Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kuo šiandien aktualus Jurgis Matulaitis?

Kun. Vaclovas Aliulis, MIC

Palaimintasis arkivyskupas
Jurgis Matulaitis

Mums šiandien labai dera prisiminti garbingiausią Bažnyčioje XX amžiaus lietuvį, palaimintąjį Jurgį Matulaitį. Sausio 27-ąją buvo minima jo mirties diena – gimimo dangui diena. Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje, kur ilsisi jo relikvijos, įvyko iškilmingos pamaldos. Pagrindinėms šv.Mišioms vadovavo vysk. Jonas Boruta, SJ. Kartu koncelebravo vyskupai Jonas Kauneckas, pasakęs pamokslą apie Palaimintojo didybę nusižeminime, taip pat Juozas Matulaitis, Rimantas Norvila, Jonas Ivanauskas, Juozas Preikšas, Juozas Žemaitis, MIC, ir virš dvidešimties kunigų. Ir daug kur šiomis dienomis Lietuvoje, Lenkijoje ir pasaulyje prisimenamas garbusis marijampolietis arkivyskupas Matulaitis.


Nekovoję kovotojai

Stasė Kauneckaitė

Skaitytojų pageidavimu spausdiname Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko pamokslą, pasakytą per jo sesers Stasės Kauneckaitės laidotuvių šv. Mišias Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje sausio 16 dieną

Pirmiausia norėčiau jums papasakoti apie tą aplinką, apie tą atmosferą, kurioje augo sesuo Stasė, kurioje dygo jos gyvenimas. Mes turėjome trylika dėdžių ir tetų. Mūsų giminėje užaugo 53 pusbroliai ir pusseserės. Taigi dabar dukterėčių, sūnėnų ar jų vaikų nebeįmanoma nė suskaičiuoti. Ir mūsų šeimoje buvom dešimt vaikų. Mano sesuo Stasė – ketvirtoji, o aš – septintasis. Tėvas kartu su būsimuoju vyskupu J.Skvirecku Smilgiuose ir Girsuduose baigė šešis rusiškos mokyklos skyrius, o tai buvo tolygu progimnazijai.


GYVENIMAS PO GYVENIMO

Prieš 20 metų žuvusiam kunigui Juozui Zdebskiui
(1929-1986) atminti

Kun. Robertas Grigas

Kun. Juozas Zdebskis 1953 metais,
pradedantis kunigo tarnystę

1986 m. balandžio 23–iąją pogrindžio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ (Nr.70) vedamajame buvo rašoma:

„Vasario 5 d. autoavarijoje žuvo Rudaminos klebonas, vienas iš Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komiteto steigėjų kun.Juozapas Zdebskis. Vasario 10 d. Lietuvos valstybinė autoinspekcija laidoje „Keliai, mašinos, žmonės“ pranešė, kad kelyje Varėna-Eišiškės, ties Valkininkų sankryža J. Zdebskiui priklausantys „Žiguliai“, vairuojami A.Sabaliausko, išvažiavo į kairę kelio pusę ir susidūrė su pienovežiu. Avarijos metu žuvo trys „Žigulių“ keleiviai, ketvirtas – R. Žemaitis sužalotas. Avarijos priežastys tiriamos.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija