugos institucijų žiniasklaidai pateiktas apgaulingas montažas. Redakcijos duomenimis pas suimtąjį rasti tik du legaliai laikyti pistoletai ir keletas šovinių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija